FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 20. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati:
ZAGREB, 20. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati:

BEOGRAD - Beogradska policija objavila je u petak kasno navečer da je odstranila napravu koja je podmetnuta pod automobil predsjednika opozicijske Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića. Policija ističe da se radilo o bezopasnom paketiću koji je bio omotan žicom. Policija je intervenirala jer se u prvi mah sumnjalo da se radi o podmetnutoj bombi. "Pronašli smo paketić koji je bio omotan žicom, a u njemu se nalazio mokar crveni prah. U paketiću nije bilo detonatora. Po našem mišljenju ova naprava nije mogla eksplodirati", izjavio je glasnogovornik policije Rodoljub Milović za tv-postaju B92. Čedomir Jovanović bio je bliski suradnik ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića. Na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji koji će se održati u nedjelju, 21. siječnja, Jovanović predvodi koaliciju koju čine njegov LDP, Građanski savez Srbije Nataše Mićić, Socijaldemokratska unija Žarka Koraća te Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

PRAG - Češku vladu koju čine tri stranke desnice i centra, a predvodi je liberalni premijer Mirek Topolanek, u petak su u Pragu potvrdili zastupnici po završetku glasovanja koje je izravno prenosila državna televizija. Glasovanjem u donjem domu parlamenta prekinuta je politička kriza koja je izbila nakon parlamentarnih izbora u lipnju, zbog koje je Češka više od sedam mjeseci bila bez stabilne vlade. Za vladu koja okuplja Građansku demokratsku stranku (ODS, liberalna desnica), kršćanske demokrate (KDU-CSL) i Stranku zelenih (SZ) glasovalo je 100 zastupnika, a 97 je bilo protiv, nakon povremeno burne rasprave koja je trajala više od devet sati. Potvrdu nove vlade omogućila je najavljena suzdržanost dvoje socijaldemokratskih zastupnika koji se nisu priklonili mišljenju stranke.

MOGADISHU - Minobacačke granate ispaljene su u petak na rezidenciju somalijskog predsjednika Abdullahija Jusufa Ahmeda u Mogadishuu, dok je Afrička unija (AU) odobrila slanje mirovnih snaga u tu zemlju na razdoblje od šest mjeseci, kada će ih zamijeniti snage UN-a. Najmanje je šest granata ispaljeno na Villu Somaliju, Jusufovu rezidenciju na sjeveru Mogadishua. Zasad nije poznato ima li žrtava, jeli Jusuf bio u rezidenciji u trenutku napada i tko stoji iza napada. Napad na rezidenciju dogodio se u trenutku kada je Vijeće za mir i za sigurnost Afričke unije u Addis Abebi, sjedištu AU-a, odlučilo poslati mirovne snage u Somaliju na šest mjeseci. Europska unija je u petak nešto ranije izvijestila da je voljna razmisliti o pomoći od 15 milijuna eura za moguću misiju očuvanja mira u Somaliji, pod uvjetom da se snage rasporede u prilikama nacionalne pomirbe.

DEN HAAG - U eksploziji bombe kućne izrade u petak ranjena su petorica nizozemskih vojnika dok su bili u ophodnji u Oruzganu, na jugu Afganistana, izvijestila je nizozemska novinska agencija ANP. Dva su vojnika zadobila teške ozljede lica, ali nisu u životnoj opasnosti, a trojica su lakše ranjena. Četvorica od petorice vojnika ovog će se vikenda vratiti u Nizozemsku, dodaje ANP. Petorica su bila u ophodnji u oklopnom vozilu kada je eksplodirala bomba kućne izrade. Zatim je došlo do prepucavanja s neprijateljskim borcima. Helikopter Apache stigao je u pomoć nizozemskim vojnicima, javlja ANP. Gotovo 1.600 nizozemskih vojnika raspoređeno je u pokrajini Oruzgan u okviru NATO-ovih Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti (ISAF).

BEJRUT - Vođa libanonskog Hezbollaha Hassan Nasrallah rekao je u petak da je sretan zbog ostavke načelnika izraelskog glavnog stožera Dana Haloutza, istaknuvši da se tomu i nadao nakon "poraza" u libanonskom ratu. "Kada sam doznao za vijest bio sam sretan", rekao je šeik Nasrallah u razgovoru za Hezbollahovu televiziju Al-Manar. General Haloutz podnio je u utorak ostavku i tako postao najviši izraelski vojni i politički dužnosnik koji je nakon rata napustio svoju dužnost. U ratu koji je izbio u srpnju prošle godine pošto je Hezbollah na granici uhitio dvojicu izraelskih vojnika, ubijena su 162 Izraelca, među kojima 41 civil i nanesen je težak udarac ugledu izraelske vojske koja je slovila kao nepobjediva. "To je prvi rat koji je Izrael izgubio i u kojemu zemlja nije ostvarila svoje ciljeve", ocijenio je Nasrallah.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙