FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 14. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti do 4.30 sati:
ZAGREB, 14. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti do 4.30 sati:

LONDON

Vjerojatni budući britanski premijer Gordon Brown odbacio je u nedjelju mogućnost žurnog povlačenja britanskih vojnika iz Iraka. Brown je to izjavio tijekom 80-minutne rasprave o britanskoj vanjskoj i unutarnjoj politici s dvojicom zastupnika Laburističke stranke, Michaelom Meacherom i Johnom McDonnellom, od kojih će jedan vjerojatno biti Brownov protukandidat za čelnika stranke. Britanski mediji učestalo propituju hoće li Brown ubrzati povlačenje Britanaca iz Iraka, budući da umiješanost Velike Britanije u rat u Iraku veliki broj Britanaca smatra najvećom mrljom Blairova mandata. No, Brown je u raspravi stao u obranu britanske nazočnosti u Iraku i odbacio mogućnost žurnog povlačenja, istaknuvši da se broj britanskih vojnika u Iraku već znatno smanjio, ali da Britanija ima obveze prema iračkom narodu. "Bez obzira na podjele... pogrešno bi bilo sada samo reći - vratite sada vojnike kući", kazao je.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel, čija zemlja predsjeda EU, telefonski su razgovarali o summitu EU-Rusija predviđenom za 17. i 18. svibnja u Samari u Rusiji, izvijestile su u nedjelju ruske agencije. Dvoje dužnosnika je "razgovaralo o praktičnim pitanjima u vezi summita EU-Rusija", rekao je Aleksej Gromkov, Putinov glasnogovornik, prenosi agencija ITAR-Tass. Europski ministri vanjskih poslova sastat će se u ponedjeljak kako bi pripremili summit kojem je zadatak smanjiti napetosti koje su se nakupile posljednjih mjeseci, posebice o pitanju Kosova i poljskog mesa. Status Kosova je kamen spoticanja s Moskvom jer Rusija može uložiti veto na prijedlog o nadziranoj neovisnosti Kosova koju Vijeće sigurnosti UN-a treba izglasati. I drugi sporovi su posljednjih mjeseci pridonijeli lošim odnosima EU i Rusije. Europski diplomati ne očekuju konkretne rezultate summita u Samari, na kojem će se okupiti ruski predsjednik Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana.

WASHINGTON

Američki i iranski dužnosnici sastat će se u Bagdadu u idućih nekoliko tjedana kako bi raspravili pitanja povezana s Irakom, potvrdio je u nedjelju glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe. Američki veleposlanik u Iraku Rayan Crocker sudjelovat će u tim sastancima, rekao je Johndroe. Glasnogovornik Bijele kuće kazao je novinarima da će svrha sastanka biti pritisak na Iran kako bi odigrao pozitivnu ulogu i prestao u Irak slati komponente za izradu bomba koje se postavljaju uz prometnice i sličan materijal. Teheran je zanijekao da šalje oružje u Irak i potiče nasilje.

WASHINGTON - U Sjedinjenim Američkim Državama proteklog je vikenda obilježena 400. obljetnica osnivanja prvog stalnog britanskog naselja na američkoj obali, Jamestowna u državi Virginiji, na kojoj se okupilo više tisuća posjetitelja privučenih brojnim manifestacijama, od replika jedrenjaka na kojima su 1607. stigli prvi kolonosti, do brojnih kostiminarih statista koji su evocirali život i običaje prvih kolonista. Svečanom obilježavanju četiri stoljeća Jamestowna u nedjelju se pridružio i američki predsjednik George W. Bush koji je obišao povijesne objekte u gradu - naselje Jamestown u kojemu i dalju traju arheološka iskapanja, povijesnu jezgru grada i prigodni park podignut u povodu obljetnice. "Iz naše vlastite povijesti znamo kako je put do demokracije dug i težak. Postoje mnogi izazovi i mnogi uzmaci na tom putu. Ipak, možemo imati povjerenja u krajnji rezultat jer vidimo snagu u kojoj sloboda transformira društva", rekao je Bush u prigodnom govoru.

BAGDAD

Američki vojnik poginuo je u napadu na vojnu patrolu u provinciji Salah ad-Din sjeverno od Bagdada, izvijestila je u ponedjeljak američka vojska. U kratkoj izjavi stoji da se napad dogodio u nedjelju, te da je bio popraćen eksplozijama. Od početka invazije na Irak u ožujku 2003. poginulo je više od 3.390 američkih vojnika.

APARECIDA (Brazil)

Papa Benedikt XVI. kritizirao je u nedjelju u Brazilu "autoritativne vlade" u Latinskoj Americi i povratak "nekih prošlih ideologija", u uvodnom govoru Pete opće skupštine latinskoameričkih i karipskih biskupa (CELAM). Papa je također izrazio žaljenje zbog sve prisutnijeg krajnjeg siromaštva u potkontinentu i pozvao zemlje "liberalnih gospodarstava" da budu pravednije. Spomenuvši nedavne "demokratske napretke zabilježene u Latinskoj Americi i na Karibima", on je izrazio svoju "zabrinutost zbog autoritativnih vlada, ili onih inspiriranih nekim prošlim ideologijama, koje ne odgovaraju kršćanskoj viziji čovjeka i društva".

AQABA

Zamjenik američkog predsjednika Dick Cheney stigao je u nedjelju u Jordan, posljednju etapu po arapskim zemljama saveznicama Washingtona, usmjerenu na pomoć stabilizaciji Iraka i suprostavljanju utjecaja Irana u regiji. Cheney je stigao u jordanski grad Aqabu na Crvenom moru, nakon razgovora u Kairu s egipatskim predsjednikom Hosnijem Moubarakom. Tijekom turneje Cheney je posjetio Irak, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. U ponedjeljak ujutro predviđeni su razgovori s jordanskim kraljem Abdullahom II. Washington i Teheran najavili su da su spremni za razgovore o Iraku.

VARŠAVA

Poljski premijer Jaroslaw Kaczynski najavio je u nedjelju pokretanje radova na novom zakonu nakon što je poljski Ustavni sud u petak djelomično poništio sporni zakon o dekomunizaciji, kojim se trebala provjeriti prošlost oko 700.000 Poljaka. "Novi zakon treba omogućiti izradu liste suradnika bivše komunističke tajne policije (SB), bez čega će dekomunizacija biti neizvediva, rekao je šef vlade. Sud je proglasio neustavnim cijeli niz članaka zakona, posebice objavljivanje na internetu imena bivših neslužbenih suradnika SB-a. Novi zakon treba se temeljiti na ustavu kako ga ne bi ponovno analizirao Ustavni sud, čiji se suci protive dekomunizaciji, smatra Kaczynski.

MADRID

Više od 600 imigranata iskrcalo se u Španjolskoj od petka, posebice na Kanarima, doznaje se u nedjelju od španjolskih službi sigurnosti. "Jedan brod je stigao u zoru na Kanare sa 70 imigranata, među kojima je i jedna maloljetna osoba", rekao je jedan koordinator Crvenog križa Kanara. Od početka vikenda je u dvanaestak brodova, uz ovih 70 na Kanare stiglo još 360 imigranata. Uz to još 66 ilegalnih imigranata iz subsaharske Afrike stiglo je u nedjelju u Andaluziju. U nedjelju navečer na kanarski otok Tenerife stiglo je 110 imigranata, među kojima šest maloljetnika, priopćile su sigurnosne službe. Posljednjih tjedana bitno je porastao broj ilegalnih imigranata u Španjolsku. Početkom godine zabilježen je pad broja pridošlica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙