FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30

ZAGREB, 13. veljače 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30
ZAGREB, 13. veljače 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30

BRUXELLES - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u ponedjeljak u Bruxellesu na sastanku Foruma EU-zapadni Balkan, koji je održan na marginama redovitog sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije. Uoči početka ministarskog sastanka EU-zapadni Balkan, ministrica je izjavila da Hrvatska podržava napore međunarodne zajednice u rješavanju pitanja statusa Kosova, jer je njezin temeljni interes mir i stabilnost u regiji. "Stajalište Hrvatske je jasno, njezin je temeljni interes mir i stabilnost i želimo da Beograd i Priština nađu kompromisno rješenje. Podržavamo napore međunarodne zajednice, EU-a, (bivšeg finskog) predsjednika Ahtisaarija i Kontaktne skupine i svakako želimo da se rješavanjem jednog problema ne otvore drugi problemi", rekla je. Komentirajući izjave talijanskog predsjednika Giorga Napolitana, koji je dramu fojbi (kraških jami u koje su partizani bacali talijansko stanovništvo) nazvao "barbarstvom stoljeća" i "slavenskom krvoločnom mržnjom", ministrica Grabar-Kitarović izjavila je da preostala otvorena pitanja treba riješiti što je moguće prije i okrenuti se prema budućnosti odnosa između Hrvatske i Italije. Nakon Foruma, ministrica je, zajedno s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom, u zgradi Europske komisije otvorila izložbu postera "Europa 2020. - izgradnja zajedničke budućnosti, na kojoj je predstavljen projekt paneuropskog natjecanja u grafičkom dizajnu "Europe 2020."

BRUXELLES - Europska unija je u ponedjeljak dala punu potporu prijedlozima izaslanika UN-a za rješavanje konačnog statusa Kosova, a Srbiji poručila da je spremna nastaviti prekinute pregovore o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pod uvjetom da se nova vlada u Beogradu, koja se tek treba formirati, obveže na punu suradnju s Haškim sudom. "Vijeće EU-a je izrazilo punu potporu posebnom izaslaniku UN-a Marttiju Ahtisaariju i njegovim naporima u vođenju političkog procesa za određivane budućeg statusa Kosova", kaže se u zaključcima sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, koji je u ponedjeljak završen u Bruxellesu. Europski šefovi diplomacija pozivaju političke vođe u Srbiji da što prije formiraju vladu koja treba "biti privržena reformama i europskoj budućnosti" te ističu da je Unija "u potpunosti privržena europskoj perspektivi Srbije i da je spremna raditi s takvom novom vladom u pravcu ispunjavanja toga cilja".

Ministri su postigli politički dogovor o primjeni sankcija UN-a protiv Irana, te dali zeleno svjetlo za slanje europske policijske misije u Afganistan. Misija će brojati ukupno 230 ljudi, od čega je 160 policijaca i 70 pravnih stručnjaka, a mogla bi biti raspoređena do svibnja. Ta bi misija trebala pomoći u stvaranju afganistanske policije i pomoći misiji NATO-a u stabiliziranju stanja u toj zemlji. Sudansku vladu i pobunjenike u sudanskoj pokrajini Darfur ministri su pozvali da sjednu za pregovarački stol.

CONAKRY - Predsjednik Gvineje Lansana Conte u ponedjeljak je donio odluku o uvođenju izvanrednog stanja u cijeloj zemlji, nastojeći, kako je objasnio, prekinuti val nasilja i prosvjeda što su ih organizirali sindikati koji se protive njegovoj 23-godišnjoj vladavini. Najmanje jedanaest prosvjednika ubijeno je ranije u ponedjeljak u predgrađu glavnog grada Gvineje Conakryja, gdje je od početka pobune i sukoba s vojskom u siječnju poginulo 97 osoba. Nezadovoljni prosvjednici ponovno su organizirali opći štrajk tvrdeći da se sukobi u Gvineji mogu završiti samo odlaskom s vlasti predsjednika države Contea. Riječ je o drugim žestokim prosvjedima u Conakryju od nereda 10. siječnja, kada su se prosvjednici pobunili protiv vladavine 72-godišnjeg predsjednika Contea, kojega podupire vojska. Do novoga vala nasilja došlo je nakon što je u petak na dužnost premijera imenovan predsjednikov bliski suradnik, ministar Eugene Camara. Oporba i sindikati nisu prihvatili njegovo imenovanje, već su zatražili njegovu stavku zbog bliskosti s državnim poglavarom.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice posjetit će Jeruzalem, Palestinske teritorije, Aman i Berlin od 16. do 22. velječe, najavio je u ponedjeljak State Department. Državna tajnica Rice održat će bilateralne sastanke s izraelskim i palestinskim čelnicima i trilateralni sastanak s izraelskim premijerom Jehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom. U Amanu će se Rice sastati s kraljem Abdulahom II i članovima jordanske vlade, a u Berlinu će sudjelovati na sastanku Kvarteta za Bliski istok (UN, EU, SAD, Rusija), na kojem će se raspravljati o novom sporazumu o palestinskoj vladi nacionalnog jedinstva, postinutom u Saudijskoj Arabiji, i idućim koracima u implementaciji mirovnog plana, poznatijeg kao Putokazi.

WASHINGTON - Pred okružnim sudom u Washingtonu u ponedjeljak je počelo izvođenje dokaza obrane na suđenju Lewisu "Scooteru" Libbyu, bivšem predstojniku ureda američkog potpredsjednika, optuženom za krivokletstvo i ometanje pravde u istrazi iz 2003., vezanoj uz odavanja identiteta tajne agentice CIA-e, supruge diplomata koji je kritizirao odluku Bijele kuće o napadu na Irak. Libbyevi branitelji su kao prve svjedoke izveli poznate washingtonske novinare, na čelu s Bobom Woodwardom iz Washington Posta, koji su svjedočili kako za činjenicu da je supruga veleposlanika Josepha Wilsona, Valery Plame Wilson, tajna agentica CIA-e, nisu saznali od optuženog Libbya već iz drugih izvora u administraciji.

WASHINGTON - U razdoblju od 44 mjeseca do 30. rujna 2005., FBI je izgubio ukupno 160 laptopa, od kojih je deset sadržavalo osjetljive tajne informacije, uključujući i one o identitetu osoblja FBI-a, navodi se u jučer objavljenom izvješću. U dokumentu se zaključuje je kako nije moguće utvrditi razmjere štete koju su ti gubici mogli imati na operacije FBI-a i nacionalnu sigurnost SAD. U razdoblju na koje se izvješće odnosi, FBI je izgubio i 160 komada oružja. Prethodno izvješće iz 2002., koje se odnosilo na prethodnih 28 mjeseci, pokazivalo je puno gore stanje, s 317 izgubljenih ili ukradenih laptopa i nestalih 354 komada oružja, pa inspektor Fine ističe kako je "ostvaren određeni napredak", i upozorava kako značajni nedostaci ostaju vezano uz reakciju na izgubljene ili ukradene laptope s povjerljivim informacijama.

(Hina) xibob yibob

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙