FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 4. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati
ZAGREB, 4. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati

PARIZ

Sve balkanske zemlje trebaju biti članice Europske unije, Hrvatska je za to spremna, a i Makedonija je na tom putu dobro radila, izjavio je u nedjelju navečer talijanski premijer Romano Prodi gostujući u programu francuskog radija Europe 1. Rekao je da i Srbiji dati čvrsto obećanje da će biti članicom EU, ako se želi riješiti problem između Beograda i Kosova. Prodi je također ocijenio pozitivnim početak pregovora s Turskom i dodao da su za njezino eventualno članstvo biti potrebni "dulji pregovori". Povod Prodijeva gostovanja na radiju Europe 1 bio je predstojeći europski summit krajem lipnja, kojim će završiti njemačko predsjedanje Unijom. Prodi je rekao da postoje izgledi da se na tom skupu pokrene rješavanje pitanja nove europske povelje, unatoč velikim primjedbama Poljske i Češke.

TEHERAN

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u nedjelju da su Libanonci i Palestinci pritisnuli dugme kojim je počelo odbrojavanje do uništenja Izraela. Ahmadinedžad, koji je izazvao zaprepaštenje na Zapadu prije dvije godine kada je izjavio da Izrael treba "izbrisati sa zemljovida", u međuvremenu je nekoliko puta govorio o uništenju židovske države, ali i naglašavao da mu u tom smislu Iran nije prijetnja. "Uz Božju pomoć, dugme koje odbrojava vrijeme do kraja cionističkog režima pritisnula su djeca Libanona i Palestine", rekao je Ahmadinedžad u govoru uoči godišnjice smrti ajatolaha Homeinija, koja se obilježava u ponedjeljak. "Uz Božju volju, bit ćemo svjedoci uništenja toga režima u bliskoj budućnosti", rekao je Ahmadinedžad, ne navodeći pojedinosti. "Ako napravite grešku i pokrenete još jedan rat protiv Libanona, ljutiti ocean naroda u regiji iz njega će ukloniti vaše trulo korijenje", dodao je iranski predsjednik čije su riječi brzo izazvale novu konsternaciju u Izraelu i na Zapadu.

BERLIN

Britanski premijer Tony Blair podržao je u nedjelju njemačku kancelarku Angelu Merkel i njezino nastojanje da se u borbi protiv klimatskih promjena globalno odrede precizni rokovi i ciljevi u smanjenju emisije štetnih plinova. "Na tom pitanju moramo postići globalni sporazum kako bi umjesto sporazuma iz Kyota ustanovili univerzalni sporazum u koji bi bili uključeni svi svjetski veliki igrači, a koji bi nam omogućio značajno smanjenje emisije plinova s efektom staklenika", rekao je Blair nakon sastanka s Merkel u nedjelju navečer u Berlinu. Britanski je premijer pozdravio nedavnu inicijativu američkog predsjednika George W. Busha koji je zatražio da se 10 do 15 najvećih emitera štetnih plinova u Sjedinjenim Državama zajedno dogovore o smanjenju te emisije, doduše izvan okvira UN-a. "Odlično je da su se Sjedinjene Države odlučile na taj korak jer dosad takvo američko obećanje nismo imali", rekao je Blair. Merkel je također pozdravila Bushovu incijativu, iako je naglasila potrebu da se u cijelu priču uključi UN. Glavna razilaženje EU-a i SAD-a u borbi protiv klimatskih promjena je upravo određivanje jasnih ciljeva i rokova za smanjenje emisije štetnih plinova. EU se obvezala do 2020. godine smanjiti takvu emisiju za 20 posto, a do sredine 21. stoljeća za 50 posto. Očekuje se da američki predsjednik na summitu G8 neće pristati na takve rokove.

BAGDAD

Četrnaest američkih vojnika ubijeno je u napadima u Iraku u posljednja tri dana, objavila je u nedjelju američka vojska. U petak ih je ubijeno sedmero, u subotu jedan, a u nedjelju šestorica u dvama odvojenim napadima u Bagdadu, objavila je američka vojska. Od početka invazije u ožujku 2003. poginulo je 3.488 Amerikanaca, prema podacima Pentagona.

KABUL

Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je u nedjelju u Kabulu da se stanje u Afganistanu polako popravlja unatoč i dalje snažnom djelovanju talibana u zemlji. Gates je nenajavljeno stigao u Kabul iz Singapura gdje je sudjelovao na regionalnoj konferenciji o sigurnosti, na kojoj je tražio azijske narode da povećaju pomoć Afganistanu kako bi se izbjeglo da zemlja ponovno padne u nasilje i ekstremizam. On se u ponedjeljak treba sastati s predsjednikom države Hamidom Karzaijem te s američkim i zapovjednicima snaga NATO-a. "Stvarno mislim da se stvari u Afganistanu kreću polako i oprezno u dobrom smjeru", rekao je novinarima po dolasku u Afganistan.

BERLIN

Biskupi iz najrazvijenijih zemalja svijeta pozvali su u nedjelju čelnike skupine G8 da na svom summitu koji se će se od 6. do 8. lipnja održati u njemačkom Heiligendammu poduzmu konkretne korake u rješavanju gorućih svjetskih problema. U otvorenom pismu čelnicima država i vlada skupine G8, predsjednik njemačke biskupske konferencije kardinal Karl Lehmann i njegovi francuski, britanski, japanski, kanadski, američki i ruski kolege traže kokretne akcije u sprečavanju ratova, u borbi protiv siromaštva, AIDS-a i klimatskog zagrijavanja. Od članica skupine G8 jedino predsjednik talijanske biskupske konferencije nije potpisao to pismo. Troškovi izazvani klimatskim zatopljenjem ne bi trebali pasti na siromašne zemlje, već biti na teret onih koji su "najviše profitirali emisija" plina s učinkom staklenika, navodi se u pismu. Naglasivši moralnu obvezu bogatih zemalja, biskupi su također kritizirali "neuspjeh međunarodne zajednice" u sudanskoj pokrajini Darfur i zahtijevali da se konkretizira obećana pomoć Africi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙