FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 12. ožujka 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 12. ožujka 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

PARIZ - Glavni kandidat desnog centra za francuske predsjedničke izbore Nicolas Sarkozy rekao je u ponedjeljak da je dirnut izjavom kojom je dan ranije predsjednik Jacques Chirac objavio da se neće kandidirati za treći mandat, ali je precizirao da se ne smatra njegovim nasljednikom. Chirac (74) je objavio u nedjelju navečer Francuzima da se ne kani kandidirati za treći mandat predsjednika države i tako okončava svoju političku karijeru, dužu od 40 godina, od kojih 12 na vodećem položaju u zemlji. Chirac je rekao da će kasnije obznaniti kojem će kandidatu dati potporu na izborima sredinom travnja. Na pitanje osjeća li se političkim nasljednikom Jacquesa Chiraca, Sarkozy je odgovorio da se "nikada nije osjećao ničijim nasljednikom".

ZAGREB - Prokremaljska stranka Jedinstvena Rusija vodi na regionalnim izborima održanim u nedjelju koji se smatraju "generalnom probom" za ruske parlamentarne izbore predviđene za prosinac, kao i predsjedničke izbore 2008., javili su ruski mediji u ponedjeljak. Prema preliminarnim rezultatima, Jedinstvena Rusija dobila je veliku većinu glasova u 13 od 14 regija koje su birale svoje parlamente, a za njom slijedi stranka Pravedna Rusija, osnovane prije četiri mjeseca. Komunisti i ultra-nacionalistička Liberalno-demokratska stranka (LDPR) zauzeli su treće i četvrto mjesto u većini regija. U Sankt Peterburgu, drugom po veličini gradu u Rusiji, Jedinstvena Rusija dobila je više od 37 posto glasova, Pravedna Rusija gotovo 22 posto, Komunistička stranka 16 posto i LDPR oko 11 posto.

LONDON - Moguća izraelska vojna operacija protiv Irana i njegovog nuklearnog programa imala bi stravične posljedice za Izrael, pokazalo je istraživanje londonskog instituta za strateška razmatranja objavljeno u ponedjeljak. "Svaka vojna operacija Izraela protiv Irana dugoročno bi ugrozila interese Izraela", navodi institut Chatham House. "To bi štetilo globalnoj sigurnosti Izraela i gospodarske posljedice bi dugoročno bile strašne", precizira Yossi Mekelberg, koji je obavio to istraživanje za londonski institut. On je precizirao da je ta operacija izvediva, ali iznimno opasna i potaknula bi "ekstremizam u muslimanskom svijetu, gdje bi umjereni bili u neizdrživom položaju".

GAZA - Palestinska islamistička skupina Hamas odbacila je u ponedjeljak kritike drugog čovjeka al-Qaide i priopćila je da je još uvijek predana uništenju Izraela unatoč sporazumu s Fatahom o diobi vlasti. "Mi nećemo prekršiti obećanja koja smo dali Bogu da ćemo nastaviti džihad i svoj otpor sve do oslobođenja Palestine, cijele Palestine", priopćio je Hamas, jasno pritom aludirajući na Izrael kao i na okupiranu Zapadnu obalu. U audio snimci postavljenoj u nedjelju na internet, čelnik al-Qaide Ayman al-Zawahri optužio je Hamas da služi američkim interesima jer je u nedavno sklopljenom sporazumu s Fatahom o vladi nacionalnog jedinstva pristao na poštivanje dosadašnjih mirovnih sporazuma s Izraelom.

NEW DELHI - Indija je počela cijepiti 95 milijuna djece protiv dječje paralize, nakon što se ta zarazna bolest pojavila u toj južnoazijskoj zemlji u kojoj živi najmanje četvrtina oboljelih u svijetu, objavili su u ponedjeljak medicinski dužnosnici. "Predviđamo imunizirati ukupno oko 95 milijuna djece mlađe od pet godina u cijeloj zemlji, posebice u najzahvaćenijim državama poput Uttar Pradesha na sjeveru i Bihara na istoku zemlje", rekao je jedan dužnosnik. Većina zaraženih živi u prenapučenim i zagađenim selima na zapadu države Uttar Pradesh gdje muslimanske zajednice odbijaju cijepiti djecu zbog straha da će postati sterilna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙