FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 14. travnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 14. travnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

ZAGREB - Europski liberali ponavljaju čvrstu potporu ulasku Hrvatske u Europsku uniju i smatraju da na to ne smiju utjecati problemi oko reforme europskih institucija, rekla je u subotu u Zagrebu predsjednica Europske liberalno-demokratske i reformske stranke (ELRD) Annemie Neyts-Uyttebroeck. Skup u Zagrebu tijekom kojeg je u petak održana sjednica središnjeg odbora ELRD-a, a u subotu konferencija "EU i Jugoistočna Europa - iskustva" bio je "još jedna prilika europskim liberalima da naglase čvrstu potporu ulasku Hrvatske u EU i svim hrvatskim institucijama i političkim čimbenicima u pripremi zemlje za punopravno članstvo u EU-u", rekla je Neyts-Uyttebroeck. "Smatramo da EU mora iskoristiti vrijeme koje je preostalo prije nego Hrvatska uđe u EU za reformu svojih institucija, koje se pak ne smiju koristiti kao izlika za odugovlačenje ili odgodu ulaska Hrvatske u EU", rekla je.

WASHINGTON - Hrvatski ministar financija Ivan Šuker izjavio je u subotu da su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s kojima se sastao u sklopu proljetnog zasjedanja Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu, pohvalno ocijenili napredak koji je postigla RH, ali i upozorili na oprez kod problema visokog udjela vanjskog duga u BDP-u i potrebu obuzdavanja potrošnje. Ministar Šuker i guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski sastali su se s izvršnim direktorom MMF-a Joerom Kremersom, direktorom europskog odjela MMF-a Michaelom Depperom i Robertom Feldmanom, nadležnim za jugoistočnu Europu. "Kremers, koji nas je pratio i savjetovao ove četiri godine, i koji je praktički naš predstavnik u MMF-u kroz nizozemsku konstituencu, rekao je da je Hrvatska ostvarila takav napredak da svojim iskustvom može poslužiti kao primjer drugim tranzicijskim zemljama", kazao je Šuker.

MOSKVA - Ruska policija uhitila je u subotu 170 ljudi, među njima i nekadašnjeg šahovskog svjetskog prvaka Garija Kasparova koji je sudjelovao u prosvjedu protivnika ruskoga predsjednika Vladimira Putina. Aktivisti su planirali okupiti se na trgu u središtu grada, oko kilometar od Kremlja, i prosvjedovati protiv, kako kažu, Putinova gušenja demokratskih sloboda i zahtijevati poštene izbore za novoga predsjednika 2008. Brojni specijalni policajci, na temelju odluke gradskih vlasti o zabrani skupa, nasrnuli su na prosvjednike koji su u malim skupinama dolazili do trga i na brzinu ih potrpali u policijska vozila, kažu očevici. Kasparov, čelnik oporbene koalicije Druga Rusija koja je organizirala taj prosvjed, odveden je na sud u središtu Moskve i optužen za izvikivanje protuvladinih parola. "Danas je režim pokazao svoje pravo lice", rekao je Kasparov.

ZAGREB - Policija je uhitila jednoga muškarca s pojasom punim eksploziva i još dvojicu sumnjivaca nakon što su se u subotu u Casablanci dvojica bombaša samoubojica raznijela u blizini američkog kulturnog centra, javljaju agencije. Reuters piše kako je marokanska policija uhitila vođu bande bombaša samoubojica. Jedan visoki dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je za Reuters da su dvojica uhićenih muškaraca, vođa i zamjenik šefa bande, istražiteljima odala imena pripadnika skupine i planove budućih napada. Dvojica napadača raznijela su se kraj banke, u blizini američkoga kulturnoga centra i sinagoge. U napadu su poginula njih dvojica, a ranjena je jedna žena. Uhićenje je pokazalo da treći napadač nije uspio aktivirati eksploziv kad su se raznijela ostala dvojica, javlja Associated Press.

ZAGREB - Dok turski premijer izjavljuje kako od Iraka očekuje odlučnost protiv Kurda, više od tristo tisuća Turaka prosvjeduje u subotu protiv nakane vladajuće stranke AK-a da sadašnjega premijera Tayyipa Erdogana kandidira za predsjednika države, javljaju agencije. Prosvjednicima ne odgovaraju Erdoganovi islamistički korijeni, javlja Reuters. Stranka AK temelji se na političkome islamu, a mogućnost da Erdogan postane predsjednik države podijelila je sekularnu, ali većinski muslimansku državu koja želi postati članica Europske unije. "Turska je sekularna i takva će i ostati", vikali su prosvjednici i mahali državnim zastavama i transparentima na kojima je Mustafa Kemal Ataturk, obožavani utemeljitelj turske republike koja je razdvojila vjeru od države.

HELSINKI - Finska i Švedska dogovorile su se o pristupanju NATO-ovim snagama za brze intervencije, rekao je u subotu finski premijer Matti Vanhanen. Na taj se način ostvaruje sve tješnja suradnja tih dviju neutralnih država s NATO-om. Vanhanen je potvrdio da je ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja s njegovim švedskim kolegom Carlom Bildtom pripremio zajednički odgovor na sudjelovanje u NATO-ovim novim snagama od 25 tisuća ljudi. "Vlada je sa Švedskom pripremila zajednički odgovor o tome da smo spremni sudjelovati". rekao je. "Što se Finske tiče, mi smo spremni sudjelovati u vježbama i potrebna nam je obuka jer isti ti (operativni) standardi vrijede u EU-ovim snagama za brzu reakciju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙