FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fedove ocjene obilježile trgovanje devizama

LONDON, 25. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Na svjetskim deviznim tržištima protekloga tjedna u fokusu ulagača bilo je zasjedanje američke središnje banke Fed i priopćenje monetarnih zakonodavaca s ocjenama gospodarske situacije u SAD-u.
LONDON, 25. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Na svjetskim deviznim tržištima protekloga tjedna u fokusu ulagača bilo je zasjedanje američke središnje banke Fed i priopćenje monetarnih zakonodavaca s ocjenama gospodarske situacije u SAD-u.

Tečaj dolara potonuo je nakratko na najnižu razinu prema euru u protekle dvije godine pod utjecajem signala središnje američke banke Fed o mogućem sniženju kamatnih stopa u drugoj polovini godine. Euro je tako stajao i 1,3411 dolara. Ipak, do konca tjedna se oporavio, završivši tjedan s dobitkom od 0,2 posto prema euru, kojim se u petak trgovalo po 1,328 dolara.

Dolar je istodobno potonuo 1,2 posto prema jenu na 118 jena. Ojačao je, pak, oko jedan posto prema švicarskom franku na 1,2187 franaka.

Središnja američka banka zadržala je u srijedu ključne kamatne stope na važećoj razini od 5,25 posto ali su ulagači protumačili njezino prateće službeno priopćenje kao pripremu terena za moguće sniženje kamatnih stopa s obzirom na slabost američkog gospodarstva. "Dolar je tijekom noći osjetno pojeftinio zbog promjena u službenom priopćenju Fed-a", naglasio je u četvrtak analitičar ABN Amro-a Peter Frank.

Iz najnovijeg priopćenja Fed-a izbačeni su izrazi poput "učvršćivanja" odnosno podizanja kamatnih stopa i zamijenjeni "prilagodbama monetarnih mjera u budućnosti" koje će ovisiti o gospodarskim pokazateljima. To je potaknulo očekivanja skorašnjeg sniženja kamatnih stopa, kazali su analitičari.

Poticaj rastu tečaja europske valute pak dao je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet, ukazavši na mogući rizik od rasta cijena u srednjoročnoj perspektivi tijekom svog nastupa u srijedu pred odborom Europskog parlamenta za ekonomsku i monetarnu politiku.

Ipak, potkraj tjedna dolar je ponovno ojačao prema euru, zahvaljujući pokazatelju o porastu broja prodanih kuća u SAD-u u veljači za 3,9 posto. To je, naime, ublažilo zabrinutosti ulagača oko situacije na američkom tržištu nekretnina.

Britanska je funta ojačala prema svim ostalim ključnim valutama u očekivanju opetovanog podizanja ključnih kamatnih stopa u Velikoj Britaniji s obzirom na neočekivano snažan rast stope inflacije na godišnjoj razini na 2,8 posto u veljači. Usporedbe radi, u siječnju je odgovarajuća stopa iznosila 2,7 posto. Neočekivano solidan bio je i podatak o prometu u maloprodaji u Velikoj Britaniji koji je u veljači poskočio za 1,4 posto na mjesečnoj razini, što je najveći mjesečni skok u razdoblju od siječnja 2005. Funta je tako ojačala prema euru na 67,7 penija za euro, a ojačala je i prema dolaru na 1,961 dolara.

S druge je strane očekivana odluka središnje japanske banke o zadržavanju razine ključnih kamatnih stopa na dosadašnjoj razini od 0,5 posto tek blago pritisnula tečaj jena.

Kina je tijekom prošloga vikenda po treći puta u manje od godinu dana podigla razinu ključnih kamatnih stopa kako bi obuzdala nagli rast zajmova i ulaganja a time i usporila rast gospodarstva. Juan je tako nakratko dodirnuo najvišu vrijednost u razdoblju nakon odvajanja od dolara od 7,330 dolara

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙