FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D. Košta se pridružuje Letici i Adlešić u ocjeni praćenja kandidata

SPLIT, 22. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednička kandidatkinja DorisKošta današnjim priopćenjem izražava nezadovoljstvo dosadašnjimtijekom izborne kampanje i medijskim praćenjem većine predsjedničkihkandidata, među kojima je i ona, te se pridružuje jučerašnjem javnom apelu kandidata Đurđe Adlešić i Slavena Letice.
SPLIT, 22. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednička kandidatkinja Doris Košta današnjim priopćenjem izražava nezadovoljstvo dosadašnjim tijekom izborne kampanje i medijskim praćenjem većine predsjedničkih kandidata, među kojima je i ona, te se pridružuje jučerašnjem javnom apelu kandidata Đurđe Adlešić i Slavena Letice.

Letica i Adlešić jučer su s konferencije za novinstvo Državnom izbornom povjerenstvu, nevladinim organizacijama i predstavnicima međunarodnih organizacija uputili javni apel u kojem upozoravaju da predsjednički izbori neće biti ni slobodni, ni pošteni, te da predstavljaju korak natrag u demokratskom natjecanju.

I Doris Košta tvrdi da mediji favoriziraju samo sadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića i kandidatkinju HDZ-a Jadranku Kosor "kod kojih se bilježi svaki dolazak i najmanja poduzeta radnja ili izgovorena riječ u svakom mjestu gdje održavaju predizborni skup". Kandidatkinja Košta navodi da se pri tome u tisku, kao i na televiziji, isprepleću protokolarne informacije s onima koje imaju isključivo predizbornu svrhu. Na taj se način posebice neodlučnim biračima, koji po nekim anketama čine gotovo polovicu biračkog tijela, ne pruža mogućnost uvida u programe i aktivnosti ostalih predsjedničkih kandidata, tvrdi Košta.

Stoga se ona pridružuje apelu ostalih kandidata koji su ocijenili da su ovo najmanje demokratični izbori s kampanjom najkraćom u svjetskoj demokratskoj povijesti - sa svega osam efektivnih od ukupno zadanih 15 dana za većinu kandidata.

Izuzetak je aktualni predsjednik Mesić čija kampanja traje više od pola godine, koji je u tu svrhu koristio privilegije koje mu daje položaj predsjednika države, i kandidatkinja HDZ-a Jadranke Kosor čija je kampanja počela od kada je izabrana za kandidata svoje stranke, navodi Košta.

Po Košti, neravnopravnost zastupanja ideja očituje se i u odluci HRT-a da ne emitira žive nego snimljene intervjue s kandidatima te traži da se svim kandidatima omogući dvosatno sučeljavanje i to vezano uz područja u kojima predsjednik ima izravne ustavne ovlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙