FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 19. travnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati
ZAGREB, 19. travnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

SUBOTICA - Poslije objave Naftne industrije Srbije (NIS) da će zatražiti povrat imovine te tvrtke u Hrvatskoj, inicijativi se namjeravaju pridružiti i druge državne tvrtke u Srbiji, objavio je u četvrtak novosadski "Građanski list" (GL). Predstavnik Sindikata Elektroprivrede Srbije (EPS) Miodrag Ranković potvrdio je za GL da je to poduzeće pokrenulo akciju povrata imovine, ali bi, kako kaže Ranković, "bilo mnogo bolje kada bi se u tom povodu sva javna poduzeća udružila". "EPS također ima odmarališta u Makarskoj i Rovinju pa bi najbolje bilo da koordiniramo sva javna poduzeća", kaže Ranković. Sličnog je mišljenja i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Milenko Smiljanić, koji za GL navodi da bi "poduzeća od Vlade Srbije trebala tražiti pokretanje proces povrata imovine, a da bi čitav posao mogli voditi sindikati".

SARAJEVO - Veliki broj političkih stranaka koje djeluju Bosni i Hercegovini prekršio je postojeći zakon koji regulira njihovo financiranje, a najveći prekršitelj je Socijaldemokratska partija (SDP) i ona bi zbog toga mogla biti kaženjena iznosom do dva milijuna i 300 tisuća eura, prenose u četvrtak sarajevski dnevni listovi. Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) koje ima ovlasti nadzora nad izbornim aktivnostima političkih stranaka tijekom posljednje provjere tako je utvrdilo kako je SDP BiH primio nedopuštenu financijsku pomoć britanske Laburističke stranke. Prema pisanju "Oslobođenja", koje se poziva na neimenovani izvor iz SIP-a, britanski su laburisti tijekom 2004, 2005. i 2006. godine SDP-u BiH dali oko milijun i 100 tisuća KM (oko 562 tisuće eura).

PRIŠTINA - Kosovski pregovarački tim odredio je glavne prioritete koje treba ostvariti prije usvajanja nove rezolucije o Kosovu u Vijeću sigurnosti UN-a, objavljeno je u četvrtak u Prištini. Pregovarački tim odredio je da se kao hitan zadatak do kraja svibnja završi usvajanje novog Ustava, izbornog zakona i definiranje državnih simbola. Članovi tima izrazili su očekivanje da će posjet misije Vijeća sigurnosti UN-a Kosovu, do kojega će doći 27. i 28. travnja, uoči rasprave i donošenja nove rezolucije o Kosovu, pozitivno utjecati na stajalište Vijeća o Kosovu. Također očekuju da će se novom rezolucijom staviti izvan snage Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a te da će i Rusija i Kina biti dio, kako se navodi, pravedne odluke o Kosovu.

PARIZ - Predsjednički izbori koji će se u nedjelju održati u Francuskoj bit će tradicionalna borba između dviju vodećih stranaka ljevice i desnice, dok kandidat centra definitivno zaostaje, pokazuju predizborne ankete objavljene u četvrtak. Tri dana do prvog izbornog kruga, rezultati predizbornih ispitivanja upućuju da će ulazak u drugi izborni krug osigurati bivši ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy (UMP, desnica), te kandidatkinja socijalista Segolene Royal, no da centrist Francois Bayrou sve više zaostaje. Rezultati ispitivanja od četvrtka prognoziraju Sarkozyju 29 posto u prvome krugu, a Royal 25 posto, što se uglavnom poklapa s dosadašnjim anketama.

NAGASAKI - Stotine Japanaca u četvrtak su mimohodom ulicama Nagasakija odale posljednju počast svojem gradonačelniku Itchu Itu, kojeg je u utorak ubio jedan pripadnik japanskog podzemlja, nakon čega je u krugu najbližih kremiran. Povorka je prolazila ulicama grada do zgrade vijećnice, gdje su se okupili djalatnici gradskog poglavarstva, javio je AFP. Posmrtni ostaci ubijenog gradonačelnika nakon toga su spaljeni u krematoriju u nazočnosti njegove udovice Toyoko Ono. Ito je na položaju gradonačelnika bio od 1995. i upravo se namjeravao natjecati za novi mandat na lokalnim izborima u nedjelju, na kojima će ga sad u borbi s kandidatom komunista i dvoje nezavisnih kandidata zamijeniti njegov zet, novinar iz Tokija bez političkog iskustva.

KIJEV - Ukrajinski Ustavni sud nastavio je u četvrtak utvrđivanje valjanosti predsjedničkog ukaza o raspuštanju parlamenta, dok istovremeno ispred suda tisuće ljudi daju potporu toj odluci ili joj se oštro suprotstavljaju, izvjestili su novinari s lica mjesta. Sud je započeo zasjedanje na vrijeme, u nazočnosti 18 sudaca koji će čuti stajalište predstavnika predsjednika Viktora Juščenka. Policija je pojačala sigurnost oko zgrade suda a odred za suzbijanje nereda razdvaja dva suprotstavljena prosvjednička tabora. Nakon raspuštanja parlamenta 2. travnja Ukrajina je zapala u ozbiljnu krizu. Predsjednik Juščenko je otkazao posjet regiji Hmelnitski zbog "političke situacije".

GROZNI - Naoružani napadači ranili su šestoricu ruskih policajaca tijekom noći sa srijede na četvrtak u napadu na kontrolnu točku na prilazima glavnom gradu Čečenije Groznom, objavila je policija u četvrtak. Od 1994. godine ruske snage i čečenski pobunjenici vodili su dva rata u toj pokrajini na jugu Rusije, a Moskva je nakon smirivanja stanja uložila milijarde dolara u obnovu infrastrukture. "Kao rezultat noćnog napada, šestorica policajaca iz Karelije su ranjena", rekao je glasnogovornik policije. Karelija je regija na sjeveru Rusije uz granicu s Finskom. Posljednjih mjeseci traju sporadični sukobi ruskih snaga i čečenskih pobunjenika, koji su uglavnom ograničeni na planinsko područje na jugu Čečenije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙