FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Meteorologija i geofizika na poštanskim markama"

ZAGREB, 23. travnja 2007. (Hina) - U povodu 150. obljetnice rođenja hrvatskoga geofizičara Andrije Mohorovčića danas je u zagrebačkom muzeju pošte i telekomunikacije otvorena izložba "Meteorologija i geofizika na poštanskim markama".
ZAGREB, 23. travnja 2007. (Hina) - U povodu 150. obljetnice rođenja hrvatskoga geofizičara Andrije Mohorovčića danas je u zagrebačkom muzeju pošte i telekomunikacije otvorena izložba "Meteorologija i geofizika na poštanskim markama".

Hrvatska je pošta u sklopu izložbe predstavila poštansku marku posvećenu Andriji Mohorovčiću koja je izišla u nizu Znameniti Hrvati.

Autorica koncepcije izložbe Dunja Majnarić Radošević, otvarajući izložbu, ocijenila je kako je Andrija Mohorovčić jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika svih vremena.

"On je sve svoje nalaze i otkrića radio u Hrvatskoj, napomenula je, dodavši kako je i znanstvene radove objavio u Hrvatskoj.

Izložbu su priredili iz svojih privatnih zbirki Dražen Poje, Marko Vučetić, Zvonimir Hernitz i Tihomir Gregl, a meteorološke teme svojim su izlošcima obradili Dražen Poje i Marko Vučetić, a geofizičke Zvonimir Hernitz i Tihomir Gregl.

Izložba "Meteorologija i geofizika na poštanskim markama" otvorena je do 4. svibnja.

Andrija Mohorovičić (1857.-1936.) istaknuti je hrvatski znanstvenik na području meteorologije i seizmologije. Dolaskom za upravitelja Meteorološkog opservatorija u Zagrebu (1892.) meteorološku službu tadašnje Hrvatske i Slavonije podiže na europsku razinu, a aktivnosti opservatorija proširuje i na seizmologiju, geomagnetizam i težu.

Analizom pokupskog potresa od 8. listopada 1909. Mohorovičić je posebno unaprijedio spoznaje o mehanizmu rasprostiranja valova blizih potresa kroz Zemlju. Tada je prvi u svijetu na osnovi valova potresa utvrdio plohu diskontinuiteta brzina, i to onu koja odjeljuje koru od plašta Zemlje i koja je njemu u čast nazvana Mohorovičićevim diskontinuitetom.

U postupku otkrivanja diskontinuiteta brzina, Mohorovičić je pretpostavio da brzina valova potresa u Zemljinoj kori postupno raste kako valovi zalaze u sve veću dubinu. Tu je pretpostavku izrazio eksponencijalnom funkcijom koja je nazvana Mohorovičićevim zakonom, a primjenjuje se i danas.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙