FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 21. siječnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 21. siječnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

DŽAKARTA - Snažan potres snage 7,3 stupnjeva po Richterovoj skali, s epicentrom dubljim od deset kilometara ispod površine Molučkog mora, pogodio je u nedjelju sjever otoka Sulawesija na istoku Indonezije, priopćio je američki Geološki institut. Indonezijski meteorološki institut, koji je priopćio da je registrirao snagu potresa od 6,7 stupnjeva, upozorio je preko medija na opasnost od tsunamija. Pacifički centar za upozorenja od opasnosti tsunamija također je objavio da je potres bio dovoljno snažan da izazove tsunami. Agencije javljaju da su tri osobe ozlijeđene u crkvi koja je oštećena u potresu u regionalnom centru Manado, na indonezijskom otoku Sulawesi, a stanovništvo u panici bježi iz svojih kuća.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel otputovala je u nedjelju u Rusiju na razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Glasnogovornik njemačke kancelarke Ulrich Wilhelm izjavio je uoči puta kako će bliskoistočni mirovni proces biti glavna tema razgovora s Putinom. U kratkom priopćenju vezanom za dolazak Merkel, Kremlj navodi kako će dvoje čelnika razgovarati o aktualnim međunarodnim pitanjima, uključujući Bliski istok, razvoj situacije oko iranskog nuklearnog programa, stanje u Iraku, Afganistanu i na Balkanu. Jedna od tema razgovora bit će i ovisnost Europe o ruskom prirodnom plinu i nafti.

DAMASK - Palestinski predsjednik Mahmud Abas i vođa radikalnog Hamasa u egzilu Khaled Mashaal ipak će se u nedjelju navečer sastati u Damasku na ključnim pregovorima o formiranju palestinske vlade nacionalnog jedinstva, rekao je Abasov savjetnik Saeb Erekat novinarima u nedjelju. Erekatova najava uslijedila je nakon odvojenih sastanaka vođa dviju palestinskih frakcija sa sirijskim potpredsjednikom Farukom al Sharom i kontroverznih izjava o sastanku. Od sastanka dvojice čelnika, prvog nakon srpnja 2005. godine, očekuje se da razriješi dugotrajni politički sukob između militanata Hamasa koji kontrolira palestinski parlament i vladu, i umjerenijeg Abbasovog pokreta Fatah.

ZAGREB - Britanski ministar financija Gordon Brown planira, ako zamijeni Tonija Blaira na dužnosti premijera, pokrenuti izradu "prvog pisanog ustava Velike Britanije", objavio je u nedjelju list "Sunday Times". To bi, ocjenjuje list, bio povijesni preokret u britanskom uređenju, položaju Anglikanske crkve, monarhije i parlamenta budući da je Velika Britanija jedina država na svijetu koja nema pisani ustav. Temeljni državotvorni dokument je "Magna charta libertatum" koji je Engleska usvojila u 12. stoljeću, a kasnije je, stvaranjem Velike Britanije, načela tog dokumenta prihvatila i Škotska. Osnovu britanskog uređenja čini i povijesno iskustvo nastalo na temelju niza zakona i odluka parlamenta i prijašnjih vladara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙