STOCKHOLM, 25. travnja (Hina/Reuters) - Osnovne živežne namirnice poput kruha, proizvoda od krumpira i kolača, koje u svijetu jedu milijuni ljudi, mogle bi, prema najnovijim spoznajama švedskih znanstvenika, sadržati visoku
koncentraciju supstanci koje uzrokuju rak.
STOCKHOLM, 25. travnja (Hina/Reuters) - Osnovne živežne namirnice
poput kruha, proizvoda od krumpira i kolača, koje u svijetu jedu
milijuni ljudi, mogle bi, prema najnovijim spoznajama švedskih
znanstvenika, sadržati visoku koncentraciju supstanci koje
uzrokuju rak. #L#
Švedska Uprava za nadzor namirnica priopćila je jučer da su
znanstvenici ispitujući kako proces zagrijavanja djeluje na
namirnice kao što su žitarice, riža i krumpir, otkrili da se škrob
pri zagrijavanju pretvara u akrilamid za koji postoje osnovane
sumnje da uzrokuje rak.
Studiju su proveli znanstvenici sa Stockholmskog sveučilišta u
suradnji sa švedskom Upravom za nadzor namirnica. Studija je, među
ostalim, pokazala da bi čips mogao sadržati i do 500 puta veću
količinu akrilamida od one koju je kao maksimum u vodi za piće
dopustila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Pommes frites u
švedskim restoranima lanaca brze prehrane Burger King i McDonalds
mogao bi sadržati stotinu puta veću vrijednost od one koju je WHO
dopustio u vodi za piće.
U studiji je ispitano više od 100 slučajno izabranih uzoraka
živežnih namirnica. Ipak, istraživanje nije dovoljno opsežno da bi
se moglo preporučiti povlačenje nekih proizvoda iz prodaje.
Švedski su znanstvenici, među ostalim, analizirali proizvode
tvrtki CHIPS ABP, U.S. Kellogg, Quaker Oats Co., neke proizvode
PepsiCo Inc, Nestle i Old El Paso.
Kod prženog i pečenog krumpira te proizvoda od žitarica utvrđena je
pri visokim temperaturama velika koncentracija akrilamida.
Akrilamid, po najnovijim spoznajama, nastaje tijekom pripremanja i
zagrijavanja prehrambenih namirnica.
Američke ustanove za zaštitu okoliša akrilamid svrstavaju u
srednje-tešku kategoriju uzročnika karcinoma.
Prema informacijama Međunarodnog društva za istraživanje
karcinoma, akrilamid dovodi do genetskih promjena, a pri
ispitivanju na životinjama, utvrđeno je da dovodi do nastanka
dobroćudnih i zloćudnih tumora želuca. Uz to, poznato je i da ta
supstanca oštećuje živčani sustav.
(Hina) kt dgk