FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 12. ožujka

ZAGREB, 11. ožujka 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 12. ožujka.
ZAGREB, 11. ožujka 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 12. ožujka.

ZAGREB - Agencija za poticanje izvoza i ulaganja (APIU) organizira konferenciju "Javno privatno partnerstvo (JPP) u Republici Hrvatskoj", koja se održava pod pokroviteljstvom Vlade, a kako je najavljeno, konferenciju će otvoriti potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Cilj ove jednodnevne konferencije namijenjene javnom sektoru je približavanje modela JPP-a jedinicama lokalne uprave i samouprave. Među ostalim, konferencija će se baviti pravnim okvirima za JPP, pripremama projekata JPP i sl. Također, održat će se i radionica na temu "Odabir modela za JPP projekte". U radu konferencije sudjelovat će predstavnici APIU-a, Ureda za javnu nabavu, Svjetske banke, EBRD-a, konzultantskih tvrtki, banaka i dr. (9,00 sati, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ulica grada Vukovara 78)

SPLIT - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta potpisat će ugovore o ulaganjima u luke županijskog značaja za 16 luka duž jadranske obale. Ugovori će biti potpisani za sanaciju, dogradnju, rekonstrukciju i gradnju novih objekata u lukama. Ujedno će biti održana prezentacija o ulaganjima u luke u 2007. godini (11 sati, HGK - Županijska komora Split, Obala Ante Trumbića 4).

PRIŠTINA - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić predvodi izaslanstvo od 80 hrvatskih gospodarstvenika koje će sudjelovati na Gospodarskom forumu hrvatskih i kosovskih gospodarstvenika u Prištini. Održat će se i poslovni sastanci s predstavnicima stotinjak kosovskih gospodarstvenika, u cilju utvrđivanja poslovnih interesa i sklapanja novih poslova. Ministar Vukelić će održati i niz sastanaka na kojima će izraziti želju hrvatske strane da se dodatno intenziviraju gospodarski odnosi te poveća učešće hrvatskih tvrtki u obnovi i razvoju Kosova. Predviđen je sastanak s predsjednikom Vlade Kosova Agimom Cekuom, voditeljem UNMIK-a za ekonomiju IV stup Andreasom Wittkowskyjem te ministrom trgovine i industrije Kosova Bujarom Dugollijem.

ZAGREB - U Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) trebale bi biti otvorene prispjele ponude za kupnju 80,2 posto šibenske Tvornice lakih metala (TLM), i to po cijeni od jedne kune. Za razliku od prijašnjih natječaja, u ovom bi ponuđači sami trebali predložiti popust za kupnju svih dospjelih obveza TLM-a prema državnim vjerovnicima, no pod uvjetom da "svi ponuđeni popusti budu apsolutno nužni za ponovnu uspostavu dugoročne isplativosti društva u predloženom vremenskom roku". Uz uobičajene uvjete, ponuđači bi se trebali obvezati i da će 1.400 od trenutnih 1.593 zaposlenika TLM-a zadržati na rok od najmanje dvije godine od preuzimanja društva. Program ulaganja pak trebao bi sadržavati nužne kapitalne investicije u tvrtku te obrtna sredstva u iznosu od najmanje 92 milijuna eura u roku od tri godine, kao i prijedlog sanacije zemljišta "Elektrolize". (14,00 sati, HFP, Ivana Lučića 6)

ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) i Financijske agencije (FINA) potpisat će Ugovor o uspostavi zajedničkog projekta pod nazivom "Sabirni centar za devize". Ovom uslugom HPB i FINA zajednički ulaze na domaće i međunarodno međubankarsko tržište trgovanja, prijevoza, obrade i trezoriranja gotovog novca u devizama. (11,00 sati, Arheološki muzej, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19)

ZAGREB - Tržišna vrijednost ukupno 1.052 vrijednosna papira u Hrvatskoj iznosila je krajem veljače ove godine 361,4 milijardi kuna ili 106 posto više u odnosu na njihovu nominalnu vrijednost, koja je krajem veljače iznosila 175,26 milijardi kuna, podaci su Središnje depozitarne agencije (SDA). U odnosu na početak ove godine, pak, tržišna vrijednost hrvatskih vrijednosnih papira u veljači ove godine bila je veća za gotovo 18 posto. Prema podacima SDA, krajem prošlog mjeseca tržišna vrijednost ukupno 928 dionica bila je 308,6 milijardi kuna, dok je tržišna vrijednost 58 obveznica iznosila 38,8 milijardi kuna, a 64 zapisa gotovo 14 milijarde kuna.

ZAGREB - U prosincu prošle godine ostvaren je nastavak pozitivnih kretanja građevinske djelatnosti koji se bilježi sedamnaesti mjesec zaredom, a stopa rasta fizičkog obujma građevinskih radova u prosincu je na godišnjoj razini iznosila 3,6 posto. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, građevinski radovi tijekom prošle godine veći su za 9,3 posto u usporedbi s radovima u 2005. godini. Usporedbe radi, građevinski radovi u 2005. godini bili su manji za 0,8 posto u usporedbi s radovima u prethodnoj, 2004. godini.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808 680

fax: 01 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙