FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 14. veljače 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 14. veljače 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON/FRESNO - Hrvatski ministar poljoprivrede i šumarstva Petar Čobanković, koji boravi u službenom posjetu Kanadi i SAD-u, u utorak je posjetio najveći svjetski poljoprivredni sajam World Ag Expo u Tulareu u Kaliforniji i sastao se s kalifornijskim ministrom poljoprivrede A.G. Kawamurom. World Ag Expo održava se drugog tjedna u veljači u Tulareu, kraj Fresna, u kalifornijskoj dolini San Joaqin. Izložba, koja se održava na 2.3 milijuna četvornih metara, okuplja više od 1.500 izlagača i preko 100.000 posjetitelja i najveća je takve vrste u svijetu. Ministar Čobanović kazao je u telefonskom razgovoru kako je World Ag Expo "vrlo impresivan sajam s puno izlagača iz cijelog svijeta, gdje je izloženo sve od vrhunske poljoprivredne mehanizacije do vrlo kvalitetne stoke". Dodao je kako bi trebalo nekoliko dana da se obiđe cijeli sajam.

TEHERAN - Najmanje 18 ljudi poginulo je u srijedu u eksploziji bombe na sjeveroistoku Irana, javila je novinska agencija ISNA. Bomba je bila podmetnuta u automobilu, a eksplodirala je u ranim jutarnjim satima na ulici u Zahedanu prilikom prolaska autobusa paravojne Revolucionarne garde. Još nije poznato jesu li žrtve pripadnici Revolucionarne garde ili civili. Glasnogovornik gardista rekao je za ISNA-u da je jedan sumnjivac već uhićen, a druge pojedinosti nisu poznate. Prema agenciji Fars, koja se poziva na izjave očevidaca, automobil se zaustavio ispred autobusa pod izlikom da ima problema s motorom. Četvorica muškaraca tada su izišla iz automobila i netom prije eksplozije bombe pobjegli s mjesta događaja motorima koji su ih ondje čekali.

AŠHABAD - Gurbanguli Berdimuhamedov je novi predsjednik Turkmenistana, objavio je u srijedu predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Murad Karrijev. Prema prebrojanim rezultatima, za Berdimuhamedova je na izborima održanim 11. veljače glasovalo 89,23 posto birača, dodao je Karrijev na sjednici Narodnog vijeća (vrhovna vlast u zemlji u koju ulaze ministri i zastupnici)". On će biti inauguriran na dužnost nakon službenog proglašenja izbornih rezultata. Izbori su održani nakon što je dugogodišnji vladar Saparmurat Nijazov umro 21. prosinca.

BAGDAD - Radikalni šijitski klerik Moqtada al Sadr nalazi se u Iraku i nije pobjegao u Iran, kazalo je u srijedu nekoliko njegovih suradnika, nakon što su se iz američkih izvora pojavile informacije da je on možda napustio zemlju kako bi izbjegao američku ofenzivu. Proturječna izvješća o boravištu klerika koji vodi Mehdijevu vojsku, najmoćniju miliciju u Iraku, pojavila su se nakon što je Irak u utorak objavio da će zatvoriti granice s Iranom i Sirijom i produljiti noćni redarstveni sat u Bagdadu ne bi li suzbio sve gore nasilje u glavnom gradu. Četvorica Sadrovih suradnika rekla su da se on i dalje nalazi u Iraku, a neki tvrde da se nalazi u svetom šijitskom gradu Nadžafu, ali se iz sigurnosnih razloga rjeđe pojavljuje u javnosti.

RIM - Sliku francuskog slikara Paula Cezannea, nestalu prije 60 godina, pronašla ja talijanska povjesničarka umjetnosti i bit će izložena u okviru retrospektive posvećene umjetniku u Firenzi, objavili su u utorak organizatori. Slika malog formata, kopija djela talijanskog slikara Paola Veronesea, "Obrok kod Šimuna" (1570.), predstavlja prizor iz Evanđelja u kojem apostol Šimun-Petar prima Isusa u svoju kuću. Izložit će se od 2. ožujka. Djelo je pokazano javnosti zadnji put 1945. u Firenzi prije nego je nestalo. "Sliku je nedavno pronašla u talijanskoj privatnoj zbirci povjesničarka umjetnosti Francesca Bardazzi. Po njoj, naslikana je između 1860. i 1870. godine, u razdoblju kad je Cezanne posjećivao Louvre kao bi preslikavao remek-djela iz prošlosti, posebice talijanskih majstora", kazali su organizatori izložbe u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙