FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga 'Split:luka:500:50:5'

ZAGREB, 26. travnja 2007. (Hina) - Lučka uprava Split predstavila je u povodu desete godišnjice poslovanja knjigu o splitskoj luci 'Split:luka:500:50:5', autorskog dvojca Marijana Žuvića i Fjodora Klarića.
ZAGREB, 26. travnja 2007. (Hina) - Lučka uprava Split predstavila je u povodu desete godišnjice poslovanja knjigu o splitskoj luci 'Split:luka:500:50:5', autorskog dvojca Marijana Žuvića i Fjodora Klarića.

Splitska putnička luka, prema riječima ravnatelja Lučke uprave Split Branka Grgića, danas je po putničkom prometu treća luka na Mediteranu. Nova infrastruktura i organizacijski ustroj rezultirali su brojem od tri i pol milijuna prevezenih putnika i 650 tisuća vozila tijekom prošle godine, pri čemu nije zabilježeno čekanje na ukrcaj duže od pola sata.

Na prezentaciji, kojoj je bio nazočan i premijer Ivo Sanader, važnom je istaknuta i činjenica da je pod pokroviteljstvom Vlade donesena nova Strategija razvoja Gradske luke Split čija bi realizacija Splitu trebala dati nove razvojne poticaje.

U knjizi su Žuvić, pomorski publicist i novinar i Klarić, novinski fotograf, prikazali zbivanja u povijesti Luke Split. Kao ključne odrednice u povijesti Splita i njegove luke, Žuvić je izabrao zbivanja u zadnjih 500 godina, otkad je zalaganjem Daniela Rodrigueza, splitskog poslovnog čovjeka koji je od Mlečana i Turaka ishodio da Split bude lučko središte, luka ostvarila značajan razvoj i poprimila sadašnje vizure, zatim posljednjih pedeset godina kada su u luci nastale najveće promjene selidbom teretnog prometa u Sjevernu luku te posljednjih pet godina, u kojima je Split postao trećom najprometnijom putničkom lukom na Sredozemlju.

Iz te podjele, nastao je neuobičajen naslov knjige.

Uz to što se u knjizi iznose i objašnjavaju najznačajnija zbivanja iz povijesti luke, donose se dosad za mnoge potpuno nepoznate činjenice kao što su posjet američkog nosača zrakoplova 'Coral Sea' 1952. godine i sovjetske krstarice 'Mihail Kutuzov', 1956. godine.

Do pojave danas predstavljene knjige nitko se temeljito nije bavio problematikom splitske luke, od 1914. godine kada je tu tematiku obradio Grga Novak u knjizi 'Povijest Splita', a fragmentarno je o splitskoj luci šezdesetih godina pisao i Duško Kečkemet, rekao je na prezentaciji Marijan Žuvić.

Cjelokupni prihod od prodaje knjige namijenjen je Dječjem odjelu za onkologiju i hematologiju Kliničke bolnice Split.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙