FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na deviznim tržištima ojačala potražnja za rizičnijim valutama

ZAGREB, 11. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Postupnim oporavkom tržišta dionica, i na svjetskim deviznim tržištima protekloga je tjedna polako jenjavao strah ulagača od kupovine rizičnijih valuta. U takvim uvjetima ojačala je potražnja za dolarom i eurom, a oslabila za sigurnijim valutama koje nose i niži prinos - jenom i švicarskim frankom.
ZAGREB, 11. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Postupnim oporavkom tržišta dionica, i na svjetskim deviznim tržištima protekloga je tjedna polako jenjavao strah ulagača od kupovine rizičnijih valuta. U takvim uvjetima ojačala je potražnja za dolarom i eurom, a oslabila za sigurnijim valutama koje nose i niži prinos - jenom i švicarskim frankom.

Do sredine tjedna devizni ulagači su smanjivali svoje rizične valutne pozicije zbog strahovanja vezanih za stanje u američkom gospodarstvu, ponajprije na tržištu hipotekarnih zajmova, te geopolitičkih napetosti i vala rasprodaja dionica na kineskim tržištima. Ti su ih faktori potaknuli da potraže utočište za kapital u valutama s nižim prinosima, poput jena i švicarskog franka, što je rezultiralo njihovim jačanjem prema dolaru i euru, valutama s višim prinosima. Britanska funta najteže je bila pogođena trendom kupovine valuta s niskim prinosima, pa je njezin tečaj prema jenu u jednom trenutku početkom tjedna oslabio više od dva posto, spustivši se na najnižu razinu od sredine listopada od samo 221,51 jena.

U međuvremenu je višednevni snažan rast tečaja jena zaustavljen i zavladalo je zatišje uslijed stabilizacije tržišta dionica i očekivanja novih smjernica. Tečaj jena postupno je od sredine tjedna slabio nakon što su se ulagači odvažili kupovati i valute s višim prinosima, zaključivši da je rizik od novih potresa na tržištima dionica i valuta jenjao. Japanska valuta tako je oslabila 1,22 posto prema dolaru, na 118,22 jena za dolar. Prema euru spustila se 0,6 posto, pa euro stoji 115 jena.

"Nazire se stabilizacija tržišta dionica koja ponovno bilježe kupovine, što se prelijeva i na tržišta valuta. Bilo bi preuranjeno reći da je trend pada na tržištima završen sve dok ulagači ne krenu u kupovine i na tržištima dionica i na tržištima valuta, ali čini nam se da je ono najgore iza nas", konstatirao je Shogo Nagaya iz Nomura Securities-a.

Istodobno, dolar je ojačao 0,6 posto prema euru, kojim se u petak trgovalo po 1,3113 dolara. U odnosu na švicarski franak porastao je 1,4 posto, dosegnuvši 1,233 franka. Nadalje, poskupio je blago i prema britanskoj funti, pa funta stoji 1,9319 dolara.

Stabilizacija tržišta omogućila je ulagačima i da se ponovno usredotoče na kamatne stope. Europska središnja banka (ECB) podigla je u četvrtak ključnu kamatnu stopu u eurozoni za četvrtinu postotnog boda, na 3,75 posto, kako se i očekivalo na tržištu. Istoga dana središnja britanska banka ostavila je pak kamatnu stopu na 5,25 posto.

A nakon što je središnja novozelandska banka sukladno očekivanjima podigla ključne kamatne stope na 7,5 posto, novozelandski dolar ojačao je prema jenu 1,5 posto na 80,19 jena. Australski dolar, pak, ojačao je prema američkom imenjaku oko 0,4 posto nakon što su najnoviji podaci očitovali gotovo dvostruko brži rast australskog gospodarstva u posljednjem tromjesečju 2006. no što su analitičari očekivali. Tako se američkim dolarom trgovalo po 1,285 australskih dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙