FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 13. ožujka 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 13. ožujka 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Najava američkog predsjednika Georgea W. Busha o uvođenju privremenog boravka na radu u SAD-u za ilegalne radnike, u sklopu reforme politike useljavanja, u ponedjeljak je naišla na dobrodošlicu u Gvatemali, čijih je oko 18.000 državljana prošle godine protjerano iz SAD-a zbog ilegalnog rada. Bush je s gvatemalskim predsjednikom Oscarom Bergerom raspravljao o useljavanju, trgovini i regionalnim naporima u borbi protiv trgovine drogom, nakon što je u jutarnjim satima posjetio sela Maya na visoravni iznad glavnog grada, gdje je procvao posao lokalnih proizvođača povrća otkako su postali dobavljači američkog Wal-Marta, najvećeg svjetskog lanca maloprodaje. Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Bergerom, Bush je obećao da će se snažno angažirati na skorim promjenama useljeničke politike, koje će uključivati i program privremenog boravka na radu u SAD-u.

WASHINGTON - Američki vojni planeri počeli su pripremati strategiju za uzmak iz Iraka, koja uključuje postupno povlačenje snaga i veći angažman na obuci iračkih vojnika, u slučaju da sadašnje povećanje američkih snaga završi neuspjehom ili da ga Kongres onemogući, piše u ponedjeljak Los Angeles Times. Takva strategija, temeljena dijelom na američkim iskustvima iz Salvadora 80-ih godina, još je u ranoj fazi planiranja i bit će prilagođena razultatima sadašnjeg porasta broja američkih postrojbi u Iraku, kazali su za LA Times savjetnici u Pentagonu pod uvjetom da ostanu neimenovani. Strategija koja bi slijedila model iz Salvadora predstavlja dramatičan zaokret od sadašnje politike predsjednika Georgea W. Busha da se angažira veliki broj američkih snaga u agresivnoj taktici protiv pobunjenika, no ona ima utjecajne pristaše u Pentagonu.

WASHINGTON - Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani učvrstio se na vodećem mjestu u utrci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke za izbore 2008., ostvarivši prednost od 16 posto pred glavnim suparnikom senatorom Johnom McCainom, kojem se podrška smanjila u zadnjih mjesec i pol, pokazalo je istraživanje Opinion Research Corp., objavljeno u ponedjeljak. Istraživanje je pokazalo da bi za Giulianija glasovalo 34 posto registriranih republikanskih glasača, dok bi 18 posto glasovalo za McCaina. U proteklih šest tjedana podrška za McCaina pala je za osam posto, što je najveći gubitak od početka kampanje.

ZAGREB - Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei stigao je u utorak u povijesni posjet Pjongjangu gdje će sa sjevernokorejskim dužnosnicima razgovarati o planovima za inspekciju, nakon što je Sjeverna Koreja objavila da odustaje od razvoja nuklearnog programa. Posjet Pjongjangu uslijedio je nakon sprazuma koji su 13. veljače u Pekingu potpisale Sjeverna Koreja s jedne strane i Kina, Japan, Južna Koreja, Rusija i SAD s druge strane o zatvaranju nuklearnih postrojenja u zamjenu za gorivo.

ZAGREB - Godinu i pol nakon početka haškog suđenja 'Vukovarskoj trojci' za pokolj na Ovčari, tužiteljstvo i obrana iznijet će u srijedu pred ICTY-em završne riječi na suđenju bivšim zapovjednicima JNA Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću. Optužnica ih tereti da su nakon pada Vukovara u studenome 1991. godine naredili i organizirali izvođenje oko 300 osoba iz vukovarske bolnice koji su odvedeni u vojarnu JNA, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara, gdje su ih pripadnici lokalnih srpskih snaga i šešeljevih postrojbi pogubili. U masakru je pobijeno 260 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙