FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakladnički pothvati 2004.

ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - U velike nakladničke pothvate uovoj godini može se ubrojiti pretisak najstarije sačuvane knjige uHrvatskoj "Splitskoga evanđelistara", kritičko izdanje "HistoriaeSalonitanae" Tome Arhiđakona, treći svezak "Hrvatska i Europa -Kultura, znanost i umjetnost - Barok i prosvjetiteljstvo (XVII.-XVIII.stoljeće)", Shraderovu knjigu "Muslimansko-hrvatski građanski rat usrednjoj Bosni - Vojna povijest 1992.-1994.", knjigu Joška Radice "Svenaše Dakse", prvi svezak "Hrvatske dijalektologije" Josipa Lisca i "Povijest hrvatske književnosti" Dubravka Jelčića.
ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - U velike nakladničke pothvate u ovoj godini može se ubrojiti pretisak najstarije sačuvane knjige u Hrvatskoj "Splitskoga evanđelistara", kritičko izdanje "Historiae Salonitanae" Tome Arhiđakona, treći svezak "Hrvatska i Europa - Kultura, znanost i umjetnost - Barok i prosvjetiteljstvo (XVII.-XVIII. stoljeće)", Shraderovu knjigu "Muslimansko-hrvatski građanski rat u srednjoj Bosni - Vojna povijest 1992.-1994.", knjigu Joška Radice "Sve naše Dakse", prvi svezak "Hrvatske dijalektologije" Josipa Lisca i "Povijest hrvatske književnosti" Dubravka Jelčića.

"Splitski evanđelistar", najstarija je sačuvana knjiga u Hrvatskoj, nakon petnaest stoljeća prvi put objavljena kao pretisak, smatra se najvrjednijim kulturnim spomenikom u Hrvatskoj. "Evanđelistar", predstavljen 5. svibnja u splitskoj katedrali u sklopu obilježavanja 1700 godina mučeništva sv. Dujma, objavili su zajednički Splitsko-makarska nadbiskupija i Književni krug iz Splita.

U nakladi Književnog kruga objavljeno je kritičko izdanje djela Tome Arhiđakona "Historia Salonitana". Od predviđena troknjižja nakladnik je objavio dvojezično izdanje teksta na latinskom i hrvatskom jeziku, a u posebnom svesku i faksimil izdanje izrađeno po splitskom izvorniku, dok je treća knjiga zbornik radova sa splitskoga skupa o 800. obljetnici Tome Arhiđakona još u pripremi.

Knjiga na 530 stranica donosi latinski tekst i njegov hrvatski prijevod s potrebnim kritičkim aparatom

Osnova kritičkom izdanju "Historiae Salonitanae" najstariji je splitski rukopis koji se čuva u arhivu Splitskog kaptola iz druge polovice 13. stoljeća, za koji se smatra da je splitski autograf Tome Arhiđakona.

U sklopu petosveščanoga znanstveno-nakladničkoga niza "Hrvatska i Europa - Kultura, znanost i umjetnost" objavljen je treći svezak velikog izdavačkog pothvata "Barok i prosvjetiteljstvo (XVII.-XVIII. stoljeće)", koji je uredio teolog i kulturni povjesničar Ivan Golub. Projekt "Hrvatska i Europa" jedan je od najvažnijih u povijesti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a svrha mu je svijetu, napose Europi, dati objektivan znanstveni uvid u hrvatsku povijest, znanost i kulturu.

Hrvatski prijevod knjige američkoga vojnog povjesničara Charlesa R. Shradera "Muslimansko-hrvatski građanski rat u srednjoj Bosni - vojna povijest 1992.-1994." objavio je zagrebački nakladnik Golden marketing - Tehnička knjiga. Autor u knjizi raščlanjuje pozadinu muslimansko-hrvatskoga rata u srednjoj Bosni i neke predrasude zapadnih zemalja prema Hrvatima. Svojom knjigom Shrader je najavio promjenu presuda Haaškoga suda bosanskohercegovačkim Hrvatima.

U nakladi dubrovačkoga ogranka Matice hrvatske objavljena je knjiga Joška Radice "Sve naše Dakse - hrvatski jug u vrtlogu Drugoga svjetskog rata i jugokomunističke strahovlade - doprinosi istini", koja donosi sustavne podatke o komunističkim zločinima na dubrovačkom području nakon Drugoga svjetskog rata.

Knjiga Josipa Lisca "Hrvatska dijalektologija 1. - Hrvatski dijalekti i govori štokavskog narječja i hrvatski govori torlačkog narječja" koju je objavio zagrebački nakladnik Golden marketing - Tehnička knjiga. U prvoj od triju najavljenih knjiga hrvatske dijalektologije Lisac obrađuje govore hrvatskoga štokavskog narječja.

U izdanju zagrebačke naklade P.I.P. "Pavičić" objavljeno je drugo, znatno prošireno izdanje knjige Dubravka Jelčića "Povijest hrvatske književnosti - Tisućljeće od Baščanske ploče do postmoderne". U njoj autor kritički prikazaje povijest hrvatske književnosti od početaka do danas. Riječ je o knjizi koja mijenja dosadašnji pogled na hrvatsku književnost i koje je prijevod najavljen na talijanskome jeziku.

(Hina) xmk ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙