FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Dobra europska godina Hrvatske

ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Za hrvatske integracijske ambicije,odnosno približavanje Hrvatske članstvu u Europskoj uniji, 2004. bilaje dobra godina, ocijenila je u razgovoru za Glas Amerike dopisnica tepostaje Lada Stipić Niseteo primjećujući i da su 2004. godini nanaplatu došla "sva ulaganja" ali i "isplivale sve neučinjene stvari"tijekom prošlih godina.
ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Za hrvatske integracijske ambicije, odnosno približavanje Hrvatske članstvu u Europskoj uniji, 2004. bila je dobra godina, ocijenila je u razgovoru za Glas Amerike dopisnica te postaje Lada Stipić Niseteo primjećujući i da su 2004. godini na naplatu došla "sva ulaganja" ali i "isplivale sve neučinjene stvari" tijekom prošlih godina.

"Ofenziva šarma na vanjskopolitičkom frontu nije dala toliko rezultata koliko ih se spominje u Zagrebu. EU je naime tražila i očekuje rezultate, u ovom slučaju jedini koji će se uračunavati jeste neizbježni Haag a HDZ se potvrdila kao jedina politička struja u Hrvatskoj koja može stvarati probleme kao opozicija i, glasačkom voljom postavljena na vlast, te iste probleme uspješno rješavati. Nažalost ne sve jer je dio obaveza suradnje s kaznenim sudom ostao neispunjen", kaže Stipić Niseteo za postaju.

Uniju od samog slučaja Gotovine više zabrinjava drugi element a to je, kako naglašava dopisnica, bjegunčeva mreža potpore i dodaje da je ocjenu Carle del Ponte da su jataci dio nižih struktura vlasti prihvatila i EU, "a nije ništa učinjeno da se mreža rasformira".

Po ocjeni Lade Stipić Niseteo za Hrvatsku je događaj godine bila objava mišljenja europske Komisije, a ne datum ili kandidatski status. "Dobivene su formalno do tada nepotvrđene činjenice - najznačajnija je, vjerujem, obećavajuća procjena da je ekologija jedino poglavlje u kojem će trebati više od pola desetljeća rada do zadovoljavanja svih Unijinih standarda. I još jedan detalj kojega je hrvatska javnost nažalost 'previdjela' baveći se Haagom, hrvatska je ekonomija dobila status funkcionirajućeg tržišta o čemu je u trenutku objave avisa 20. travnja, Rumunjska, znači zemlja koja će u Uniju ući 1. siječnja 2007. godine, mogla tek sanjati", kaže Stipić Niseteo.

Najteži integracijski posao Hrvatskoj u idućoj godini biti će dogovor koliko popuštati u pregovorima da se ne ugrozi nacionalni interes, što više sposobnih u pregovaračkom timu "na uštrb podobnih" i jačanje reformskog ritma, ocijenila je Lada Stipić Niseteo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙