FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: francuski minolovac "Orion" u posjetu HRM-u

SPLIT,18. travnja 2007.(Hina) - U sklopu bilateralne suradnje hrvatske i francuske ratne mornarice u šestodnevan prijateljski posjet Splitu i Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) danas je doplovio francuski lovac mina "Orion".
SPLIT,18. travnja 2007.(Hina) - U sklopu bilateralne suradnje hrvatske i francuske ratne mornarice u šestodnevan prijateljski posjet Splitu i Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) danas je doplovio francuski lovac mina "Orion".

"Orion" se ubraja među najbolje brodove takve vrste u svijetu, izgrađen je u suradnji s Belgijom i Nizozemskom 1986., nedavno je obnovljen i opremljen najsuvremenijom opremom za otkrivanje mina i oružjem. Tehnološka opremljenost omogućuje mu otkrivanje eksplozivnih naprava na više stotina metara dubine i manevarsku sposobnost u miniranim zonama.

Brod francuske nacionalne mornarice, matična luka kojega je u Toulonu, s 48 članova posade na vezu u splitskoj luci Lori boravit će do 23. travnja, a u tijeku posjeta zajedno s hrvatskim minolovcem "Korčulom", najnovijim brodom HRM-a, izvest će i vojnu vježbu pronalaženja i uništavanja mina u splitskim vodama.

Zapovjednik broda kapetan korvete Olivier Nastrog na konferenciji za novinare istaknuo je kako "Orion" posjeduje izvanrednu magnetsku i akustičku diskreciju, budući da otkrivanje mina zahtijeva tih rad, odnosno da uz redovit pogon dizelskim motorima ima i elektromotor za plovidbu u takvim uvjetima. Brod ima i visoki stupanj otpornosti na podvodne eksplozije, a opremljen je i najučinkovitijim elektroničkim pomagalima, sonarom i sustavima za obradbu podataka. Na brodu su i dvije ronilice s kamerama za promatranje i otkrivanje mina na velikim dubinama na koje se ne mogu spustiti ronioci.

Glavna je zadaća "Oriona" osigurati slobodan pristup francuskim vojnim i velikim civilnim lukama te plovidbu u blizini francuskih teritorijalnih voda. Sposoban je i za vođenje brodskih konvoja kroz minirane zone, a u kriznim područjima djeluje u sastavu interventnih vojnih snaga.

Kapetana korvete Nastroga danas su odvojeno primili gradski i županijski čelnici, a priređen mu je i prijam u Zapovjedništvu HRM-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙