FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 17. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 17. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u utorak da je Irak pogubljenja Sadama Huseina i njegova dva pomoćnika "izveo nespretno" te da vlada premijera Nurija al Malikija "još mora sazrijevati". Nakon pogubljenja bivšeg predsjednika u kaotičnoj atmosferi javnog linča, iračke su vlasti u utorak ponovno iziritirale javnost pogubljenjem Sadamova polubrata Barzana Ibrahima al Tikritija kojemu se pri vješanju glava odvojila od tijela. Bush je u intervjuu Jimu Lehreru za javnu televiziju PBS, još proširio svoju prijašnju kritiku načina na koji je izvršeno pogubljenje Sadama Huseina. "Sadam je imao suđenje i pravdu kakvu nije davao drugima, no samo pogubljenje izgledalo je poput ubojstva iz osvete", kazao je Bush. Bushov nastup dio je medijske kampanje jačanja podrške javnosti novom planu za rat u Iraku koji je objavio prošle srijede. Ispitivanja javnosti, provedena od tada, pokazala su da se 60 do 70 posto Amerikanaca protivi ključnom elementu toga plana - slanju dodatnih 21.500 američkih vojnika u Irak.

WASHINGTON - Senator iz Virginije James Webb, bivši marinac izabran u studenom u Senat nakon što se snažno protivio ratu u Iraku, iznijet će odgovor Demokratske stranke na govor o stanju nacije predsjednika Georgea W. Busha idućega tjedna, izvjestio je u srijedu "The Washington Post". Webb će petominutni govor održati u utorak i time postati drugi demokrat iz Virginije koji je izabran da odgovori predsjedniku. Prošle godine to je bio Timothy Kaine, koji je tada izabran za guvernera Virginije. Odluka čelnika senatske većine Harrya Reida i predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi da izaberu Webba odražava nastojanje demokrata da se suprotstave Bushovoj odluci o slanju još 21.500 američkih vojnika u Irak u vrijeme kada ispitivanja javnosti pokazuju da većina Amerikanaca želi povratak postrojba iz Iraka.

KATMANDU - Maoisti u Nepalu počeli su u srijedu predaju oružja pod nadzorom Ujedinjenih naroda, sukladno povijesnom mirovnom ugovoru iz studenog, priopćio je čelnik nekadašnjih pobunjenika. "UN i naši ljudi počeli su provjeru naše Narodne oslobodilačke vojske (PLA) i njezina oružja", kazao je Samthing Buddha, maoistički zapovjednik za područje Chitwan (na jugozapadu zemlje), gdje je počeo popis oružja. Tijekom te prve faze popisat će se i uvesti nadzor nad tisuću vojnika PLA-a i njihova oružja, od 6.500 maoističkih boraca na tom području, dodao je Buddha. "Nije riječ o ostavljanju oružja, već o njegovu skladištenju u kontejnere UN-a", istaknuo je dužnosnik UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙