FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 28. siječnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 28. siječnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BAGDAD - Najmanje je pet djevojčica ubijeno, a još 20 ljudi ranjeno u nedjelju u minobacačkom napadu na žensku srednju školu u sunitskom dijelu Bagdada, priopćila je policija. Ravnatelj škole je rekao da su dvije granate pale u školsko dvorište za vrijeme odmora kada je ono bilo puno djece i učitelja. Tko je počinio napad zasad je nepoznato. Samo je u nedjelju u raznim bombaškim i oružanim napadima u Bagdadu ubijeno 18 ljudi, uključujući petero kada se napadač samoubojica raznio eksplozivom u gradskom autobusu.

GAZA - Palestinski premijer Ismail Hanija pozvao je u nedjelju Palestince na smirivanje stanja nakon trodnevnih sukoba Hamasa i Fataha u kojima je od četvrtka navečer u pojasu Gaze život izgubilo dvadeset četvero ljudi. "Ponavljamo poziv palestinskom narodu: trebate sačuvati nacionalno jedinstvo, nametnuti dijalog i govor razuma te povući oružje s ulica i prekinuti napetosti", kazao je Hanija na sjednici vlade. U nedjelju su još trajali sukobi između Hamasa premijera Hanije i Fataha predsjednika Mahmuda Abasa u pojasu Gaze, gdje je u najkrvavijim sukobima od pobjede Hamasa na izborima u siječnju 2006. u nepuna tri dana poginulo 24 Palestinaca.

RIM - Papa Benedikt XVI. pozvao je u nedjelju na zaustavljanje nasilja u Libanonu i Pojasu Gaze i zatražio politički dijalog u rješavanje problema. "Neprihvatljivo je ići putem nasilja za dokazivanje vlastitih političkih razloga", kazao je Papa o "bratoubilačkim sukobima" posljednjih dana u Libanonu i Pojasu Gaze govoreći vjernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra. Pozvao je Božju pomoć kako bi "svi Libanonci mogli i htjeli raditi zajedno da bi učinili od svoje domovine pravi zajednički dom". Papa je pozvao na što skoriji prekig sukoba i u Pojasu Gaze. Na koncu nedjeljnog angelusa Papa je zajedno s dvoje djece rimske biskupije sa svog prozora pustio dvije bijele golubice u znak mira.

DAVOS - Ovogodišnje izdanje svjetskog ekonomskog foruma u Davosu završilo je u nedjelju s izraženim optimizmom da će se ostvariti napredak u rješavanju niza pitanja, od izraelsko-palestinskih sukoba preko klimatskih promjena i borbe protiv siromaštva u Africi do liberalizacije svjetske trgovine. Najveće postignuće ovogodišnjeg foruma je obveza obnavljanja zamrznutih pregovora iz Dohe o liberalizaciji svjetske trgovine. Na ovom petodnevnom skupu okupilo se 2.400 sudionika iz 90 zemalja, među kojima su bila 24 čelnika države, 85 ministara, zatim vjerski dostojanstvenici, medijski šefovi te šefovi nevladinih organizacija.

JERUZALEM - Izrael je u nedjelju imenovao prvog muslimanskog ministra u svojoj vladi, što je korak koji će pomoći arapskim građanima da se snažnije identificiraju sa židovskom državom, javljaju agencije. "Prvi je korak napravljen i to je dalo izraelskim Arapima osjećaj pripadnosti", izjavio je za vojni radio Raleb Majadele nakon što je vlada potvrdila njegovo imenovanje za ministra bez lisnice. Arapi čine oko 20 posto stanovništva Izraela i već dugo se žale da ih se tretira građanima drugog reda i da se za njihove gradove i sela izdvaja premalo sredstava, navodi Reuters.

LONDON - Nastavljaju se loši dani za britansko ministarstvo unutarnjih poslova s pričom objavljenom u nedjeljnim novinama prema kojoj je policija izgubila trag za 322 registriranih seksualnih prestupnika. The News of the World pišu u nedjelju da su, pozivajući se na zakon o dostupnosti informacija, tražile od svih 50 britanskih policijskih uprava da im kažu koliko su registriranih seksualnih prestupnika izgubili jer se oni više ne nalaze na svojim adresama. Kako piše list, riječ je o 322 osobe, a ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da je dopuštanje kriminalcima da daju neprecizne adrese jedan od razloga. Jedan je od seksualnih prestupnika kao svoju adresu naveo "šumu", i to nakon što ju je promijenio od "šator u blizini zabavnog parka Guildford".

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović boravit će u ponedjeljak u službenom posjetu Kneževini Lihtenštajn, priopćilo je u nedjelju ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Tijekom jednodnevnog službenog posjeta Lihtenštajnu ministrica Grabar-Kitarović susrest će se s Nasljednim princom Aloisom od Lihtenštajna, premijerom Kneževine Lihtenštajn Otmarom Haslerom, te s ministricom vanjskih poslova Ritom Kieber-Beck, kaže se u priopćenju Ministarstva.

DUBLIN - Vođa sjevernoirskih katolika Gerry Adamas pozvao je u nedjelju članove svoje stranke Sinn Feina da prihvate legitimitet sjevernoirske policije. Očekuje se da će Adams dobiti značajnu potporu među 2.000 članova stranke okupljenih na stranačkoj konferenciji koja se održava u Dublinu. Potpora katolika većinski protestantskoj policiji u Sjevernoj Irskoj ključan je uvjet tamošnjih unionista za obnovu sjevernoirske samouprave i podjelu vlasti s katolicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙