FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Prodori avangarde u hrvatskoj umjetnosti"

ZAGREB, 17. svibnja 2007. (Hina) - Izložba "Prodori avangarde u hrvatskoj umjetnosti prve polovice 20. stoljeća" otvorena je večeras u Gliptoteci HAZU-a, a priredio ju je Muzej suvremene umjetnosti.
ZAGREB, 17. svibnja 2007. (Hina) - Izložba "Prodori avangarde u hrvatskoj umjetnosti prve polovice 20. stoljeća" otvorena je večeras u Gliptoteci HAZU-a, a priredio ju je Muzej suvremene umjetnosti.

Izložba autorice Jadranke Vinterhalter obuhvaća 150 slika, crteža, grafika, kolaža, fotografija i druge umjetnine 20 umjetnica i umjetnika koji su živjeli i radili u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Beogradu i drugim europskim kulturnim središtima. U nju su uključeni i avangardni časopisi Zenit, Dada Tank, Bauhaus, Der Sturm, knjige i publikacije u kojima su objavljeni likovni prilozi ili koje su opremili avangardni umjetnici. Neka od djela prvi put se pojavljuju u javnosti.

Izložbu, koju je otvorio akademik Ante Vulin, likovno je postavio arhitekt Oleg Hržić.

Po riječima Jadranke Vinterhalter izlaganjem djela hrvatskih umjetnika na jednom mjestu omogućuje uvid u hrvatsku avangardu u kontekstu međunardonih pokreta. Na izložbi su zastupljeni radovi, ističe Vinterhalter, od futurizma, dadaizma, zenitizma, konstruktivizma, bauhausa, ekspresionizma do nadrealizma. To pokazuje, dodala je, da su i hrvatski umjetnici bili povezani sa svjetskim avangardnim umjetnicima i tendencijama.

Posebno su istaknuta avangardna djela Josipa Seissela, nastala u razdoblju zenitizma od 1922. do 1924., nadrealistički opus Ivane Tomljenović-Meller 1929. - 1930., Sergia Glumca i Vanje Radauša. Izložena su i djela manje poznatih umjetnika, poput Otti Berger, koja je na Bauhausu pohađala radionicu tekstila, Vjere Biller, čije su grafike reproducirane u časopisu Zenit, te crteži Vinka Foretića Visa.

Riječki avangardni krug predstavljen je djelima Romola Venuccija. Prikazan je zenitizam, autentični avangardni pokret nastao u Zagrebu, gdje je pjesnik Ljubomir Micić pokrenuo časopis Zenit i u njemu objavio Zenitistički manifest.

Izložba je otvorena do 14. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙