Znanstvenici sa Sveučilišta Harvard ustanovili su da žene koje konzumiraju nemasne mliječne proizvode u 85 posto slučajeva imaju problema s ovulacijom. Isto je istraživanje provedeno pod nazivom Human Reproduction pokazalo da konzumacija punomasnih mliječnih proizvoda, među kojima je i sladoled, smanjuje rizik od neplodnosti.
Američki su znanstvenici, nakon što su između 1991. i 1999. pratili skupinu žena i njihove prehrambene navike, ustanovili da su one koje su dva ili više puta tjedno konzumirale nemasne mliječne proizvode imale 85 posto manje izgleda da zatrudne zbog izostanka ovulacije.
Britanski znanstvenici iz Centra za reproduktivnu medicinu u Glasgowu smatraju da su dokazi za ovako smjelu teoriju nedostatni te smatraju kako bi svakako trebalo provesti dodatna istraživanja.
No, američki znanstvenici preporučuju ženama koje pokušavaju zatrudnjeti da iz svoje prehrane izbace nemasne mliječne proizvode i zamijene ih onim punomasnim, primjerice punomasnim mlijekom, sladoledom i sličnim proizvodima. Dr. Jorge Chavarro koji je vodio istraživanje rekao je kako vjeruje da je u ovome slučaju ključ u supstanciji vitalnoj za zdravo funkcioniranje jajnika, a da bi se ona stvarala potrebna je prisutnost masnoća iz mliječnih proizvoda koje će organizam apsorbirati na odgovarajući način.