FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studije: Obrezivanje muškaraca znatno smanjuje izglede za infekciju HIV-om

LONDON , 24. veljače 2007. (Hina/AP) - Nedavno provedena istraživanja pokazala su da obrezivanje muškaraca znatno smanjuje izglede za infekciju virusom HIV-a, objavljeno je u petak u stručnom časopisu The Lancet.
LONDON , 24. veljače 2007. (Hina/AP) - Nedavno provedena istraživanja pokazala su da obrezivanje muškaraca znatno smanjuje izglede za infekciju virusom HIV-a, objavljeno je u petak u stručnom časopisu The Lancet.

Rezultati istraživanja pokazali su da su kod obrezanih muškaraca izgledi za zarazu HIV-om smanjeni za čak 60 posto. Naime, oni su ustvrdili da su stanice na prepuciju posebno podložne virusu. Problem je, smatraju znanstvenici, na koji način ovo saznanje primijeniti u borbi protiv širenja AIDS-a u Africi koje predstavlja najveći problem. Prvi rezultati istraživanja provedeni u Keniji i Ugandi, objavljeni su u prosincu prošle godine. Tada su znanstvenici uspjeli dokazati obećavajuću vezu između obrezivanja muškaraca i prijenosa virusa koji uzrokuje AIDS.

Istraživanja, što ih je provela udruga U.S. National Institutes of Health, pokazala su se vjerodostojnima, pa su rezultati njihove studije završili u časopisu The Lancet. Direktor Odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za AIDS, dr. Kevin de Cock potvrdio je da je riječ o izvanrednom otkriću.

Studija je pokazala da bi se u idućem desetljeću, zahvaljujući obrezivanju muškaraca moglo spriječiti dva milijuna infekcija HIV-om te 300.000 smrtnih slučajeva u subsaharskoj Africi. Prošle je godine virusom HIV-a zaraženo 2,8 milijuna ljudi, a umrlo ih je 2,1 milijuna.

Znanstvenici priznaju da je obrezivanje muškaraca osjetljivo vjersko i kulturološko pitanje kojemu treba pažljivo pristupiti. Zajedno s predstavnicima UN-ove Agencije za prevenciju AIDS-a, WHO će u ožujku održati konvenciju na kojoj će se evaluirati rezultati istraživanja te će se donijeti odluka o predstojećim potezima koji bi pridonijeli usporavanju pandemije AIDS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙