FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagači se klade na rast kamatnih stopa u eurozoni

LONDON, 25. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Tečaj eura blago je ojačao protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima prema dolaru i jenu obzirom na očekivanja o rastu kamatnih stopa u eurozoni, a ulagači se klade i na daljnji pad oslabljene japanske valute.
LONDON, 25. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Tečaj eura blago je ojačao protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima prema dolaru i jenu obzirom na očekivanja o rastu kamatnih stopa u eurozoni, a ulagači se klade i na daljnji pad oslabljene japanske valute.

Euro je tako na tjednoj razini ojačao 0,2 posto prema dolaru na 1,3163 dolara. Nadalje, europska je valuta dosegnula tijekom trgovine i rekordnih 159,63 jena. Tjedan je zaključila na 159,3 jena.

Jedinstvena europska valuta ostvaruje dobitke usprkos neočekivano snažnom padu Ifo indeksa poslovnog optimizma u Njemačkoj u veljači na 107,0 bodova u odnosu na 107,9 bodova zabilježenih u siječnju, budući da taj podatak nije otklonio očekivanja o podizanju kamatnih stopa u eurozoni u ožujku.

Analitičari napominju i da ostavka talijanskog premijera Romana Prodija nakon što je Senat odbacio njegov vanjskopolitički program nije značajnije utjecala na euro i ostale europske valute.

Najnoviji podaci iz SAD-a pokazali su pak neočekivani rast potrošačkih cijena u siječnju, za 0,3 posto na mjesečnoj, odnosno 2,7 posto godišnjoj razini. To je ograničilo gubitke dolara, potaknuvši ulagače da preispitaju svoje prognoze o smanjivanju ključnih kamatnih stopa u SAD-u u drugoj polovini godine.

Službene bilješke s prošlotjednog sastanka Fed-a naznačile su potkopano uvjerenje bančinih dužnosnika o postojanom trendu usporavanja inflacije. "Izjave monetarnih zakonodavaca naznačuju da bi za Fed najlakša opcija vjerojatno bila zadržavanje stopa na važećoj razni", zaključio je Kamal Sharma iz Bank of America. Ključna kamatna stopa u SAD-u trenutno iznosi 5,25 posto.

Tako je američka valuta oslabila nekih 0,1 posto prema švicarskom franku, na 1,233 franaka. No, ojačala je 0,7 posto u odnosu na britansku funtu, kojom se u petak trgovalo po 1,963 dolara.

A tečaj jena kliznuo je naniže nakon što je središnja japanska banka objavila da će nakon podizanja ključnih kamatnih stopa na 0,5 posto nastaviti kampanju zaoštravanja monetarne politike vrlo sporim tempom. U odnosu na dolar oslabio je 1,4 posto, na 121 jena za dolar.

Guverner središnje banke Toshihiko Fukuiji naime upozorio je da je nužan oprez u pogledu daljnjeg zaoštravanja monetarne politike, napominjući da će banka sporo podizati kamatne stope te da će potrošnja tek umjereno porasti.

Ulagači sumnjaju da će banka uskoro ponovno podići kamatne stope s obzirom na tek neznatni rast stope inflacije u Japanu. "Početno jačanje tečaja jena bilo je kratkog daha, i to zbog činjenice da su ključne kamatne stope u Japanu i dalje na vrlo niskoj razini te da neće uhvatiti korak s trendovima u ostatku svijeta", konstatirao je Tom Levinson iz ING-a.

Među ostalim valutama isticao se australski dolar koji je dosegnuo najveću vrijednost prema jenu i dolaru u proteklih mjesec dana, od 95,37 jena odnosno 1,2675 australskih za američki dolar nakon što je guverner središnje australske banke Glenn Stevens izjavio da je veća vjerojatnost da će banka sljedećih mjeseci podizati kamatne stope nego da će ih snižavati.

Britanska funta kliznula je na najnižu razinu u proteklih šest tjedana prema euru, koji stoji 67,3 penija, nakon što je središnja britanska banka objavila da će vjerojatno biti nužna deprecijacija realne vrijednosti britanske valute.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙