FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 4. veljače 2007. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.
ZAGREB, 4. veljače 2007. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

BAGDAD - Prema posljednjim podacima, bombaš samoubojica koji je u subotu aktivirao eksploziv u kamionu na bagdadskoj tržnici ubio je 135 ljudi i to je najgore pojedinačno krvoproliće od početka rata 2003., službeno je objavljeno. Za eksplozije je šijitski premijer Nuri al-Maliki okrivio pristaše Sadama Huseina i ostale sunitske gerilce. Iako je premijer Maliki u siječnju najavio da će pokrenuti ofenzivu kako bi porazio pobunjenike koji se protive nastojanju njegove vlade da nadzire sigurnosnu situaciju u gradu, najavljena operacija još nije počela.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush u subotu je na skupu demokratskih kongresnika u Willamsburgu u Virginiji izjavio kako će "iračka vlada morati pokazati snažno vodstvo" te da američki angažman u Iraku nije "neodređenog trajanja", izvijestila je TV mreža CBS. Pozvan da se obrati konferenciji demokrata, Bush je vrlo otvoreno govorio o ratu u Iraku, koji je bio u fokusu kritika mnogih od oko 200 okupljenih kongresnika. Najveći pljesak Bush je dobio za izjavu kako podjele oko rata u Iraku ne smiju rezultirati time da se nečije domoljublje dovodi u pitanje, što nije bilo strano dosadašnjem diskursu republikanskih dužnosnika i zastupnika, posebno u kampanji za kongresne izbore u studenom 2006.

BOGOTA - Četiri rudara su poginula, a 28 je ostalo zarobljeno u tunelima i strahuje se da su također mrtvi, u eksplozijama plina u dva rudnika ugljena u sjevernoj kolumbijskoj pokrajini Norte de Santander, objavili su u subotu lokalni mediji. Vatrogasci i policija pokušavaju spasiti rudare koji su ostali zarobljeni oko 1.000 metara ispod zemlje. Šef lokalne civilne zaštite Fernando Rosales izrazio je novinarima bojazan da bi svi zarobljeni rudari mogli biti mrtvi, jer je spasilačka operacija usporena zbog otrovnih plinova u oknima.

STOCKHOLM - Četiri od deset švedskih nuklearnih reaktora u subotu je bilo izvan pogona zbog sigurnosnih razloga, što je bio vrhunac ionako teška tjedna za švedsku nuklearnu industriju. Švedska iz nuklearki podmiruje polovinu potreba zemlje za električnom energijom, a cijene struje skočile su u srpnju kad je zbog izvanrednoga isključivanja jednoga, iz mreže ispalo čak pet reaktora. U subotu su dva reaktora nuklearke u Forsmarku zatvorena jer je otkriven problem u izolaciji na vanjskome zidu jednoga od njih, objavili su vlasnici. Početkom ovoga tjedna zatvoren je reaktor Ringhals 3 radi provjere i prilagodbe instrumenata koji su očitavali neku anomaliju. Njegov sestrinski reaktor Ringhals 1 od ponedjeljka nije u mreži zbog problema s rashladnim sustavom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙