FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo znanstveno-stručni skup "Vizualizacija hrane u muzeju"

ZAGREB, 26. veljače 2007. (Hina) - Dvodnevni znastveno-stručni skup "Vizualizacija hrane u muzeju" koji se u sklopu izložbe "Svijet hrane u Hrvatskoj" održava u zagrebačkom Etnografskom muzeju danas je počeo s radom.
ZAGREB, 26. veljače 2007. (Hina) - Dvodnevni znastveno-stručni skup "Vizualizacija hrane u muzeju" koji se u sklopu izložbe "Svijet hrane u Hrvatskoj" održava u zagrebačkom Etnografskom muzeju danas je počeo s radom.

Otvarajući skup, u ime organizatora Nives Ritig-Beljak podsjetila je kako su izložba i skup plod suradnje Etnografskoga muzeja i Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba. Navela je kako će na skupu govoriti stručnjaci koje povezuje promišljanje o hrani kao muzejskom izlošku.

Oni će, kako je rekla, predstaviti prošle, a dijelom i nove projekte na kojima su radili ili rade u okviru svojih muzeja, parkova prirode i galerija.

Voditeljica koprivničkoga Muzeja prehrane "Podravka" Nada Matijaško govorila je o svom posjetu švicarskom Muzeju Alimentarium, koji je otvorila tamošnja tvrtka Nestle. Napomenula je kako se muzej nalazi u urbanom dijelu Geneve.

"Na prvom katu zgrade postavljeni su izlošci koji govore o odnosu čovjeka i hrane", rekla je, dodavši kako je u prizemlju smještena kuhinja kao stalni dio postava. Oko zgrade muzeja nalazi se vrt zasađen povrćem i začinskim biljem, koje služi za demonstraciju pripreme hrane u muzeju, dodala je.

Fani Celio Cega iz Muzeja grada Trogira govorila je o kuhinji, blagovanju i prehrani iz 18. stoljeća u plemićkoj palači trogirske obitelji Gorognini. Smatra kako bi u današnji muzejski prostor trebalo izložiti hranu napravljenu od nekvariva materijala, a sam prostor iskoristiti tako da se u njem priprema hrana iz 18. stoljeća. Posluga i gosti mogli bi biti odjeveni u onodobnu nošnju, rekla je, napomenuvši kako bi pri tom trebalo paziti da se ne naruši dignitet muzejske ustanove.

U prvom dijelu današnjeg izlaganja o vizualnim učincima muzejskih izložaka u stalnom postavu Muzeja "Staro selo" Kumrovec govorila je kumrovačka muzejska savjetnica Dunja Šarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙