FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvara se Židovski muzej u Muenchenu

MUENCHEN, 18. ožujka 2007. (Hina/dpa) - Više od 60 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata Muenchen će po prvi puta dobiti svoj Židovski muzej.
MUENCHEN, 18. ožujka 2007. (Hina/dpa) - Više od 60 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata Muenchen će po prvi puta dobiti svoj Židovski muzej.

Svečano otvaranje modernog zdanja Židovskog muzeja, smještenog pored nove glavne sinagoge i zgrade Židovske općine u središtu grada, predviđeno je za četvrtak.

Nakon Židovskog muzeja u Berlinu, muenchenski je drugi novoizgrađeni takav muzej u Europi od 1945. godine. Izložbeni prostor muzeja u Muenchenu imat će 900 četvornih metara površine, što je znatno manje no u Berlinu, ali usporedivo s muzejima u Frankfurtu i Beču.

Bernhard Purin, direktor muzeja i inicijator njegove izgradnje, rekao je kako je grad Muenchen financirao Židovski muzej s 14,5 milijuna eura. Stalni postav muzeja je, za razliku od mnogih drugih Židovskih muzeja u Europi i svijetu, snažno orijentiran na suvremeni život Židovske zajednice, ističe Purim.

"Želimo se jasno distancirati od uobičajenog načina promatranja Židovstva samo kroz povijesnu dimenziju i posebno prizmu Holokausta", kaže Purim.

Purin je prije Muenchena vodio Židovski muzej u Fuerthu gdje je izazvao napetosti svojim pokušajem da omogući uvid u Židovstvo bez mučeništva. Kada su sukobi 2002. godine eskalirali nakon satirične izložbe "Delikatese kod Adama", Purin se preselio u Muenchen.

Novi muzej u Muenchenu bit će mjesto otvorenog sučeljavanja sa židovskom povijesti, umjetnosti i kulturom, uključujući i aktualno stanje", rekao je gradonačelnik Muenchena Christian Ude.

U prvoj godini će izložbe u muzeju biti pod geslom "Skupljanje". Pritom će se tematizirati i skupljanje židovskog, kao i skupljanje od strane židovskih kolekcionara. "Bit će naravno riječi i o pljački i oduzimanju tih kolekcija", kaže Purim. Između ostalog bit će prikazana i poznata Wittelsbaška kolekcija židovske umjetnosti koja sadrži vrlo skupocjene i rijetke hebrejske rukopise. Početkom 2008. izlagati će suvremeni židovski umjetnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙