FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 13. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 13. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

RIM - Hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Emilio Marin priredio je u petak u Vatikanu svečanu večeru u povodu 15. godišnjice vatikanskog priznanja Hrvatske, koju je Sveta Stolica priznala dva dana prije europskih zemalja. Na večeri su, među ostalima, bili tadašnji vatikanski državni tajnik i sadašnji dekan kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano, tajnik za odnose s drugim državama Dominique Mamberti, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i glavni tajnik biskupske sinode mons. Nikola Eterović. Sodano je u prigodnom govoru Hrvatskoj poželio napredak i naglasio da zaslužuje mjesto u Europskoj uniji.

MOSTAR - Pomoćnik hrvatske ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Herman Vukušić pozvao je bosanskohercegovačke vlasti da se uče na pogreškama Hrvatske prema braniteljima koji su oboljeli od Posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). "BiH bi se trebala učiti na pogreškama Hrvatske", rekao je Vukušić na okruglom stolu o PTSP-u kojega je u subotu u Mostaru organizirala novoosnovana udruga oboljelih hrvatskih branitelja iz BiH. Vukušić je dodao kako su branitelji bili dva puta žrtve, prvi put kada su oboljeli a drugi put kada ih je država zaboravila. Dodao je kako je među 1600 branitelja koji su počinili samoubojstvo u Hrvatskoj veliki broj bolovao od PTSP-a.

LJUBLJANA - Kao i Hrvatska, i Slovenija će u ponedjeljak obilježiti 15. obljetnicu međunarodnog priznanja, a to je - kako ističe Lojze Peterle, koji je u to vrijeme bio predsjednik vlade - bio završni čin njezina procesa osamostaljivanja i pobjede nad JNA u desetodnevnom ratu. "Međunarodnim priznanjem bio je okrunjen naš projekt osamostaljivanja. Jasno je da bi taj proces ostao nedovršen i bez potvrde bez međunarodnog priznanja. Nakon pobjede nad JNA bilo je bitno što prije doći do međunarodnog priznanja", rekao je u subotu na konferenciji za novinare Lojze Peterle, utemeljitelj slovenske demokršćanske stranke i sadašnji zastupnik u Europskom parlamentu. Rekao je da je izuzetnu ulogu u priznanju Slovenije uz Njemačku odigrala i Sveta Stolica.

ZAGREB - Velika Britanija je u opasnosti, 300 godina nakon što je unijom Engleske i Škotske stvorena jedna od najuspješnijh nacija na svijetu, napisao je u subotu u autorskom članku u Daily Telegraphu britanski ministar financija i vjerojatno budući premijer Gordon Brown. Brown u tekstu sebe naziva prvakom unionizma i upozorava na "rastuću opasnost" od separatizma u Velikoj Britaniji, u vrijeme kada Škotska nacionalna stranka bilježi sve veću potporu u tamošnjoj javnosti, a iz Engleske se sve češće čuju glasovi o potrebi osnivanja engleskog parlamenta. Brown u članku stoga upozorava na mogućnost "balkanizacije Britanije". "Velika Britanija je bila uspješni model za cijeli svijet, model kako nacije mogu živjeti ne samo jedna uz drugu, nego i kako su zajedno jače, a odvojeno slabije", piše Brown.

MOGADIŠ - Somalski prijelazni parlament odobrio je u subotu uvođenje izvanrednog stanja i ratnog zakona na tri mjeseca, koje je krajem prosinca proglasio somalijski predsjednik Abdullahi Yusuf Ahmed, objavila je vlada. "Somalski prijelazni parlament odobrio je zakon kojim se uvodi izvanredno stanje koje će omogućiti vladi da poduzme sve potrebne akcije kako bi pojačala sigurnost u zemlji", piše u vladinu priopćenju. Izvanredno stanje "bit će na snazi 90 dana, ali će ga parlament možda produljiti na zahtjev predsjednika", piše u priopćenju. Prema Somalskoj povelji (usporedivoj s Ustavom), najviša razina izvanrednog stanja uključuje i uvođenje ratnog zakona.

GAZA - Palestinski premijer Ismail Hanija u subotu je optužio Sjedinjene Države i Izrael da žele "gurnuti Palestince u građanski rat" samo nekoliko sati prije dolaska u regiju američke državne tajnice Condoleezze Rice. "Američka i izraelska politika žele gurnuti palestinski narod u građanski rat i u unutarnje sukobe kako bi se izraelsko-palestinski sukob pretvorio u palestinsko-palestinski sukob", rekao je Hanija u govoru palestinskom narodu emitiranom u tv-programu. "Američka politika i izraelska politika u regiji počivaju na drugim temeljima: spriječiti uspostavu stvarnog nacionalnog jedinstva te spriječiti formiranje prave vlade nacionalnog jedinstva koja je odraz želje i ambicija palestinskog naroda", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙