FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatske tvrtke i institucije uključene u Global Compact

ZAGREB, 20. ožujka 2007. (Hina) - Oko 70 hrvatskih kompanija, poslovnih udruženja, akademskih institucija i nevladinih organizacija od večeras su i službeno uključeni u mrežu Global Compacta (UN-ova Svjetskog sporazuma), najveću svjetsku inicijativu na području društveno odgovornog poslovanja.
ZAGREB, 20. ožujka 2007. (Hina) - Oko 70 hrvatskih kompanija, poslovnih udruženja, akademskih institucija i nevladinih organizacija od večeras su i službeno uključeni u mrežu Global Compacta (UN-ova Svjetskog sporazuma), najveću svjetsku inicijativu na području društveno odgovornog poslovanja.

Svečanom predstavljanju hrvatskih članica Global Compacta, koji je pod okriljem Ujedinjenih naroda (UN) pokrenut 2000. s ciljem povezivanja poslovnog sektora s agencijama UN-a, vladama i civilnim društvom, nazočni su bili i predsjednik Republike Stjepan Mesić te stalni predstavnik Programa UN-a za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj Yuri Afanasiev.

"Načela poštivanja ljudskih i radnih prava, zaštite okoliša te borba protiv korupcije temelj su hrvatskog članstva u UN-u, pa je time potpora ovoj inicijativi prirodan nastavak naših napora da izgradimo pravedno i napredno društvo koje se temelji na odgovornosti pojedinaca i organizacija", kazao je hrvatski predsjednik otvarajući svečanost u zagrebačkom hotelu Regent Esplanade.

U kraćoj izjavi za novinare Mesić je ocijenio da će ovo povezivanje tvrtaka utjecati i na funkcioniranje državnih mehanizama. "I državni mehanizmi moraju se uključiti u poboljšanje života ljudi, onih koji rade, ali i onih koji žive od rada", dodao je.

Yuri Afanasiev, predstavnik UNDP-a, organizacije koja je u Hrvatskoj preuzela inicijativu za pokretanje Global Compacta, obraćajući se predstavnicima hrvatskih tvrtaka, organizacija i institucija, rekao je kako članstvo u ovoj organizaciji ne znači savršenstvo, ali predstavlja način na koji se napreduje prema poštivanju u društvu i na tržištima. "Iznenađujuće je da to istodobno može donositi i dobit", kazao je Afanasiev.

Dodao je kako Global Compact svoje članove upućuje da teže izvrsnosti, a civilnom društvu i građanima omogućuje da primjenjuju svoju ulogu promatrača.

Sedam godina nakon osnutka Global Compact je prisutan u više od 100 zemalja svijeta te okuplja 3800 članica od kojih 2900 čine kompanije.

Potpisivanjem sporazuma svaka se tvrtka obvezuje da će u svoje poslovanje ugraditi 10 propisanih načela za odgovorno poslovanje, poput slobode udruživanja i priznavanja prava na kolektivno pregovaranje, iskorjenjivanje svih oblika prisilnog i neslobodnog rada, ukidanje svih oblika dječjeg rada, zaštite okoliša, poticanja razvoja tehnologija prihvatljivih za okoliš te borbe protiv svih oblika korupcije.

Na svečanosti otvaranja govorili su i posebni savjetnik i član Odbora Global Compacta Mads Ovlisen, predsjednik Uprave FIMA Grupe Milan Horvat te putem videoporuke direktor Mediteranskog instituta za istraživanje života Miroslav Radman.

Među hrvatskim tvrtkama koje su se uključile u Global Compact su primjerice i adriatica.net, Atlantic Grupa, Coca Cola Beverges Hrvatska, Dalekovod, Ericsson Nikola Tesla, Fima Grupa, Ina, Janaf, HBOR, Končar Elektroindustrija, Podravka, PBZ, SAP, SMS, Tele2, T-HT, VIPnet, Vindija, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙