FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 19. siječnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati
ZAGREB, 19. siječnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

MOSKVA - Rusija će u petak ukinuti pojačane mjere sigurnosti pod kojim su bili policija i vojska od utorka navečer nakon informacija o opasnosti od napada. Šef FSB-a (bivši KGB) Nikolaj Patrušev "donio je odluku da vrati u normalni režim 19. siječnja u 6 sati sve postrojbe uključene u operaciju" antiterorističke prevencije, objavio je Antiteroristički nacionalni odbor, koji citira ruska agencija Interfax. Policija i vojska u stanju visoke pripravnosti bili su nakon informacija o opasnosti od napada u javnom prijevozu primljenih od stranih partnera, podsjetio je Odbor. Već u srijedu navečer antiteroristički odbor objavio je da te informacije "nisu potvrđene", ne najavljujući međutim ukidanje pojačane sigurnosti.

MADRID - Španjolska vlada u petak je istaknula "punu suradnju" postojeću s autonomnom baskijskom vladom u antiterorističkoj borbi. Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero je u četvrtak navečer dva sata razgovarao s umjerenim nacionalistom Juanom Joseom Ibarretxeom, predsjednikom regionalne baskijske vlade. Na tom je sastanku "analizirana situacija stvorena atentatom 30. prosinca u zračnoj luci Barajas" te je održan u "ozračju pune suradnje između dvije vlade", kaže se u priopćenju španjolske vlade. Dnevnik "El Pais" ističe da je sastanak omogućio Zapateru da se usuglasi s Ibarretxeom o "ujedinjavanju u antiterorističkoj borbi".

SEUL - Sjeverna Koreja je u petak objavila da je postigla "određeni sporazum" sa SAD-om na pregovorima o nuklearnim pitanjima u Berlinu, dok američki izaslanik Christopher Hill ne spominje nikakav dogovor. Hill i sjevernokorejski predstavnik Kim Kye-gwan završili su tri dana razgovora u njemačkom glavnom gradu u četvrtak ne dajući znak da je postignut ikakav napredak u sporu oko nuklearnog programa Sjeverne Koreje. U izjavi u petak sjevernokrejsko ministarstvo vanjskih poslova izvješćuje: "Razgovori su vođeni od 16. do 18. siječnja u pozitivnom i iskrenom ozračju i tamo je postignut određeni sporazum". "Posvetili smo pozornost izravnom dijalogu između Sjeverna Koreja i SAD-a kako bi se riješili problemi vezani oko nuklearnog pitanja", prenijela je službena agencija glasnogovornika ministarstva.

JERUZALEM - Izrael je prebacio Palestinskoj samoupravi stotinu milijuna dolara, koji su zamzrnuti već godinu dana, izjavio je dužnosnik ureda izraelskog premijera Ehuda Olmerta. "Jutros smo prebacili stotinu milijuna na račun palestinskog predsjedništva", kazao je visoki izraelski dužnosnik tražeći da ostane neimenovan. Taj bi iznos trebao biti potrošen "u humanitarne svrhe i za jačanje predsjedničke straže Mahmuda Abasa", dodao je isti neimenovani izvor. Ta sredstva ne bi trebala poslužiti za isplate plaća dužnosnicima Palestinske samouprave koji su posljednjih nekoliko mjeseci plaćani djelomično. Ovaj prebačeni iznos dio je od više od 600 milijuna dolara Palestinske samouprave koje je Izrael zamrznuo kada je u ožujku prošle godine sastavljena vlada, najvećim dijelom od članova Hamasa.

WASHINGTON - Američko ministarstvo obrane u četvrtak je priopćilo kako je Kongresu uputilo nacrt novog pravilnika po kojem će se pred vojnim komisijama suditi zatočenicima u mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi. "Ovaj akt i postupci koje sadrži osigurat će stranim nezakonitim neprijateljskim borcima, koji su osumnjičeni za ratne zločine i neka druga kažnjiva djela, da budu procesuirani pred regularno ustanovljenim sudovima uz pružanje svih sudskih jamstava, koja priznaju kao neophodna civilizirani narodi", ustvrdio je Daniel Dell'Orto zamjenik glavnog pravnog savjetnika Pentagona na konferenciji za novinare. Nova pravila omogućit će da osumnjičeni za terorizam budu zatvoreni na temelju svjedočenja po čuvenju ili iskaza dobivenog pod prisilom, ukoliko sudac utvrdi da su ti dokazi vjerodostojni.

WASHINGTON - Američki Senat je u noći s četvrtka na petak s 96 glasova za i dva protiv izglasao zakon koji bi morao obuzdati utjecaj lobista, pooštriti kongresna etička pravila i spriječiti senatorske supruge da lobiraju kod senatora i njihova osoblja. Zakon, u čiju su dvostranačku podršku ugrađena dva dana pregovora demokrata i republikanaca, zabranit će darove, ručkove i putovanja koje plaćaju lobisti, i prisiliti zastupnike da stave svoje ime na zahtjeve za posebna izdvajanja sredstava iz proračuna. Zastupnici će morati plaćati charterske aviokarte za letove korporacijskim mlažnjacima, a ne jeftinije karte za prvu klasu kao do sada. Odredbi zakona je i da lobisti moraju otkriti male kampanje za donacije koje skupljaju od svojih klijenata i skupljene ih daju kao veliku donaciju.

ZAGREB - Broj novinskih web izdanja u svijetu raste geometrijskom progresijom vidi se iz istraživanja World Press Trends, koji je prikazan na Svjetskom kongresu novinskih izdavača (WAN) u Moskvi. Prema tom istraživanju, od 2000. do 2005. korištenje Interneta poraslo je za nevjerojatnih 200 posto. Broj korisnika Interneta je, primjerice, 2005. u odnosu na godinu ranije porastao za 8,71 posto, a broj novinskih web stranica za čak 20 posto. Od 2001. do 2005. broj web izdanja popeo se s 1982 naslova do čak 3679 naslova. Juan Senor iz grupe Inovation International Media Consulting smatra kako je to, uz ostalo, rezultata i brojnih inovacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙