FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 10. siječnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 10. siječnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB/DEN HAAG - Haško tužiteljstvo zatražilo je u srijedu na suđenju Milanu Martiću kaznu doživotnog zatvora za bivšeg vođu krajinskih Srba, optuženog za ubijanje i progon nesrpskog stanovništva s okupiranih područja Hrvatske i BiH u prvoj polovici 90-ih te za granatiranje Zagreba u svibnju 1995. godine. "Sada je došao trenutak da gospodin Martić odgovara za zločine koje je počinio", kazao je u završnim riječima pred Haškim sudom tužitelj Alex Whiting objašnjavajući da traži najvišu moguću kaznu zbog toga što se radi o posebno teškim djelima koja su počinjena u dugom vremenskom periodu. Martića, bivšeg ministra unutarnjih poslova i predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine tereti se u 19 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Martića se tereti za granatiranje Zagreba u svibnju 1995. godine te za niz drugih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima u selima od Saborskog do Škabrnje u kojima su ubijene stotine ljudi, uglavnom staraca i žena. Iako je najavljivao, Martić je odustao od svjedočenja u svoju obranu. U pritvoru je od 15. svibnja 2002.

ZAGREB - Obrana hrvatskog generala Ivana Čermaka u srijedu je kazala kako njihov branjenik ne krši nijednu odredbu odluka Haškog suda, kojima su propisani uvjeti njegova boravka na privremenoj slobodi do početka suđenja. Tjednik Globus u srijedu je objavio kako je general Čermak tri put izišao "iz kućnog pritvora" i time prekršio odredbe Haškog suda te bi stoga trebao biti pritvoren. Čermak je zajedno s generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem optužen za zločine počinjene tijekom i nakon operacije "Oluja" i suđenje bi trebalo početi ove godine. Dobrovoljno se predao 11. ožujka 2004. i na privremenoj je slobodi od prosinca 2004. godine. Čermakova braniteljica Jadranka Sloković objašnjava kako general Čermak nije u režimu kućnog pritvora. Glasnogovornik Suda Refik Hodžić je kazao u srijedu u telefonskom razgovoru za Hinu iz Haaga da "u ovom trenutku nema nikakve prijave protiv Čermaka" za povrede odredbi o uvjetima boravka na privremenoj slobodi.

RIM - Zagrebački nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije kardinal Josip Bozanić prisustvovao je u srijedu u dvorani Pavla VI. u Vatikanu općoj audijenciji srijedom na kojoj je papa Benedikt XVI. govorio o proganjanim i mučenim kršćanima ukazavši na primjer prvog mučenika svetog Stjepana. Poslije kateheze i pozdrava prisutnim vjernicima na više jezika, među kojima i na hrvatskome, Papu je prvi pozdravio Bozanić, a zatim ostali kardinali i biskupi. Benedikt XVI. rekao je za vrijeme kateheze kako "progoni kršćanima postaju izvorom novih preobraćenja i širenja vjere".

BRUXELLES - Europska komisija predstavila je u srijedu u Bruxellesu sveobuhvatni paket mjera za novu energetsku politiku EU-a čiji je cilj osigurati opskrbu energentima i boriti se protiv globalnog zagrijavanja. "Izazovi vezani uz klimatske promjene, sve veću ovisnost o uvozu energije te uz sve veću cijenu energije, zajednički su problemi koji se tiču svih zemalja članica. Stoga je nužan europski odgovor kako bi se osigurala održiva, sigurna i konkurentna energetska politika", izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predstavljajući paket od preko 1000 stranica. Komisija je usvojila taj paket na svojoj prvoj ovogodišnjoj sjednici.

SARAJEVO - Štrajk glađu pritvorenika optuženih za ratne zločine u zatvoru Kula kod Sarajeva, te u pritvoru Suda Bosne i Hercegovine započet u ponedjeljak nastavlja se, a zbog toga je u srijedu morao biti odgođen početak suđenja još jednoj osobi optuženoj za ratne zločine. Početak glavne rasprave u procesu protiv bosanskog Srbina Radmila Vukovića optuženog za ratne zločine na području Foče odgođen, jer jer se on odbio pojaviti pred vijećem Suda BiH. Odvjetnik Duško Tomić tijekom dana je izjavio lokalnim medijima kako je od srijede ujutro u štrajku glađu 18 pritvorenika Suda BiH. Među njima je sedamnaest Srba i jedan Hrvat. Svi oni optuženi su za teška kaznena djela, a kao i veća skupina pritvorenih u zatvoru Kula prosvjeduju tražeći da im se sudi po kaznenom zakonu koji je po njih povoljniji.

PEKING - Izraelski premijer Ehud Olmert traži oštrije stajalište Pekinga kada je riječ o iranskom nuklearnom pitanju, objavljeno je tijekom njegovih razgovora s kineskim kolegom Wenom Jiabaom u srijedu u Pekingu. Osim o spomenutom pitanju, dvojica političara razgovarali su o bliskoistočnom mirovnom procesu, te o političkoj i gospodarskoj suradnji. Ovaj, treći posjet izraelskog premijera Kini, poklapa se s obilježavanjem 15. godišnjice uspostavljanja diplomatskih veza između dviju zemalja.

ZAGREB/RIM - Jedan od najvećih talijanskih filmskih producenata Carlo Ponti, poznat i kao suprug glumice Sophije Loren, umro je u noći na srijedu u bolnici u Ženevi u 94. godini, izvijestila je talijanska agencija Ansa, a prenijele su svjetske agencije. Kako je izvijestio glasnogovornik švicarske bolnice, Ponti je ondje primljen prije desetak dana zbog komplikacija s plućima. Ponti je producirao više od 140 filmova među kojima i poznatu "La Stradu" Federica Fellinija i "Doktora Živaga" Davida Leana, a surađivao je s mnogim talijanskim i svjetskim redateljima, prenosi France presse.

LAGOS - Devet južnokorejskih državljana iz naftnog sektora oteto je u noći s utorka na srijedu u delti Nigera, u južnom dijelu Nigerije te su tako postali zadnje žrtve sve veće nesigurnosti i toj zemlji, inače šestom svjetskom izvozniku sirove nafte. Prema riječima Welsona Ekiyora, glasnogovornika države Bayelsa, devet je osoba, koji su radili za naftnu diviziju tvrtke Daewoo, oteto u okolici Yenagoa, glavnog grada države Bayelsa. Za otmicu još nitko nije preuzeo odgovornost.

ANKARA - Dvanaestogodišnji dječak iz Turske objesio se u svome domu, objavila je u srijedu policija, a obitelj je ocijenila da je dječak oponašao smaknuće Sadama Huseina. Alisen Akti proglašen je mrtvim kad je prebačen u bolnicu u jugoistočnoj pokrajini Mus, objavili su medicinski izvori. Umro je od gušenja nakon što se objesio. "Nakon što je odgledao smaknuće neprestance je pitao 'Kako je Sadam ubijen' i 'Je li patio?'", kazao je dječakov otac te zaključio da su "televizijske snimke krive za smrt" njegova sina.

BRUXELLES - Glavnome tajniku NATO-a, Nizozemcu Jaapu de Hoopu Schefferu, mandat je u srijedu produljen do 2009. godine, odlukom 26 zemalja članica Saveza, rekao je jedan diplomat. "Na tjednom sastanku Sjevernoatlanskog vijeća veleposlanici 26 zemalja potvrdili su da će njegov mandat biti produljen i završiti 2009. godine", rekao je diplomat. Bivši nizozemski ministar vanjskih poslova de Hoop Scheffer (58), naslijedio je u siječnju 2004. godine Britanca Georgea Robertsona na čelu tog najvećeg svjetskog vojnog saveza koji povezuje Sjedinjene Države i Kanadu s 24 zemalja starog kontinenta.

ANNABERG - Austrijska ministrica unutarnjih poslova Liese Prokop (65) koja je iznenada umrla 31.12.2006. od puknuća aorte, pokopana je u srijedu u Annabergu u Donjoj Austriji. Posljednji ispraćaj bio je u krugu obitelji i prijatelja u njezinu rodnom mjestu. Austrijski državni vrh i gosti iz inozemstva među njima njemački ministar unutarnjih poslova Wolfgang Scheubel, te ministar unutarnjih poslova RH Ivica Kirin oprostili su se od popularne austrijske političarke u utorak i bili nazočni na misi zadušnici u katedrali u Sankt Poeltenu. Liese Prokop postala je ministrica unutarnjih poslova 2004. godine u vladi kancelara Wolfganga Schuessela nakon što je obnašala čelne dužnosti u vladi Donje Austrije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙