"Postoji pojačan interes za proučavanje uloge koju igra prehrana u razvoju astme", napisao je u medicinskom dnevniku Thorax dr. Paul Cullinan iz Kraljevske bolnice Brompton i Nacionalnog instituta za istraživanje bolesti srca i pluća iz Londona.
Znanstvenici su pratili 690 djece u dobi od 7 do 18 godina u ruralnom području otoka Krete. Roditelji su ispunjavali upitnike unoseći podatke o simptomima alergija i dišnih tegoba te o prehrambenim navikama njihove djece.
Ekipa je izvijestila da je 80 posto djece jelo svježe voće, a 68 posto je konzumiralo povrće dvaput dnevno.
Unos grožđa, naranči, jabuka i svježih rajčica štiti od astmatičnog disanja i alergija dišnih putova, a visok unos orašastih plodova smanjuje izglede za astmu, zaključili su Cullinan i njegovi kolege.
Margarin je, naprotiv, namirnica povezana s povećanom opasnošću od razvoja alergija dišnih putova i astme.
"Prehrana bogata antioksidansima može spriječiti pojavu alergijskih bolesti u toj populaciji", zaključili su znanstvenici u izvješću objavljenom u medicinskom dnevniku Thorax.