FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 16. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati
ZAGREB, 16. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati

WASHINGTON

Teretni vlak s 80 vagona iskliznuo u utorak iz tračnica kraj grada Louisvillea, u američkoj saveznoj državi Kentucky, pri čemu se 14 vagona-cisterni zapalio, neke od njih s opasnim kemikalijama zbog čega je najugroženije stanovništvo evakuirano, a 11 osoba primljeno je u bolnicu. Guverner Kentuckya Ernie Fletcher izjavio je kako "nema teže ozlijeđenih niti smrtno stradalih osoba". Vatrogasci su rekli kako je opasnost od ekspolozije prošla, te da su ostavili da sadržaj cisterni izgori dok kraja. Zbog gustog crnog dima koji se dizao iznad zapaljenog vlaka, evakuirani su stanovnici okolnih kuća te učenici iz najbližih škola, izvijestila je TV mreža MSNBC. Policija je zatvorila dionicu od 37 km autoceste Interstate 65, kao i dvije lokalne autoceste, jer se vlak zapalio na pruzi neposredno uz autocestu.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush u utorak je u Bijeloj kući primio novog glavnog tajnika UN-a Bana Ki-Moona s kojim je razgovarao o krizi u Darfuru, o Bliskom istoku, Iranu i Sjevernoj Koreji te o suradnji SAD i UN-a u postizanju mira i širenju slobode u svijetu, objavila je Bijela kuća. "Razgovarali smo o Bliskom istoku i važnosti Kvarteta. Govorili smo o Darfuru", izjavio je nakon sastanka Bush i poželio Banu Ki-moonu da uvjeri sudanskog predsjednika Omara Bashira kako je "u njegovom i svjetskom interesu" da ojačanim mirovnim snagama Afričke unije dopusti da zaštite stanovništvo Darfura koje je izloženo patnjama. Ban Ki moon je rekao da će trebati "snažno sudjelovanje i podršku SAD u svim aktivnostima UN-a" te je istaknuo da UN i SAD dijele iste ciljeve: mir i sigurnost, slobodu i demokraciju.

WASHINGTON

Na Okružnom sudu u Washingtonu u utorak je počeo izbor članova porote pred kojom će se odvijati suđenje Lewisu "Scooteru" Libbyu, bivšem predstojniku ureda američkog potpredsjednika Dicka Cheneya, a koji je optužen za krivokletstvo, ometanje pravde i davanje lažnih izjava saveznim agentima u istrazi o otkrivanju identiteta agentice CIA-e Valery Plame. Očekuje se da će izbor porote trajati tri do četiri dana. Prva skupina od 60 porotnika došla je na sud u utorak ujutro, gdje će ispuniti upitnik na 37 stranica i odgovarati na pitanja suca Reggiea Waltona, pred zastupnicima optužbe i obrane, izvijestio je CNN. Među pitanjima su i ona o njihovim stajalištima prema politici predsjednika Georgea W. Busha, ratu u Iraku i dokazima koje je administracija ponudila američkoj javnosti 2003. kako bi opravdala ulazak u rat. Uvodne riječi na suđenju "Scotteru" Libbyu počet će 22. siječnja. Samo suđenje trebalo bi trajati četiri do šest tjedana, s brojnim referencama na politiku sadašnje administracije uz kulminaciju s pojavom potpredsjednika Dicka Cheneya u ulozi svjedoka obrane.

KUVAJT

Osam arapskih zemalja i SAD pozvali su u utorak u zajedničkom priopćenju Iran da se suzdrži od miješanja u unutrašnje stvari Iraka, kazao je kuvajtski ministar vanjskih poslova šeik Mohamad Sabah al-Salem al-Sabah. "Što se američke politike prema Iranu tiče, SAD i zemlje Zaljeva u zajedničkom su priopćenju pozvale sve zemlje da se suzdrže od miješanja u unutrašnje stvari Iraka", kazao je kuvajtski ministar na zajdeničkoj konferenciji za novinare s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice. Iako se u priopćenju Vijeća za suradnju zemalja Zaljeva, čije su članice šest bogatih arapskih monarhija, Saudijska Arabija, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Qatar, Bahrein i Oman, te Egipat i Jordan, Iran izričito ne spominje, analitičari smatraju da je očito kome je upućen taj poziv.

SARAJEVO

Upravni odbor Javnog radiotelevizijskog servisa BiH u utorak je smijenio dosadašnjeg generalnog direktora državne Bosanskohercegovačke Radiotelevizije (BHRT) Dragu Marića, objavila je u središnjem Dnevniku državna Televizija BiH. Obrazloženo je da je Marić smijenjen jer je Upravni odbor ukupno stanje na Bosanskohercegovačkoj Radioteleviziji ocijenio lošim. Marić je godinama bio savjetnik nekadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH Jadranka Prlića, a prije smjene bio je jedini Hrvat direktor neke od javnih medijskih kuća u Sarajevu. Na dužnost direktora generalnog direktora državne radiotelevizije BiH upravni odbor izabrao je Mehmeda Agovića, bivšeg urednika i direktora prijeratne Televizije Sarajevo te urednika radija Slobodna Europa.

SUBOTICA

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini poručio je u utorak navečer na završnoj konvenciji stranke uoči nedjeljnih republičkih izbora u Srbiji da samo Demokratska stranka (DS) Hrvatima u Srbiji može zajamčiti sigurnost, sve neostvarena manjinska prava i uključivanje u društveno-politički život domicilne države. Kao predstavnik hrvatske manjine na izbornoj listi Demokratske stranke, Petar Kuntić jedan je od 250 kandidata te stranke za zastupnike u Skupštine Srbije. Kuntić je ispred približno 500 članova i simpatizera DSHV-a pozvao Hrvate u Srbiji da glasuju za njihovog koalicijskog partnera DS, jer će jedino tako pripadnici hrvatske manjine dobiti predstavnika u Skupštini Srbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙