FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 28. travnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 28. travnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BEOGRAD - Dobrovoljačka Garda svetog cara Lazara, koja ima za cilj organizirati dobrovoljce širom Srbije koji bi u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova bili spremni oružjem braniti interese Srbije, bit će osnovana 5. svibnja u Kruševcu, izjavio je za beogradski dnevnik "Danas" od subote predsjednik Pokreta veterana Srbije Željko Vasiljević. Prema riječima Vasiljevića, koji je i zastupnik Socijalističke partije Srbije u srbijanskom parlamentu, tog dana će se ispred crkve Lazarice u Kruševcu pojaviti i "prva četa kršćanske milicije u uniformama, sastavljena od iskusnih ratnih veterana iz tridesetak gradova Srbije". Na tom prvom okupljanju bit će stotinjak dobrovoljaca iako Vasiljević tvrdi da ih u ovom trenutku u Srbiji ima oko pet tisuća.

BRUXELLES - Europska unija (EU) upozorila je u subotu tursku vojsku da se kloni politike nakon što je Glavni stožer objavio da sa zabrinutošću gleda na izbor novog predsjednika države u parlamentu. "Važno je da vojska demokratski proces prepusti demokratski izabranoj vladi i ovo je test poštuju li turske oružane snage demokratski sekularizam i demokratske odnose između vojske i društva", izjavio je novinarima povjerenik EU-a za proširenje Oli Rehn. Dodao je da temeljito analizira priopćenje vojnih zapovjednika i istaknuo da je poštivanje demokratskih načela ključni uvjet za kandidaturu Turske za članstvo u EU-u.

MOSTAR - Ravnateljica Hrvatske matice iseljenika (HMI) Katarina Fuček doputovala je u posjet Mostaru gdje se u petak navečer sastala s predstavncima mjesnih hrvatskih institucija i udruga. Ona će, kako je službeno najavljeno, u subotu posjetiti Stolac, Čapljinu, Ljubuški, Međugorje i Široki Brijeg, a u nedjelju Ramu-Ščit, Tomislavgrad i Livno. "Želim ovom posjetom upoznati se sa životnim stanjem Hrvata u ovom dijelu BiH i problemima s kojim se susreću radi iznalaženja mogućnosti da im Hrvatska matica iseljenika pomogne", rekla je Katarina Fuček. Prema njenim riječima, Hrvatska matica iseljenika želi uspostaviti tješnju suradnju sa svim predstavnicima hrvatskih udruga i institucija koje djeluju u BiH kako bi se one uključile u programe HMI-a.

KANDAHAR - Mlađa žena, jedna od dvoje Francuza otetih u Afganistanu prije tri tjedna, puštena je na slobodu u subotu u Kandaharu, na jugu zemlje, izjavio je glasnogovornik talibana, koji su ujedno postavili Parizu novi rok za pregovaranje o oslobađanju drugog taoca. "Danas je u 8,35 sati po srednjoeuropskom vremenu puštena na slobodu Francuskinja koja je bila zadržana u Maiwandu, u pokrajini Kandahar", rekao je Jusuf Ahmadi. Oslobađanje koje nije potvrdio službeni afganistanski ni francuski izvor, najavljeno je nešto ranije, i to iz humanitarnih razloga. Usto, glasnogovornik fundamentalista je rekao da je Francuskoj koja mora povući svoje vojne snage iz zemlje u zamjenu za oslobađnje drugog taoca koji je u talibanskim rukama s još trojicom Afganistanaca, odobren još jedan rok od tjedan dana.

MOSKVA - Rusija će "ozbiljno" promijeniti svoju politiku prema Estoniji pošto je u Tallinnu uklonjen spomenik sovjetskim vojnicima iz Drugog svjetskog rata, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, a prenosi agencija Itar-Tass. Za narušavanje odnosa između Rusije i Estonije "odgovorna je isključivo estonska strana", izjavio je glasnogovornik ruske diplomacije Mihail Kaminjin. "Naša stajališta prema toj baltičkoj zemlji nedvojbeno zahtijevaju ozbiljne promjene", upozorio je Kaminjin. "Uvjereni smo da događaji u Tallinnu zahtijevaju brzu, odlučnu, objektivnu i depolitiziranu ocjenu europskih i euroatlantskih institucija", rekao je glasnogovornik.

BAGDAD - Deset osoba, među kojima četvero zaposlenika Crvenog križa, ubijeno je u sukobima u subotu ujutro u Bagdadu, doznaje se od sigurnosne službe. Pet je osoba ubijeno, a jedna je ranjena kada su naoružane osobe otvorile vatru na njihov automobil u četvrti Saidiya, na zapadu Bagdada, izvijestio je sigurnosni izvor. Četvero zaposlenika Crvenoga kriza je ubijeno, a troje ranjeno kada je zapucano na njihov minibus u Bayiji, na jugozapadu prijestolnice, dodaje. Djelatnik gradske uprave je smrtno stradao, a osmero njegovih kolega je ranjeno u eksploziji bombe kućne izrade u Zafaraniyahu, na jugu Bagdada.

GAZA - Trojica Palestinaca su ubijena, a jedan je ranjen u subotu kada je izraelska vojska otvorila vatru na sjeveru pojasa Gaze, izvijestio je palestinski medicinski izvor. Kako navodi Maawia Hasanin, ravnatelj hitne medicinske službe u pojasu Gaze, izgred se dogodio oko 7.30 sati sjeverozapadno od Gaze, kod zida koji palestinska područja dijeli od Izraela. Identitet trojice muškaraca nije poznat. "Izraelski vojnici su primijetili četvoricu naoružanih Palestinaca koji su pokušavali postaviti eksplozivnu napravu u blizini sigurnosnog zida između pojasa Gaze i Izraela i usmrtili ih", izjavila je glasnogovornica izraelske vojske.

KABUL - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai obilježio je u subotu 15. godišnjicu pada komunizma u zemlji najnovijim pozivom talibanima da prekinu pobunu. Mudžahedinski borci zauzeli su Kabul 28. travnja 1992. godine i tako okončali vladavinu prosovjetske vlade, no uskoro je izbio građanski rati koji je završio dolaskom talibana na vlast 1996. godine. Talibani, koje su krajem 2001. godine svrgnule američke snage, od prošle godine provode kampanju samoubilačkih napada, zasjeda i racija kako bi iz zemlje izbacili strane snage i svrgnuli Karzaijevu vladu. "Danas, kada proslavljamo pobjedu u džihadu, ponovno pozivamo one koji su se udružili sa saveznicima radi ugnjetavanja svog naroda, da se odreknu pobune i uključe u miran život", rekao je Karzai u govoru na Dan pobjede.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙