FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 11. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.
ZAGREB, 11. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

MINSK

Bjelorusija je u srijedu navečer priopćila da je ponovno uspostavila normalan protok ruske nafte kroz naftovod Družba nakon trodnevnog prekida uzrokovanog sporom s Moskvom oko nametanja carinske pristojbe. Otvaranje naftovoda uslijedilo je nekoliko sati nakon što je bjeloruska vlada ukinula carinsku pristojbu uvedenu prošlog tjedna na rusku naftu koja prolazi njezinim teritorijem, čime je otvorila put za nastavak opskrbe Europe naftom. "Bjelorusija je uspostavila protok nafte u 23,35 sati po moskovskom vremenu", rekao je Aleksej Kostušenko, ravnatelj bjeloruskog naftovoda Gomeltransneft Družba. Ured bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka priopćio je da je rješenje spora postignuto u telefonskom razgovoru Lukašenka i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

RIM

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u srijedu navečer je u bazilici svetog Petra u Vatikanu predvodio misu u povodu 25. godišnjice smrti hrvatskog kardinala Franje Šepera, koga je na čelu Kongregacije za nauk vjere zamijenio kardinal Joseph Ratzinger, današnji Papa. Bozanić, koji je misu koncelebrirao sa sadašnjim pročelnikom Kongregacije za nauk vjere kardinalom Williamom Josephom Levadom, govorio je o djelovanju kardinala Šepera u Zagrebu i Rimu. "Danas ovu misu slavimo za kardinala Franju Šepera koji je svojim životom i radom povezivao Zagreb i Rim, hrvatski narod i Svetu Stolicu", rekao je Bozanić. Prije mise pročitano je pismo pape Benedikta XVI. o Šeperu, a na koncu kojeg je Papa uputio blagoslov cijelom hrvatskom narodu.

MANAGUA

Bivši marksistički gerilac i hladnoratovski neprijatelj Sjedinjenih Država Daniel Ortega položio je u srijedu prisegu i postao novi nikaragvanski predsjednik nakon što je u studenome prošle godine pobijedio na predsjedničkim izborima. Riječ je o drugom predsjedničkom mandatu Ortege, koji je već bio na čelu te siromašne srednjoameričke zemlje od 1985. do 1990. godine. Na izborima te godine smijenili su ga nikaragvanski birači umorni od građanskog rata između njegovih sandinista i desničarskih contrasa koji su imali potporu SAD-a. Ortega je posljednjih godina ublažio svoju radikalnu ljevičarsku retoriku i tvrdi da želi dobre odnose s Washingtonom, ali njegov najbliži saveznik ipak je venezuelanski predsjednik Hugo Chavez, koji koristi svaku priliku da se verbalno obračuna s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

PARIZ

Najvjerojatniji kandidat desnice na predsjedničkim izborima Nicolas Sarkozy i kandidatkinja ljevice Segolene Royal i dalje imaju podjednake izglede budu li se sučelili u drugom krugu predsjedničkih izbora, objavljeno je u srijedu. Prema anketi Ipsosa koju je naručio tjednik Le Point, Sarkozy i Royal osvojili bi po 50 posto glasova u eventualnom drugom krugu predsjedničkih izbora koji se trebaju održati u travnju. Sarkozy bi u prvom krugu trebao dobiti 33 posto glasova birača, dok bi Royal trebala osvojiti 32 posto glasova, pokazala je anketa.

JERUZALEM

Izraelski Arapin trebao bi uskoro postati prvi muslimanski ministar u Izraelu, na temelju odluke vođe laburističke stranke Amira Peretza, doznaje se u srijedu od izvora bliskih stranci. Peretz je odlučio muslimanskom laburističkom zastupniku Ralebu Majadeleu dodijeliti portfelj znanosti, kulture i sporta koji je ostao upražnjen nakon ostavke bivšeg ministra Ophira Pines-Paza. Izraelski Arapi čine oko 20 posto od 7 milijuna stanovnika Izraela. U 120-članom Knessetu sjedi 11 arapskih zastupnika.

OSLO

Norveški osmogodišnjak zamalo je izgubio život dok su mu prijatelji u igri stavljali omču oko vrata oponašajući vješanje Sadama Huseina, rekla je majka jednog dječaka. "Osjetila sam strah i tjeskobu pri pomisli da je sin naših susjeda mogao smrtno stradati", rekla je Nina Nilsen. Nekoliko djece izgubilo je život diljem svijeta, u Saudijskoj Arabiji, Jemenu, Turskoj i Pakistanu te Sjedinjenim Državama i Alžiru, igrajući se pogubljenja Sadama Huseina, svrgnutog iračkog predsjednika čiji su snimke vješanja u Bagdadu stalno objavljivale mnoge tv-postaje. Mjesne zdravstvene službe općine i osnovne škole osnovale su krizni stožer u koji će se uključiti sva školska djeca kako se takve "igre" više ne bi događale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙