FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 16. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 16. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska je blizu da ima dovoljno glasova u Ujedinjenim narodima koji će joj tijekom 2008. osigurati mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti, piše Jutarnji list u broj od utorka pozivajući se na neimenovanog visokog dužnosnika hrvatske Vlade. Vladin dužnosnik je to Jutarnjem listu potvrdio nakon što je i grčki premijer Kostas Karamanlis, kako je premijer Ivo Sanader izjavio u ponedjeljak nakon susreta s njim, najavio da će Grčka 2008. podržati Hrvatsku za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti. Hrvatskoj je politički iznimno važno postati članica Vijeća sigurnosti UN-a 2008. jer će to biti ključna godina za njezino međunarodno pozicioniranje, piše list. Radi se o tome da bi, kako je rekao Sanader nakon susreta s Karamanlisom, do kraja 2008. Hrvatska mogla završiti pregovore s Europskom unijom, a u proljeće iste godine očekuje pozivnicu za članstvo u NATO-u. Hrvatska je svoju kandidaturu za članstvo u Vijeću sigurnosti u mandatu 2008-2009. istaknula 2004. Za ulazak u ovo tijelo potrebna je dvotrećinska većina članica UN-a, a Hrvatska za mjesto nestalne članice kao konkurente ima Gruziju i Češku.

LJUBLJANA - Pristupanje eurozoni nakon ulaska Slovenije koja je u tome uspjela kao prva od novih članica EU-a otvoreno je i poželjno i za druge članice koje ispune uvjete, istakli su u ponedjeljak u Ljubljani europski državnici i dužnosnici Europske unije na proslavi "Dobrodošlice euru". Euro nije samo makroekonomija nego velik projekt mira, slobode, demokracije i ljudskih prava, istaknuo je čestitajući premijeru Janezu Janši predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso na skupu na kojem su slovenska vlada i središnja banka ugostile oko 200 uzvanika iz europskih država i Bruxellesa. Ako se pogledaju rezultati eura od njegove pojave kao obračunske jedinice 1999. godine i puštanja u opticaj u 12 država prije pet godina, onda se može reći da je on postigao uspjeh, rekao je Predsjednik Europske središnje banke Jean Claude Trichet. Na hrabrosti da se odluči na ispunjavanje maastrichtskih kriterija i tako prihvati zajedničku europsku valutu euro Sloveniji je na svečanosti čestitala i njemačka kancelarka Angela Merkel, rekavši da bi se i druge zemlje EU-a morale ugledati u Sloveniju jer je ona pokazala da se prava nastojanja i žrtve isplate.

LJUBLJANA - Talijanski premijer Romano Prodi rekao je u ponedjeljak u Ljubljani kako bi pitanje nekretnina talijanskih esula, odnosno izbjeglica iz nekadašnje zone B Slobodnog teritorija Trsta trebalo riješiti razgovorima Italije, Slovenije i Hrvatske. Prodi je rekao novinarima kako uz jačanje odnosa sa Ljubljanom i Zagrebom, nema sumnje da će se rješenje za to pitanje pronaći. Premijer Prodi je pred svečanost u Ljubljani kojom je obilježeno uvođenje eura u razgovoru za novinare iz talijanskih redakcija govorio i o rješavanju pitanja nekretnina talijanskih "esula", odnosno izbjeglica iz nekadašnje zone B Slobodnog teritorija Trsta.

SARAJEVO - Vatikan je pozvao na pomirenje u BiH na svim razinama radi vraćanja harmoničnog života u toj zemlji, kazao je u ponedjeljak apostolski nuncij u BiH Alessandro D' Errico u razgovoru s bošnjačkim članom predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem. "D' Errico je istaknuo zainteresiranost Vatikana za dugoročnu političku, ekonomsku i socijalnu stabilnost Bosne i Hercegovine te podjednaku brigu za jednakopravnost njenih naroda i građana", priopćio je Ured za informiranje Predsjedništva BiH. Kako se navodi, D' Errico je naglasio iskrenu želju Svete Stolice za suradnjom sa svima koji žive u BiH, a na dobrobit svih.

LONDON - Britanski ministar unutarnjih poslova John Reid izjavio je u ponedjeljak da bi borba protiv terorističke mreže al Qaede mogla trajati koliko i Hladni rat. "Moja osobna procjena je da će to vjerojatno trajati koliko i Hladni rat", kazao je Reid odgovarajući na pitanje o terorističkoj prijetnji u donjem domu.

Hladni rat je trajao gotovo pola stoljeća, od 1945. do početka 1990-ih.

SANAA - Jemenske sigurnosne snage ubile su u ponedjeljak navodnog člana al Qaede za kojim se traga otkako je u veljači prošle godine pobjegao iz zatvora u Sanai, javlja jemensko ministarstvo unutarnjih poslova. Yasser Nasser al-Homaiqani ubijen je u planinskoj pokrajini Abyan na jugu zemlje, u okršaju sa snagama sigurnosti, čija su dvojica pripadnika ranjena, izvijestio je dužnosnik ministarstva, a prenosi službena agencija Saba.

Homaiqani je bio među 23 navodnih članova al Qaede koji su 3. veljače 2006., prokopavši tunel, uspjeli pobjeći iz zatvora u Sanai koji čuvaju snage za političku sigurnost. Prema službenom izvoru, šestnaestorica bjegunaca su se predala ili su uhićena i ubijena. Još su sedmorica na slobodi.

PALERMO - U sudaru hidroglisera sa 150 putnika i teretnog broda uz obale Sicilije poginule su u ponedjeljak četiri osobe, a 70 ih je ozlijeđeno, od čega osam teško, objavile su talijanske vlasti. U lučkoj upravi kažu da se sudar dogodio u Messinskom tjesnacu između Sicilije i talijanskog kopna, jednom od naprometnijih morskih putova u Italiji. Dužnosnici koji koordiniraju spasilačke akcije objavili su da su poginula četiri člana posade hidroglisera, koji je prevozio putnike od grada Reggio Calabria u Messinu na Siciliji. Prema dužnosnicima, 41 osoba prebačena je u bolnicu u Messini, a 25 u Reggio Calabria. Osam ih je u kritičnom stanju. U lučkoj upravi kažu da je teretni brod bio pod zastavom Antigue.

TOKIO - Potres jakosti 5,7 stupnjeva po Richteru pogodio je Tokio i istok Japana u noći na utorak, prema japanskoj meteorološkoj službi. Potres koji se dogodio u 19.18 sati po srednjoeuropskom vremenu prilično se jako osjetio u Tokiju, ali nije pričinio veću materijalnu štetu niti je prouzročio ljudske žrtve, prema prvim informacijama. Nije bilo uzbune za tsunami. Epicentar potresa bio je kod Shizuoke, zapadno od Tokyja.

HAVANA - Stanje kubanskog vođe Fidela Castra ozbiljno je uslijed komplikacija koje su se pojavile nakon tri neuspješne operacije debelog crijeva, objavio je u utorak španjolski list El Pais. Castro je zadobio infekciju koja je prerasla u upalu potrbušnice, piše list pozivajući se na medicinske izvore u madridskoj bolnici gdje radi kirurg koji je u prosincu posjetio kubanskog čelnika. Castro, koji je vlast preuzeo 1959. godine, posljednji je put viđen u javnosti 26. srpnja. Pet dana poslije predao je vlast bratu Raulu, potaknuvši nagađanja da se možda nikada neće vratiti na vlast u toj komunističkoj karipskoj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙