FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 15. siječnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 15. siječnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Snježna oluja koja je tijekom vikenda zahvatila središnji dio Sjedinjenih Država odnijela je 21 život, stotine tisuća kućanstava ostala su bez struje, a na zaleđenim cestama zabilježene su brojne prometne nesreće s tragičnim ishodom, izvijestile su u noći na ponedjeljak američke TV mreže. Ledena kiša, susnježica i snijeg od petka su izazvali najmanje 12 žrtava u Oklahomi, šest u Missouriju, dvije u Teksasu i jednu u New Yorku. Sedam odraslih Meksikanaca poginulo je u nedjelju kraj Elk Citya u Oklahomi, kada je kombi u kojem su se vozili na zaleđenom dijelu autoceste prešao u drugi trak i udario u traktorsku prikolicu. U Oklahomi je bez struje ostalo oko 122.000 kućanstava, objavilo je državno ministarstvo za izvanredne situacije.

BAGDAD - Barzan Ibrahim, polubrat bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina i bivši čelnik iračkog Revolucionarnog suda Avad Hamed al-Bandar obješeni su u ponedjeljak prije svitanja u Bagdadu, izvijestila je američka novinska agencija Associated Press. Ibrahim, bivši čelnik iračkih obavještajnih službi i sudac Al Bandar, proglašeni su krivima i osuđeni na smrt zajedno sa Sadamom Huseinom zbog ubojstva 148 šijitskih muškaraca i mladića 1982., nakon pokušaja atentata na bivšeg diktatora u njihovom selu Dujail, sjeverno od Bagdada. Prvotno je bilo previđeno da Barzan Ibrahim i Avad Hamed al-Bandar budu obješeni zajedno sa Sadamom 30. prosinca, no iračke su vlasti odlučile Sadama pogubiti samog kako bi to bio "poseban dan", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Mowaffak al-Rubaie.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush i potpredsjednik Dick Cheney u nedjelju su dodatno zaoštrili retoriku prema demokratskoj većini u Kongresu, rekavši kako neće odustati od slanja dodatnih američkih snaga u Irak bez obzira koliko se Kongres tome protivio. "Ja u potpunosti razumijem da me oni mogu pokušati zaustaviti. No, ja sam donio odluku i mi idemo naprijed", rekao je Bush u intervjuu koji je u Camp Davidu dao za emisiju "60 minuta" TV mreže CBS". "Neki moji prijetelji u Teksasu kažu, 'Znate, pustite ih neka sami ratuju. Što mi tamo imamo raditi?", rekao je Bush o Iračanima. "I to je iskušenje za koje znam da ima puno ljudi. No, ako ne uspijemo u Iraku, ostavit ćemo iza sebe Bliski istok koji će ugroziti Ameriku", naglasio je. Potpredsjednik Cheney, gostujući na TV mreži Fox News, rekao je kako demokrati samo kritiziraju ne nudeći kredibilne alternative, te podsjetio zastupnike kako je Bush vrhovni zapovjednik.

JERUZALEM - Izraelski doministar obrane Efraim Sneh razmatra mogućnost oslobađanja Marvana Bargutija, vođe Fataha na Zapadnoj obali kojeg je izraelski sud osudio na doživotni zatvor zbog umiješanosti u atentate, izvijestio je u ponedjeljak dnevnik Maariv. "Barguti je najpopularniji vođa među Palestincima, a tome smo mi znatno pridonijeli", rekao je Sneh misleći pritom na proces palestinskom vođi koji je odjeknuo u međunarodnim i lokalnim medijima. "Njegovo oslobađanje je pravni problem, ali ga moramo riješiti", naglasio je Sneh u govoru održanom na skupu viših časnika izraelske vojske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙