FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 30. travnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati
ZAGREB, 30. travnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

BRUXELLES,30. travnja 2007.(Hina) - Stranka europskih socijalista (PES) izrazila je u ponedjeljak žaljenje zbog smrti Ivice Račana, bivšeg predsjednika hrvatskih socijaldemokrata. "Ivica Račan igrao je ključnu ulogu u raspadu stare jugoslavenske komunističke partije, a kasnije je plamen demokracije držao upaljenim, kao vođa oporbe tijekom vladavine nacionalista Franje Tuđmana. Ivica Račan je kao premijer od 2000. do 2003. obilježio otvaranje zemlje Europi i svijetu i početak ozbiljnog gospodarskog razvoja", kaže se u priopćenju PES-a, druge po brojnosti stranačke frakcije u Europskom parlamentu. U priopćenju se navodi izjava predsjednika Stranke europskih socijalista Poula Nyrupa Rasmussena, koji ističe da je "Račan bio dobar i istinski vođa, čovjek golemog integriteta i poštenja, koji je služio svojoj zemlji i stranci s neupitnom lojalnošću".

ZAGREB - Europska komisija (EK) izrazila je u ponedjeljak duboko žaljenje zbog smrti Ivice Račana, predsjednika SDP-a i šefa Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom Unijom (EU). U priopćenju EK izražava sućut Račanovoj obitelji i građanima Hrvatske. "Posebno ističemo ključnu ulogu Ivice Račana kao premijera i oporbenog čelnika u napretku Hrvatske prema članstvu u EU-u", stoji u priopćenju EK-a.

MOSTAR - Novine u BiH u izdanjima od ponedjeljka opširno izvješćuju o smrti bivšega hrvatskog premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana te prenose reakcije istaknutih bosanskohercegovačkih dužnosnika u kojima se najčešće ističe da je Bosna i Hercegovina njegovim odlaskom izgubila velikog prijatelja. Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i donedavni bošnjački član Predsjedništva Sulejman Tihić izjavio je da je Račan unio prekretnicu u odnose između BiH i Hrvatske jer je prekinuo s politikom miješanja u bosanskohercegovačke unutarnje odnose. Po Tihićevim riječima Račan je promovirao politiku dobrosusjedskih odnosa, pogotovo nakon što je izvan snage stavljen Sporazum o specijalnim odnosima Federacije BiH i Hrvatske.

BAGDAD - Osam je osoba poginulo u ponedjeljak ujutro u nasilju u Iraku, priopćile su iračke službe sigurnosti. U eksploziji automobila bombe u blizini policijske postaje u Mansuru na zapadu Bagdada poginulo je pet, a ranjeno dvanaest osoba, priopćila je služba sigurnosti. Jedan je civil poginuo, a dva su ranjena u eksploziji bombe u četvrti Bayaa u jugozapadnom dijelu Bagdada. Na jugu Bagdada, u Douri, kako je priopćila služba sigurnosti, naoružani ljudi ubili su bivšega generala vojske Sadama Huseina. Istodobno je u središtu Mosula u eksploziji automobila bombe poginuo jedan policajac, dok su još dvojica ranjena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙