FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 18. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 18. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SEVILLA - Građani najveće španjolske regije Andaluzije u nedjelju su izašli na referendum o novom zakonu o većoj autonomiji. Tekst novog zakona daje ovoj najvećoj španjolskoj regiji novu vlast, autonomnu od centralne vlade, a da se pritom ne preispituje položaj pokrajine kao integralnog dijela Španjolske. Jedino područje na kojem će regionalna vlada sa sjedištem u Sevilli imati kontrolu je uprava vodenih resursa u sušnom području južnog dijela zemlje. Očekuje se da bi Andaluzija također mogla dobiti i veći dio prihoda nego što je dobijala ranije. Za razliku do sličnih reformi u Kataloniji i Baskiji, ovdje nije bilo velikih rasprava o novom zakonu o autonomiji. Španjolski parlament je usvojio tekst zakona jednoglasno jer definira Andaluziju kao "nacionalnu stvarnost", ali ističe i "nedjeljivo jedinstvo od Španjolske".

LONDON - Britanski premijer Tony Blair kazao je u nedjelju kako namjerava pooštriti zakon o vatrenom oružju od kojeg su u dva tjedna poginule četiri osobe, u borbi protiv njihove dostupnosti mladima u V. Britaniji. Sastanak ministara, policijskih i mjesnih dužnosnika predviđa se za idući tjedan kako bi se razmotrile mjere koje treba poduzeti, ali je Blair već kazao na BBC-ju kako želi sniziti s 21 na 17 godina dob od koje će osobe u ilegalnom posjedu vatrenog oružja moći biti kažnjene minimalnom kaznom od pet godina zatvora. "Postoji poseban problem koji se sastoji u tome da se minimalna kazna od pet godina koju smo uveli za ilegalno posjedovanje vatrenog oružja ne primjenjuje na mlađe od 21 godinu. Moramo sniziti dob na 17 godina", kazao je Blair.

TEHERAN - Iranski vrhovni duhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei je u nedjelju izjavio da Sjedinjene Države neće ostvariti svoje ciljeve u regiji, prenijela je državna iranska televizija. "Stvarnost u regiji pokazuje da će arogantna fronta na čelu sa SAD-om i njihovim saveznicima biti najveći gubitnik u regiji", kazao je Hamnei na sastanku sa sirijskim predsjednikom Basharom Assadom. Assad je u nedjelju otputovao iz Irana nakon dvodnevnog posjeta, tijekom kojeg je razgovarao o Iraku i drugim regionalnim pitanjima s iranskim dužnosnicima, među kojima s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom. Assad je tijekom svog posjeta Iranu optužio SAD i Izrael da pokušavaju nanijeti štetu regionalnim pozicijama Irana i Sirije, postavljajući pitanje o njihovoj ulozi u Iraku, Libanonu i na palestinskim teritorijima.

KABUL - Osam je američkih vojnika poginulo, a 14 ih je ranjeno u nedjelju kada se vojni helikopter srušio u jugoistočnom dijelu Afganistana nakon što je pilot prijavio kvar na motoru, objavljeno je u priopćenje savezničkih koalicijskih snaga. Helikopter CH-47 Chinook je imao "iznenadan i neobjašnjiv gubitak kontrole i napajanja se se srušio", kaže se u priopćenju koalicijskih snaga. "Nije se radilo o naprijateljskoj vatri", rekao je glasnogovornik NATO snaga u Afganistanu pukovnik Tom Collins. "Pilot je javio radiom da imaju problema s motorom. Sigurni smo da se ne radi o neprijateljskoj akciji", dodao je.

BAGDAD - Najmanje 56 osoba ubijeno je a oko stotinu je ranjeno u nedjelju u dvostrukom napadu automobilom bombom u većinskoj šijitskoj četvrti na istoku Bagdada, prema novim podacima sigurnosnih službi. Dva automobila bombe eksplodirala su blizu kina u četvrti Bagdad Jadida (Novi Bagdad), pri čemu je, prema najnovijoj bilanci policije i bolnice, poginulo najmanje 56 osoba, a gotovo sto ih je ranjeno. Dva automobila bila su međusobno udaljena 20 metara. Prvi je eksplodirao u sredini tržnice, drugi blizu trgovine električnom opremom. Do napada je došlo u trenutku kad je američka vojska najavila da bilježi pad nasilja od uvođenja plana sigurnosti namijenjenog smirivanju u gradu. Prethodno je vojno zapovjedništvo Bagdada zabilježilo pad od 80 posto terorističkih akcija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙