FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 12. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 12. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

PODGORICA - Hrvatski premijer Ivo Sanader otvorio je u petak u Podgorici prvo hrvatsko veleposlanstvo u Crnoj Gori koje je 11. diplomatsko predstavništvo u Crnoj Gori nakon obnove njezine državne neovisnosti. Otvaranju veleposlanstva nazočio je crnogorski premijer Željko Šturanović. Sanader je na otvaranju rekao da je došlo vrijeme da se, nakon 15-16 godina ratova, agresije i međusobnih problema, okrene nova stranica u povijesti jugoistočne Europe i time pridonese i europskoj budućnosti. "Veleposlaniku Petru Turčinoviću i svim diplomatskim i ostalim predstavnicima hrvatskog veleposlanstva u Crnoj Gori želim da dobro predstavljaju svoju zemlju, a vlade dvije zemlje sigurno će raditi na tome da idemo prema ciljevima koji su dobri za obje države, kao i za cijelu Europu", rekao je Sanader.

KOTOR - Hrvatski premijer Ivo Sanader završio je u petak u Kotoru svoj prvi službeni posjet neovisnoj Crnoj Gori, a razgovore koje je tijekom dana u Podgorici vodio s najvišim crnogorskim dužnosnicima ocijenio je kao vrlo sadržajne i plodonosne. "Hrvatska i Crna Gora imale su u povijesti dobre odnose osim devedesetih godina kad je Miloševićevu politiku prihvatio dio ljudi u Crnoj Gori, dok je većina bila protiv. To razdoblje je iza nas. Došle su isprike za agresiju na Dubrovnik i ostale dijelove Hrvatske. Danas je vrijeme za nove odnose, novu budućnost. Moramo nadići prošlost i postoje uvjeti za razvoj dobrih odnosa", rekao je Sanader u razgovoru s gradonačelnicom Kotora Majom Ćatović.

ZAGREB/DEN HAAG - Bivši predsjednik tzv. RSK Milan Martić u petak je u obraćanju sudskom vijeću, na kraju iznošenja završnih riječi pred Haškim sudom, odbacio kao klevetu optužnicu koja ga tereti za etničko čišćenje i ubijanje nesrpskog stanovništva na prostoru Hrvatske i BiH početkom 90-ih, te za napad na Zagreb u 1995. godini. "Kompletna optužnica protiv mene je kleveta", kazao je Martić, tvrdeći da je tužiteljstvo prvotnu optužnicu za napad na Zagreb proširilo na etničko čišćenje počinjeno od 1991. do 1995. na području Hrvatske i BiH "na sugestiju hrvatskih medija". Ustvrdio da je razlog zbog kojeg je američki tužitelj Alex Whiting tražio doživotnu kaznu zatvora to što je "njegova zemlja aktivno sudjelovala u progonu" srpskog stanovništva i traži način da to "opravda".

BEOGRAD - Zbog nespremnosti srbijanske vlade da se ozbiljno suoči s prošlošću, kao i kašnjenja u provedbi zakonskih i drugih reformi, poštivanje ljudskih prava u Srbiji tijekom 2007. godine bilo je nezadovoljavaljuće, ocjena je američke organizacije za ljudska prava Human Rights Watch (HRW). Suradnja s Haškim sudom, navodi se u godišnjem izvješću HRW-a, prošle je godine zastala, nakon izvjesnog napretka 2005., jer je koncept suradnje, utemeljen na tzv. dobrovoljnim predajama, prestao davati rezultate, a neizručenje haškog optuženika Ratka Mladića Haškom sudu dovelo je do pogoršanja odnosa s Europskom unijom i SAD-om, te je destabilizirana vladajuća koalicija, što je usporilo i reforme.

DEN HAAG - Milomir Stakić, bivši gradonačelnik Prijedora, općine u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini, prebačen je u petak u Francusku na izdržavanje zatvorske kazne od 40 godina nakon što ga je Haški tribunal (ICTY) osudio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, doznaje se iz službenog priopćenja. Milomir Stakić je osuđen za istrebljenje, ubijanje i progon bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata u Prijedoru 1992. Raspravno je vijeće zaključilo da je odgovoran za sljedeća kaznena djela: više od 1.500 ubojstava, od kojih je za 486 žrtava utvrđen točan identitet; uspostavljanje zloglasnih logora Omarska, Keraterm i Trnopolje; umorstvo oko 200 osoba na Korićanskim stijenama i planiranje i naređivanje deportacije oko 20.000 nesrba iz Prijedora, pojašnjava se u priopćenju ICTY-a.

BEOGRAD - Ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel u petak je u Beogradu, kao predstavnik Europske unije, dao podršku proeuropskim snagama u Srbiji uoči parlamentarnih izbora 21. siječnja. "Dolazak je povezan s jednim urotničkim dogovorom ministara EU koja želi podržati proeuropske snage u Srbiji", kazao je Rupel novinarima nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Draškovićem, s kojim je, kao i prethodno s premijerom Vojislavom Koštunicom, razgovarao i o budućem statusu Kosova, koje treba biti postignuto u suglasnosti svih zemalja-članica EU.

ZAGREB - Poljska katolička crkva istražit će prošlost svih svojih biskupa i prepustiti Vatikanu da odluči o sudbini onih koji su špijunirali za komunističke vlasti, priopćilo je u petak središnje biskupsko vijeće, a prenose agencije. Ta je odluka donesena samo koji dan nakon što je varšavski nadbiskup Stanislaw Wielgus dao ostavku poslije priznanja da je surađivao s komunističkom tajnom policijom, što je stvorilo velike neugodnosti i moćnoj poljskoj katoličkoj crkvi i papi Benediktu XVI. koji ga je imenovao, javlja Reuters. Nakon izvanrednoga sastanka biskupi su objavili da će istražiti dosjee iz komunističkih vremena.

ISLAMABAD - Vlasti u Islamabadu odbacile su u petak optužbu američkog obavještajnog direktora Johna Negropontea da je Pakistan utočište za terorističke vođe, zatraživši da američke obavještajne službe s njima podijele informacije o kretanju Osame bin Ladena i drugih zapovjednika al Qaede. "Te su optužbe netočne. Pakistan je u 'lomljenju kičme' al Qaede učinio više nego i jedna druga zemlja na svijetu", priopćilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova. "Bolje bi bilo da američke službe s nama podijele svoje informacije", kazala je glasnogovornica ministarstva Tasnim Aslam. Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf je ocijenio da njegova zemlja "nepokolebljivo vodi rat protiv ekstremizma i terorizma".

STOCKHOLM - Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt neće biti predmet istrage o mitu zbog posjedovanja opcija na dionice koje je taj bivši mirovni pregovarač za Balkan primio od naftne investicijske tvrtke Vostok Nafta, priopćio je u petak državni tužitelj. Oporba i mediji kritički su se obrušili na Bildta zbog posjedovanja opcija na dionice u vrijednosti 681.100 dolara u spomenutoj tvrtki koja, između ostalog, investira u ruski naftni monopol OAO Gazprom. Kritičari, naime, smatraju da je Bildt izgubio pravo na te opcije onog trena kada je ušao vladu, što on opovrgava i objašnjava da je opcije u prosincu prodao za spomenuti iznos ali da je to bio dio njegove dogovorene plaće za četverogodišnji rad u upravnom odboru Vostok Nafte.

RIJAD - Dvadeset i dva muslimanska hodočasnika poginula su u autobusnoj prometnoj nesreći u Saudijskoj Arabiji, nedaleko od granice s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izvjestila je u petak Saudijska novinska agencija. Među poginulima i 24 ozlijeđenih u nesreći autobusa nalaze se državljani Sirije, Egipta, Pakistana i Kirgizstana. Saudijsku Arabiju pohodilo je na godišnjem hodočašću u Meki oko 2,5 milijuna muslimana.

COLOMBO - Najmanje je 14 osoba poginulo u petak u Šri Lanki u poplavama i bujicama izazvanima snažnim monsunskim kišama, a 61.000 osoba ostalo je bez doma, objavile su vlasti. Na jugu Šri Lanke poplave su još opasnije jer su se izlili kanali za navodnjavanje nabujali od kiša. Helikopteri su evakuirali lokalno stanovništvo. Poljoprivreda Šri Lanke obilato se koristi zalihama vode iz monsunskih kiša čije vode napajaju i elektrocentrale. No vremenske nepogode nerijetko izazivaju žrtve. Monsunska razdoblja na tom otoku u Južnoj Aziji traju od svibnja do rujna a zatim od prosinca do veljače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙