FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjednica Muzejskog vijeća u Iloku i Vukovaru

VUKOVAR, 23. veljače 2007. (Hina) - Prioritetni programi u strategiji razvitka Ministarstva kulture u ovoj su godini novi muzeji, odnosno razvoj mreže lokalnih muzeja o čemu se na sjednici Hrvatskog muzejskog vijeća jučer i danas raspravljalo u Iloku i Vukovaru.
VUKOVAR, 23. veljače 2007. (Hina) - Prioritetni programi u strategiji razvitka Ministarstva kulture u ovoj su godini novi muzeji, odnosno razvoj mreže lokalnih muzeja o čemu se na sjednici Hrvatskog muzejskog vijeća jučer i danas raspravljalo u Iloku i Vukovaru.

Ministar kulture Božo Biškupić na konferenciji za novinare s članovima Hrvatskog muzejskog vijeća govorio je o važnosti muzeja i galerija, odnosno ulaganjima u spomeničku baštinu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Hrvatsko muzejsko vijeće, kako je rečeno, tijekom dva dana raspravljalo je o pregledu sustava muzeja i zbirki u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Vijeće je, osim o postojećim, raspravljalo i o novim državnim muzejima na području dviju županija - Arheološkom muzeju u Osijeku u osnivanju 2005. prema odluci Vlade te o Muzeju Domovinskog rata - Vukovar čije osnivanje Ministarstvo obrane planira u prvoj polovici ove godine.

Kako je istaknuto, Ministarstvo obrane pokrenulo je inicijativu o izgradnji Memorijalnog, informacijskog, dokumentacijskog i edukativnog centra Domovinskog rata u Vukovaru, u sklopu kojega bi se, uz Odsjek povijesti Domovinskoga rata, knjižnice i multimedije, nalazio i Muzej Domovinskoga rata.

Prema koncepciji, kako ju zamišlja Hrvatsko muzejsko vijeće, unutrašnji postav muzeja kronološki i dokumentarno bi prikazao Domovinski rat kroz 14 temeljnih kronoloških cjelina.

Vijeće je raspravljalo i o projektu Vlade i Razvojne banke Vijeća Europe "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol" od 2006. do 2009.

Poznato je da je Razvojna banka Vijeća Europe za taj projekt odobrila sredstva u iznosu od 30 milijuna eura.

Vijeće je raspravljalo i o novom stalnom postavu državnih muzeja i to Gradskog muzeja Vinkovci, Muzeja grada Iloka, Gradskog muzeja Vukovara te Muzeja Orahovice. Bilo je riječi i o radu novih muzejskih zbirki i to Spomen-doma Ovčara koji je otvoren koncem prošle godine i muzejske zbirke "Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica 1991." koja je otvorena u studenom.

Raspravljano je i o arheološkim parkovima - muzejima na otvorenom koje zajednički financiraju Ministarstvo kulture, te gradovi, dvije spomenute županije i ostala ministarstva.

O planovima Ministarstva glede muzeja i galerija dviju županija govorila je i pomoćnica ministra Branka Šulc i predsjednik Hrvatskog muzejskog vijeća Vinko Ivić. Branka Šulc je podsjetila da je sjednica Hrvatskog muzejskog vijeća održana u Vukovaru u listopadu 1997., u doba mirne reintegracije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙