FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga temeljnih dokumenta o hrvatskoj povijesti Hrvoja Matkovića

ZAGREB, 31. siječnja 2007. (Hina) - Knjigu povjesničara Hrvoja Matkovića "Na vrelima hrvatske povijesti" predstavili su danas u Zagrebu povjesničari Franko Mirošević, Dragutin Pavličević i Stjepan Matković te urednik Ilija Ranić.
ZAGREB, 31. siječnja 2007. (Hina) - Knjigu povjesničara Hrvoja Matkovića "Na vrelima hrvatske povijesti" predstavili su danas u Zagrebu povjesničari Franko Mirošević, Dragutin Pavličević i Stjepan Matković te urednik Ilija Ranić.

"Povijest se mora učiti iz izvora", rekao je Ranić, dodavši kako su u knjizi objavljeni temeljni dokumenti o hrvatskoj povijesti.

Mirošević smatra kako je Matković vrhunski poznavatelj metodike nastave povijesti, a kako je rekao, na znanstvenom polju je stručnjak za hrvatsku povijest 20. stoljeća.

"Knjiga predstavlja zbirku izvora o hrvatskoj povijesti od antike do najnovijeg doba", napomenuo je Stjepan Matković, podsjetivši kako je autor u nju uvrstio više od 120 dokumenata. "Svi dokumenti imaju kratke uvodne članke u kojima se tumače povijesne okolnosti postanka pojedinih problema", dodao je.

Ocijenio je kako sadržaj knjige upućuje čitatelje na ključne događaje i procese koji su se dogodili tijekom 15. stoljeća hrvatske povijesti.

Pavličević smatra kako je Matkovićeva knjiga svojevrsna putovnica za identifikaciju hrvatskoga identiteta.

"U prikupljenim izvorima prevladavaju teme iz državnopravne povijesti", rekao je, napomenuvši kako autor nije zaobišao ni područja kulture i gospodarstva.

Autor je knjigu (574 str.) podijelio na deset poglavlja, u kojima je objavio izvore o Hrvatima prije doseljenja, doseljenju Hrvata u novu domovinu, dobu hrvatskih knezova i kraljeva, Hrvatskoj u zajednici s Ugarskom, Hrvatskoj u zajednici unutar Habsburške Monarhije, Provizoriju iz listopada i studenog 1918., Hrvatskoj u monarhističkoj Jugoslaviji, Hrvatskoj u vrijeme Drugoga svjetskog rata, Hrvatskoj u socijalističkoj Jugoslaviji i izvore iz doba uspostave suverene Republike Hrvatske.

Na početku je knjige, koju je objavio Golden marketing - Tehnička knjiga, popis knjiga i zbornika iz kojih su preuzeti pojedini dokumenti, a na kraju je objavljeno kazalo imena. Na naslovnici je slika kamenog ulomka oltarne pregrade s imenom kneza Trpimira iz 852., pronađene u crkvici u Rižinicama kod Solina.

Hrvoje Matković (1923.) predavao je povijest na Fakultetu političkih znanosti, a danas, iako u mirovini predaje studentima Hrvatskih studija. Autor je više knjiga među kojima su i "Povijest Nezavisne Države Hrvatske" i "Povijest Jugoslavije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙