FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 21. travnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 21. travnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BAGDAD - Nasilje u Iraku nastavilo se u subotu i najmanje tri osobe su ubijene u eksploziji bombe ostavljene u autobusu u bagdadskoj četvrti Sadr City, priopćila je policija. U međuvremenu su naoružani napadači upali u jednu kuću u Kirkuku, 290 kilometara sjeverno od Bagdada, i ubili majku i oca i njihove dvije kćerke tinejdžerke. Žrtve su Kurdi koji su primili prijetnje smrću od militanata povezanih s al Qaedom, rekli su očevici. Jedan američki vojnik također je ubijen u subotu u eksploziji mine jugozapadno od Bagdada, priopćila je vojska. Od mine je poginuo i jedan poljski vojnik, a četiri su ozlijeđena u Diwaniyahu, 130 kilometara južno od Bagdada, priopćilo je poljsko ministarstvo obrane.

PARIZ - Stanovnici francuskog prekomorskog teritorija, Saint Pierre et Miquelona kod istočne obale Kanade, prvi su izašli na predsjedničke izbore u Francuskoj u subotu, dan prije otvaranja birališta u ostalim dijelovima zemlje. Oko milijun Francuza koji žive na prekomorskim teritorijima, kao i oni u Sjevernoj i Južnoj Americi i Francuskoj Polineziji, mogu glasovati na izborima dan ranije čime se željelo ohrabriti veći odaziv birača. Na predsjedničkim izborima u Francuskoj natječe se 12 kandidata.

PRAG - Češki predsjednik Vaclav Klaus založio se u tisku od subote za organiziranje referenduma o usvajanju eura u Češkoj. "Svaka moneta predstavlja golem simbol države i zato bi ljudi trebali odlučiti žele li ili ne biti uskraćeni za taj posebno važan simbol", kazao je on za dnevnik Dnes. "Trajno sam kritičan spram nekih vidova eura", naglasio je Klaus, liberalni ekonomist. "Ugovor o prijamu Češke u EU uključuje usvajanje eura ali ne određuje nikakav datum za njegovo usvajanje", također je otkrio šef države.

MOSKVA - Nekadašnji svjetski šahovski prvak i jedan od čelnika oporbena pokreta Druga Rusija Garry Kasparov sastao se u subotu s ruskim tužiteljima koji su ga pozvali u svoj ured dan nakon što su ga istražitelji ruske službe sigurnosti (FSB) ispitivali gotovo četiri sata. Kasparovu je u utorak uručen nalog za obavijesni razgovor nakon što je prošle subote uhićen i kažnjen za narušavanje javnog reda i mira na zabranjenom prosvjedu protiv predsjednika države Vladimira Putina u Moskvi.

TRIPOLI - Da bi nastavile uspješno poslovati s Libijom na području naftne industrije velike strane tvrtke bit će obvezne izmijeniti svoje dosadašnje nazive u nove, na način da im se u imenima od sada nalaze geografski i povijesni pojmovi povezani uz zemlju, izvijestile su agencije. To je u subotu najavio predsjednik libijske državne tvrtke za naftu Šukri Ganem. "Libija i dalje ima većinu u filijalama stranih tvrtki u zemlji i bilo bi oportuno da one nose nazive povezane s državnim simbolima dotične zemlje", objasnio je Ganem. Novi nazivi stranih tvtrki, uskoro će se pojaviti u novim ugovorima između dviju zemalja, s obzirom da su formalnosti za njihovu registraciju završene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙