FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 22. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati
ZAGREB, 22. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

SARAJEVO - Međunarodna zajednica nije jedinstvena u pogledu odluke o mogućem zatvaranju Ureda Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), potvrdio je aktualni Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling. U intervjuu kojega je u ponedjeljak objavio "Dnevni avaz" Schwarz-Schilling je kazao kako još uvijek traju konzultacije o sudbini OHR-a kojega bi, u slučaju zatvaranja, trebao naslijediti Ured posebnog predstavnika Europske unije (EUSR), ali bez postojećih ovlasti donošenja zakona i smjenjivanja izabranih dužnosnika. Konačna procjena o tome što valja učiniti bit će donesena oko 20. veljače, najavio je njemački političar i dodao da će ona ovisiti i o razvoju događaja na Kosovu. "Stvari su potpuno jasne kada su Kosovo i BiH u pitanju. Neću dopustiti da se podriva Dayton", kazao je Schwarz-Schilling.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina mogla bi postati punopravna članica NATO-a 2009. godine, izjavio je aktualni veleposlanik te zemlje pri NATO-u Sven Alkalaj koji uskoro treba preuzeti dužnost šefa bosanskohercegovačke diplomacije ne isključujući mogućnost sudjelovanja vojnika BiH u međunarodnim snagama u Afganistanu. On je u izjavi za sarajevski "Dnevni avaz" istaknuo kako u NATO-u postoji puna spremnost da se BiH pomogne te da samo o njenim vlastima ovisi hoće li se ona 2008. ili 2009. godine naći među kandidatima za punopravno članstvo u Alijansi. Pri tom je istaknuo kako je važno da BiH pokaže da je u stanju pružati potporu operacijama NATO-a diljem svijeta.

JERUZALEM - Izraelski čelnici izabrali su novog zapovjednika vojske koji će zamijeniti generala koji je prošloga tjedna dao ostavku zbog rata vođenog prošlog ljeta protiv Hezbolaha u Libanonu, izvijestili su u ponedjeljak izraelski mediji. Gaby Ashkenazy, umirovljeni general s iskustvom na libanonskoj bojišnici, trebao bi biti novi zapovjednik glavnog stožera izraelske vojske a njegovo imenovanje formalno treba potvrditi premijer Ehud Olmert. Ashkenazy (52), zapovjednik pješadije, na tom će položaju zamijeniti Dana Halutza koji je dao ostavku prošloga tjedna, nakon višemjesečnih javnih kritika zbog neuspjeha izraelske vojske da tijekom rata u Libanonu prošloga ljeta slomi Hezbolah.

NEW DELHI - Rusija želi i dalje ostati privilegirani vojni saveznik Indije čak i ako New Delhi svoju vojnu opremu nabavlja od SAD-a, Francuske ili Izraela, izjavio je u ponedjeljak u New Delhiju ruski ministar obrane. "Indija i Rusija su uspjele razviti stratešku suradnju koja traje već više od jednog desetljeća", rekao je Sergej Ivanov listu Times of India. Ivanov je započeo petodnevni posjet Indiji, a nakon toga će uslijediti službeni posjet Vladimira Putina New Delhiju. Dvije zemlje trebale bi razgovarati o suradnji u području obrane i energije. Rusija snabdijeva Indiju sa 70 posto vojne opreme ali kašnjenja u isporuci, posebice tenkova, prisilili su New Delhi da se okrene Velikoj Britaniji, Francuskoj, Izraelu i SAD-u.

PEKING - Kina će uskoro objaviti datum nastavka šestostranih pregovora o nuklearnom programu Sjeverne Koreje prekinutih prošlog prosinca, rekao je u ponedjeljak u Pekingu američki izaslanik Christopher Hill. Pomoćnik američke državne tajnice Hill je nakon susreta s glavnim kineskim pregovaračem Wu Daweiem ocijenio kako ima osnova za napredak. "Nadamo se da će kineska vlada biti u stanju uskoro objaviti nastavak pregovora", rekao je Hill novinarima. Pregovori u kojima sudjeluju Sjedinjene Države, Sjeverna Koreja, Kina, Južna Koreja, Japan i Rusija mogli bi početi u "sljedećih nekoliko tjedana", dodao je Hill. Glavni sjevernokorejski pregovarač Kim Kye Gwan stigao je u Peking gdje će kasnije tijekom dana razgovarati s kineskim dužnosnicima, priopćila je kineska vlada u ponedjeljak.

DŽAKARTA - Dva potresa pogodila su istočni dio Indonezije u ponedjeljak, objavili su službeni izvori u Džakarti, dodajući kao za sada nema izvješća o ljudskim ili materijalnim štetama. Prvi potres bio je umjerene jačine 5,5 stupnjeva po Richteru, dok je drugi bio 6,0 stupnjeva. "Za sada nema izvještaja o tsunamiju kao ni o ljudskim ili materijalnim štetama", kazao je geolog Budi Waluyo. Indoneziju je i u nedjelju pogodio jak potres, jačine 7,3 stupnjeva po Richteru. U tom potresu poginula je najmanje jedna osoba a četiri su ozlijeđene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙