FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 18. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30
ZAGREB, 18. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30

BAGDAD - Četiri su osobe poginule, a deset je ranjeno u četvrtak ujutro u središtu Bagdada u eksploziji automobila bombe, priopćila je služba sigurnosti. Eksplozija se dogodila u 8.15 po mjesnom vremenu u samom središtu iračkoga glavnog grada u trenutku prolaska policijske ophodnje. Četiri su osobe poginule, a deset ih je ranjeno. Jedan sat prije toga u središtu grada ispaljena je granata, ali nije bilo žrtava. U Bagdadu je u posljednja tri dana u eksplozijama i napadima poginulo najmanje 150 osoba, od čega je, prema najnovijim podacima, 70 ubijeno u ponedjeljak ispred sveučilišta u eksploziji dvaju automobila bombi.

WASHINGTON - Američki znanstvenici, među kojima i jedan dobitnik Nobelove nagrade, u srijedu su se sastali s čelnicima američkog evangeličkog pokreta, nastojeći zajedničkim snagama skrenuti pozornost svijeta na potrebu "hitnog djelovanja" u procesu globalnog zagrijavanja koje prijeti čovječanstvu. "Odgovorne osobe sa svih područja djelovanja u našoj zemlji - vjerskog, znanstvenog, političkog, ekonomskog i obrazovnog, trebaju se zajedničkim snagama i odmah angažirati na temeljnim izmjenama naših vrijednosti, načinu života i politike kako bismo odgovorili na sve teže probleme s kojima se suočavamo kada je riječ o zagađenju okoliša u kojemu živimo prije nego bude prekasno", stoji u zajedničkom priopćenju. Tekst, što ga je potpisalo 28 osoba iz znanstvenog svijeta i svećenika evangeličke crkve, poslan je američkom predsjedniku, predsjednici američkog Predstavničkog doma i drugim političkim dužnosnicima te znanstvenim i vjerskim udrugama.

WASHINGTON - Skupina američkih senatora, ukjučujući i republikanskog kritičara rata Chucka Hagela, u srijedu je podnijela prijedlog rezolucije kojom se izražava protivljenje planu predsjednika George W. Busha da u Irak pošalje dodatnih 21.500 vojnika, uz ocjenu kako to nije "u američkom nacionalnom interesu". "Američka strategija i nazočnost u Iraku mogu se održati samo uz podršku američkog naroda i dvostranačku potporu Kongresa", ističe se u nacrtu rezolucije o kojoj bi Senat trebao raspravljati iduće srijede, dan nakon Bushova govora o stanju nacije. Kongresne rezolucije imaju samo simboličnu snagu i one neće utjecati na Bushove ovlasti nad oružanim snagama niti na ratni proračun Pentagona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙