FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 13. siječnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 13. siječnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LJUBLJANA - Italija je uvijek zagovarala širenje Europske unije, pa danas zagovara pristupanje Hrvatske, onako kako je prije podupirala ulazak Slovenije, rekao je u razgovoru za ljubljanski dnevni list Dnevnik talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema. "Uvijek smo smatrali da je najbolji način za rješavanje otvorenih pitanja između Italije i Slovenije, ili između Italije i Hrvatske, poticanje europske integracije tih država. Zato smo odlučno podupirali širenje i ulazak Slovenije u EU. Danas podupiremo širenje Unije na Hrvatsku, a naravno da je naša poruka pri tome da se hrvatske vlasti ponašaju dosljedno. To je konstanta naše politike", rekao je u razgovoru talijanski ministar i potpredsjednik vlade.

ATENA - Grčka je policija u subotu osnovala specijalnu istražnu skupinu koja će pomoći grčkim protuterorističkim snagama da uđu u trag napadačima, nakon jučerašnjeg napada protutenkovskom granatom na zgradu američkog veleposlanstva u Ateni, izvijestila je u subotu atenska policija. Ministar unutarnjih poslova Vyron Polydoras najavio je da će grupu voditi bivši šef protuterorističke službe Stelios Syros. Od 2002. do 2004. on je vodio istragu koja je rezultirala raskrinkavanjem jedne od najopasnijih grčkih terorističkih grupa ekstremne ljevice, koja je djelovala pod nazivom 17. studeni (17N), zbog 23 ubojstva počinjena između 1975. i 2000. Policija je u subotu provjeravala autentičnost anonimnog poziva upućenog sigurnosnoj službi američkog veleposlanstva nekoliko minuta prije eksplozije.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice stiže u subotu na Bliski istok bez plana i prijedloga, kako je sama kazala novinarima u zrakoplovu kojim putuje u regiju, no da bi saslušala svoje sugovornike, prenosi France presse. "Ne stižem ovamo ni s prijedlogom ni s planom. Kao studentica puno sam čitala o naporima koji se ulažu da bi se potaknulo izraelsko-palestinsko pitanje i mislim da, ako se vrlo dobro ne pripremi teren, njegovo rješenje neće ići", objasnila je Rice, bivša profesorica političkih nauka na kalifornijskom Sveučilištu Stanford. "Ovdje ne treba primijeniti plan 'Made in America'. Umiješano je previše važnih činitelja, pa je za napredak na izraelsko-palestinskom pitanju potrebno više strana", kazala je, dodavši kako bi željela vidjeti ubrzanje međunarodnog plana kojim se predviđa osnivanje palestinske države te da smatra kako bi palestinska vlada nacionalnog jedinstva "bila najbolje rješenje".

BAGDAD - Senatorica države New York Hillary Clinton, moguća demokratska kandidatkinja na predstojećim američkim izborima 2008. doputovala je u subotu u jednodnevni posjet Bagdadu, izvijestili su američki diplomatski izvori. Sa senatoricom Clinton doputovali su demokratski senator Evan Bayh i republikanski predstavnik John McHugh, izvijestio je neimenovani dužnosnik američkog veleposlanstva u Bagdadu. "Hillary Clinton ovdje će se zadržati jedan dan", izvijestio je isti izvor. Tri parlamentarna predstavnika sastat će se s američkim i iračkim dužnosnicima, među kojima je i premijer Nuri al-Maliki. Clintonova je nedavno izloženi novi plan predsjednika Georgea Busha za Irak nazvala "eskalacijom rata". Ona smatra da "američka administracija odbija priznati političku i vojnu realnost".

TEHERAN - Iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki je u telefonskom razgovoru s iračkim kolegom Hoshyarom Zebarijom, i nakon uhićenja šestorice iranskih diplomata, zatražio da Sjedinjene Države "prestanu s nelegalnim i avanturističkim aktivnostima u Iraku". "Nelegalne i avanturističke aktivnosti SAD-a u Iraku moraju prestati", kazao je Mottaki. Iran podsjeća da su takve aktivnosti suprotne Bečkoj konvenciji i predstavljaju očitu intervenciju u odnosima dviju bratskih zemalja. Mottaki od Iraka traži da iračka vlada uloži "ozbiljne napore" kako bi se oslobodilo osoblje iranskog konzulata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙