FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 20. siječnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 20. siječnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je u subotu u intervjuu za njemački magazin ranije kritike da ustav EU nedovoljno ističe važnost kršćanstva za Europu. "Draže bi mi bilo jasnije isticanje važnosti kršćanskih korijena Europe", izjavila je Merkel u razgovoru za magazin Focus. Predsjednica njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) usporedila je ustav EU-a s njemačkim ustavom u kojem se spominje "odgovornost Bogu i ljudima". Njemačka kancelarka, koja predsjeda šestomjesečnim predsjedništvom EU-a, objavila je ranije ovoga tjedna plan za donošenje ustava, pozivajući uniju 27 država da se do proljeća 2009. godine usuglasi oko izmjenjenog teksta ustava.

NAIROBI - Više od osamdeset tisuća ljudi okupilo se u subotu na godišnjoj antikapitalističkoj konferenciji u glavnome gradu Kenije u nadi da će se povezati s drugim aktivistima i prosvjedovati protiv globalizacije koja šteti siromašnima, javljaju agencije. Svjetski socijalni forum (WSF) bit će prilika da se govori o "Africi i njezinoj dugoj borbi protiv strane dominacije, kolonijalizma i neokolonijalizma", kaže se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Foruma, a prenosi agencija Associated Press. Skup je počeo maršem nekoliko stotina prosvjednika iz sluma Kibere do središta Nairobija. Nekadašnji je zambijski predsjednik Kenneth Kaunda predvodio marš.

BEOGRAD - Liberalno demokratska stranka Srbije (LDP) izrazila je u subotu ogorčenost priopćenjem MUP-a Srbije u kojem se opovrgava da je pod vozilo čelnika LDP-a Čedomira Jovanovića bio postavljen eksploziv. MUP Srbije priopćio je u subotu da ispod vozila kojega koristi Jovanović nije bio postavljen eksploziv ili predmet koji je mogao eksplodirati. LDP je priopćila da je ogorčena zbog priopćenja MUP-a Srbije, s obzirom na to da je bivši pomoćnik ministra policije i član Predsjedništva LDP-a Nenad Milić vidio, kako je izjavio novinarima, da je riječ o "pet ili šest uvezanih štapina, koji su pronađeni ispod zadnjeg desnog sjedišta džipa, na kojem obično sjedi Jovanović", kao i da su Jovanoviću u posljednje vrijeme stizale prijetnje i poruke da "živ neće ući u Skupštinu".

PRIŠTINA - Novi krug pregovora između Prištine i Beograda mogao bi početi 13. veljače u Beču, a očekuje se da pregovori traju najviše dva tjedna, rekli su visoki međunarodni predstavnici u Prištini u emisiji radija BBC na albanskome, a u subotu prenose svi prištinski dnevnici na albanskome. Britanska radio postaja prenosi izjave diplomata kako će se okvir za te pregovore utvrditi na sastanku Kontaktne skupine 26. siječnja u Bruxellesu, kome će nazočiti i američka državna tajnica Condoleezza Rice.

ADIS ABEBA - Afrička unija (AU) odobrila je slanje mirovne misije u Somaliju, čime se utire put za ulazak otprilike osam tisuća vojnika u tu zemlju, mada je i dalje nejasno iz kojih će zemalja mirovnjaci doći. Diplomati su zahtijevali brzo slanje mirovnjaka kako bi se izbjegao vakuum nakon povlačenja etiopskih vojnika koje se očekuje još ovaj tjedan, rekao je etiopski premijer Meles Zenawi. AU je priopćio da će mirovna misija "pokušati provesti početnu stabilizaciju Somalije i stvoriti uvjete nužne da bi Ujedinjeni narodi preuzeli stvar u svoje ruke".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙