FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svih 13 predsjedničkih kandidata sučelilo se na HTV-u

ZAGREB, 31. prosinca 2004. (Hina) - Svih 13 predsjedničkih kandidatasučelilo se sinoć, dan prije završetka predizborne kampanje, na HTV-u,iznoseći svoje stavove o nizu aktualnih pitanja, poput ulaska Hrvatskeu EU, suradnje s Haagom, gospodarskog razvoja, korupcije,predsjedničkih ovlasti, itd.
ZAGREB, 31. prosinca 2004. (Hina) - Svih 13 predsjedničkih kandidata sučelilo se sinoć, dan prije završetka predizborne kampanje, na HTV-u, iznoseći svoje stavove o nizu aktualnih pitanja, poput ulaska Hrvatske u EU, suradnje s Haagom, gospodarskog razvoja, korupcije, predsjedničkih ovlasti, itd.

Većina kandidata složila se da ulasku Hrvatske u EU nema alternative, no neki su se založili za odgodu prikuljučenja, ocjenjujući da Hrvatska još nije spremna na takav korak.

Kandidati su se podijelili i oko pitanje suradnje Hrvatske s Haškim sudom.

I dok aktualni predsjednik Stjepan Mesić, kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor te HSLS-a Đurđa Adlešić smatraju da je to pitanje već riješeno kroz Ustavni zakon o suradnji s Haagom, ostali se kandidati zalažu za promjenu tog zakona, a u pitanju dovode i pravičnost tog suda.

Većina kandidataq najavila je da ne bi Haagu izručila generala Antu Gotovinu, Adlešić i Mesić su kazali da odluka o izručenju nije na rpedsjedniku države, a Kosor je rekla da general Gotovina istinu o pravednom Domovinskom ratu treba braniti pred Haaškim sudom.

Svi kandidati istaknuli su da će se, pobijede li na izborima, zalagati za dobrosusjedske odnose te za što skorije rješavanje otvorenih pitanja, posebno graničnih, sa susjednim državama.

Razlikuju se tek u načinu na koji bi rješavali ta pitanja - većina se zalaže za pregovore ili, ne uspiju li, međunarodnu arbitražu, a nezavisni kandidat Ljubo Ćesić Rojs ne isključuje ni vojno-policijsku opciju.

Kandidati su redom obećali da će se zalagati za brz gospodarski razvoj Hrvatske, kroz poticanje poduzetništva i izvoza, te da će se obračunati s korupcijom koja je, suglasni su, 'rak rana' hrvatskog društva.

Suglasni su i da je stanje u obavještajnoj zajednici te Oružanim snagama alarmantno.

Kandidati smatraju da je institut supotpisa predsjednika države i Vlade potreban kod imenovanja čelnika tajnih službi, a dio ih se založio i za ukidanje vojnog roka, uključujući i Jadranku Kosor, koja je najavila i da će se, postane li predsjednica, protiviti slanju vojske u Irak.

Svi kandidati, izuzev Mesića, žestoko su se usprotivili projektu Družba Adria, zamjerajući Mesiću da jedini podržava taj, kako kažu, za Jadransko more izuzetno štetan projekt.

Aktualni predsjednik odgovorio je da taj projekt ne znači da nafta mora ići kroz Jadran. Pozvao je Vladu da skine tajnost sa studije na okoliš kako bi javnost odlučila hoće li prihvatiti Družbu Adriju.

Svi kandidati izjasnili su se protiv legalizacije droga, ali su se Adlešić i nezavisni Miroslav Rajh založili za dekriminalizaciju lakih droga.

Svi ističu kako se protive pobačaju, ali većina ih smatra da je pobačaj nemoguće zakonom zabraniti.

Svi su istaknuli značaj civilnog sektora kod donošenja političkih i drugih odluka.

Svih 13 predsjedničkih kandidata na večerašnjem televizijskom sučeljavanju imali su minutu za odgovor na postavljena pitanja, po pola minute za svaku tri replike te po pola minute za odgovore za kratka pitanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙