FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UZROČNIK RAKA OTKRIVEN I U OSNOVNIM NAMIRNICAMA

STOCKHOLM, 25. travnja (Hina/Reuters) - Osnovne živežne namirnice poput kruha, proizvoda od krumpira i kolača, koje u svijetu jedu milijuni ljudi, mogle bi, prema najnovijim spoznajama švedskih znanstvenika, sadržati visoku koncentraciju supstanci koje uzrokuju rak.
STOCKHOLM, 25. travnja (Hina/Reuters) - Osnovne živežne namirnice poput kruha, proizvoda od krumpira i kolača, koje u svijetu jedu milijuni ljudi, mogle bi, prema najnovijim spoznajama švedskih znanstvenika, sadržati visoku koncentraciju supstanci koje uzrokuju rak. #L# Švedska Uprava za nadzor namirnica priopćila je jučer da su znanstvenici ispitujući kako proces zagrijavanja djeluje na namirnice kao što su žitarice, riža i krumpir, otkrili da se škrob pri zagrijavanju pretvara u akrilamid za koji postoje osnovane sumnje da uzrokuje rak. Studiju su proveli znanstvenici sa Stockholmskog sveučilišta u suradnji sa švedskom Upravom za nadzor namirnica. Studija je, među ostalim, pokazala da bi čips mogao sadržati i do 500 puta veću količinu akrilamida od one koju je kao maksimum u vodi za piće dopustila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Pommes frites u švedskim restoranima lanaca brze prehrane Burger King i McDonalds mogao bi sadržati stotinu puta veću vrijednost od one koju je WHO dopustio u vodi za piće. U studiji je ispitano više od 100 slučajno izabranih uzoraka živežnih namirnica. Ipak, istraživanje nije dovoljno opsežno da bi se moglo preporučiti povlačenje nekih proizvoda iz prodaje. Švedski su znanstvenici, među ostalim, analizirali proizvode tvrtki CHIPS ABP, U.S. Kellogg, Quaker Oats Co., neke proizvode PepsiCo Inc, Nestle i Old El Paso. Kod prženog i pečenog krumpira te proizvoda od žitarica utvrđena je pri visokim temperaturama velika koncentracija akrilamida. Akrilamid, po najnovijim spoznajama, nastaje tijekom pripremanja i zagrijavanja prehrambenih namirnica. Američke ustanove za zaštitu okoliša akrilamid svrstavaju u srednje-tešku kategoriju uzročnika karcinoma. Prema informacijama Međunarodnog društva za istraživanje karcinoma, akrilamid dovodi do genetskih promjena, a pri ispitivanju na životinjama, utvrđeno je da dovodi do nastanka dobroćudnih i zloćudnih tumora želuca. Uz to, poznato je i da ta supstanca oštećuje živčani sustav. (Hina) kt dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙